Integrarea Morala In Socetatea Actuala

Extras din referat Cum descarc?

Din punct de vedere lingvistitc sintagma de morala cuprinde asamblul normelor comportamentale individuale fata de propria constiinta cat si fata de colectivitate, in asa fel ca aceste relatii sa nu provoace distorsiuni in normele stabilite de societatea in care traieste individul.
Din timpuri imemoriale legile scrise sau nescrise ale moralei au cuprins in asamblul lor onestitatea, cinstea, devotamentul. Fie ca au apartinut unor religii sau curente filozofice antice, precum confucianismul sau daoismul, principiilor antice egisptene de comportament, curenteleor filozofice din Grecia antica sau Roma antica ai caror corifei au fost Platon, Aristotel, Cicero, Seneca, etc, moralitatea a cuprins dragostea si respectul fata de semeni.
Pentru bazinul mediteranean si europa normele comportamentului moral au fost cuprinse in cele zece legi biblice comune religiilor mozaica, crestina si mahomedana, relegii dominnate si la ora acruala pe mapamont.
In tara noastra normele morale nu au iesit din cadru moralei crestine de-a-lungul intregii sale existente. Exceptie de la aceasta facand perioada de dupa 23 august 1944 pana in decembrie 1989, perioada in care partidul unic de guvernamant propovaduia asazisa morala socialista. Comform acesteia proprietatea particulara si bunastarea individului erau indecente, singura solutie impotriva putreziciunii burgheze fiind exterminara proprietatii private si punerea tuturor bunurilor nationale sub controlul statului, deci a partidului unic.
Din pacate principiile moralei socialiste nu erau respectate nici macar de cei care le propovaduiau. Erau vizibile deosebirile intre asazisi alesi ai poporului si restul populatiei. Pregatirea intelectoala, artistica, etc nu aveau nici o valoare in ochii conducatorilor comunisti.
Dupa 1990 Romania incearca sa se aproprie de adevaratele valori morale ale societatii capitaliste accidentale bazate pe munca, echitate onestitate, adevar, etc.
Cadrul legal de manifestare a valorilor morale este dificil de constituit intr-o socetate in care egalitarismul era ridicat la rang de docma.
Cei care incearca sa promoveze legi sunt tributari vechilor conceptii sau intereselor de grup partinic sau economic. Asa se face ca in Romania actuala sunt in vigoare legi ale vechii oranduiri si legi noi ale economiei de piata. Acest mixtum compozitum de legi si norme nu fac decat sa descumpaneasca pe cetateanul roman. Crescut in majoritatea cazurilor in spiritul moralei crestine dobandite in familie, acesta este pus sa faca fata unei societati in care banul si relatiile sunt atotputernice, trecand peste morala si peste buna cuvinta. Munca, cinstea, modul de comportament (etica) deocamdata in societatea romana sunt valori secundare la care pot accede numai cei mai putini dotati sau naivii. Confundand societatea capitalista mondiala cu o jungla, in care cel puternic primeaza, indeferent de mijloace. Potentatii materiali sau politici au stabilit zone de influenta politica sau materiala pe care ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Morala In Socetatea Actuala
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!