Integrarea Amenajarilor pentru Agroturism in Cadrul Amenajarii Teritoriului

Extras din referat Cum descarc?

Integrarea
amenajarilor pentru agroturism in cadrul amenajarii teritoriului
Procesul tranzitiei de la economia supercentralizata la economia de piata a generat, in agricultura si dezvoltarea rurala a Romaniei, multiple probleme de ordin economic si social. De aceea, este normal ca preocuparile privind identificarea unor solutii si metode de rezolvare a acestora sa mobilizeze din ce in ce mai multi specialisti in domeniu. In acest context, nu se putea sa nu se faca apel si la experienta altor tari, printre care un loc aparte il ocupa tarile membre ale Uniunii Europene.
Orice regiune de munte trebuie sa faca obiectul unei politici de planificare si de amenajare a teritoriului pentru dezvoltare, care sa nu le deturneze de la vocatia lor de baza: agricultura/zootehnia, ca motor al dezvoltarii rurale durabile, silvicultura, artizanatul, mica industrie, turismul, cu accent pe calitate si valoare adaugata, care sa nu afecteze mediul. In zona montana, tehnologiile de cresterea productivitatii in zootehnie si folosirea terenurilor agricole sunt limitate de factori climatici, pante si de cerintele rezistentei la factorii naturali si pentru obtinerea unor produse agroalimentare de calitate, garantate sanitar, in conditii ecologice. 
In prezent, agricultura si dezvoltarea rurala din Romania continua sa fie intr-o situatie de criza, iar economia este departe de a fi stabila pentru a putea sa o sustina. Dimpotriva, scaderea raportului dintre indicii de crestere a preturilor produselor agricole si cei ai produselor industriale cumparate de agricultori, adanceste foarfecele preturilor, lucru care ne conduce la concluzia ca agricultura inregistreaza o productivitate scazuta, fata de alte tari, mai ales fata de cele din U.E., care reprezinta modelul si tinta spre care se tinde.
Lipsa unei viziuni realiste asupra viitorului satului romanesc, asupra noilor ocupatii si calificari necesare in procesul de diversificare a activitatilor - care sa puna bazele unei dezvoltari rurale multifunctionale, precum si asupra celor mai eficiente cai de integrare in Uniunea Europeana, devine tot mai acuta. In acest sector s-a aplicat cea mai complexa ,,terapie de soc", incepand cu anul 1993, iar din 1997 agricultura este lasata in seama mecanismului pietei. Aproape toate masurile de politica agricola au conturat actuala stare de criza: liberalizarea preturilor produselor agricole, conditionata de limitarea acestora la produsele de baza in consumul populatiei; liberalizarea preturilor input-urilor agricole care, in conditiile monopolului statului in amontele agriculturii a condus la cresterea diferentelor de pret si la reducerea si instabilitatea veniturilor agricultorilor; eliminarea subventiilor la producatorii agricoli inainte de crearea institutiilor si a legislatiei de organizare si functionare a pietei agricole, ceea ce a determinat reducerea consumului de ingrasaminte chimice, a semintelor de calitate si restrangerea cererii de credite pentru investitii din cauza ratei inalte a dobanzilor; trecerea la sistemul de subventionare directa a tuturor producatorilor agricoli, mai corect spus a proprietarilor de terenuri, sistem care pulverizeaza resursele bugetare la milioane de posesori ai titlurilor de proprietate, cu efecte populiste de protectie sociala si nu cu scop economic etc.
Prin amenajarea turistica trebuie sa intelegem actiunea de punere in valoare estetica si economica a unui obiectiv , complex atractiv sau zona turistica . Ea genereaza prin edificarea unei anumite parti din infrastructura turistica produsul turistic sau oferta turistica integrala . Simpla existenta in spatiul geografic a unui fond turistic remarcabil nu genereaza o miscare turistica importanta , este nevoie de intrarea in scena a unor elemente infrastructurale care sa asigure accesul in zona dupa care trebuie edificata baza tehnico-materiala necesara unui turism modern .


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Amenajarilor pentru Agroturism in Cadrul Amenajarii Teritoriului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!