Instalația Frigorifică cu Comprimare Mecanică de Vapori într-o Treaptă

Extras din referat Cum descarc?

DE VAPORI INTR-O TREAPTA
Introducere
Efectele frigului asupra omului si asupra produselor alimentare a fost constatat din cele mai vechi timpuri. Inca din antichitate, in zonele cu clima calda, s-au utilizat zapada si gheata din munti pentru "conditionarea aerului" si pentru pastrarea alimentelor. Aplicatiile frigului, ca metoda de conservare, dateaza din timpuri imemoriale. Eficienta frigului din acest punct de vedere a fost demonstrata prin descoperirea in zonele frigului vesnic, a unor corpuri de animale (mamuti) perfect conservate pe durata a mii de ani.
In secolul XVIII se cunosteau deja circa 10-15 amestecuri pentru scaderea temperaturii. Ca exemplu clorura de calciu (CaCl2) amestecata cu zapada permite scaderea temperaturii pana la -32,8?C. Producerea frigului artificial a inceput relativ recent si cateva dintre cele mai importante repere cronologice pot fi considerate urmatoarele:
- 1748 William Cullen de la Universitatea din Glasgow, Scotia, realizeaza prima demonstratie de producere a frigului artificial, prin evaporarea unui agent termodinamic in vid partial (sub depresiune);
- 1805 Oliver Evans din Philadelphia, statul Pensylvania, S.U.A., realizeaza un sistem de racire in circuit inchis, prin comprimare de vapori;
- 1844 John Gorrie din Florida, S.U.A., descrie intr-o lucrare masina produsa de el pentru producerea de gheata si aer rece necesare spitalului sau. Aceasta masina poate sa fie considerata prima din lume destinata racirii si producerii aerului conditionat;
- 1859 Ferdinand Carre din Franta, realizeaza prima masina din Europa, destinata producerii de gheata, functionand insa pe un alt principiu, cel al absorbtiei;
In a doua jumatate a secolului XIX, productia frigului artificial este caracterizata de un avant deosebit. Astfel, in aceasta perioada se instaleaza primele instalatii frigorifice pe nave, aceste echipamente fiind destinate transportului de carne din Australia si Argentina, spre Europa. Probabil, marinarii acestor nave au fost primii oameni care au consumat carne congelata;
- 1929 Clarence Birdeye din S.U.A., realizeaza pentru prima data congelarea de produse perisabile;
- Dupa al doilea razboi mondial se extinde mult industria conservarii prin frig, apar numeroase utilaje si procedee noi.
Dezvoltarea rapida a tehnicii frigului pe plan mondial si utilizarea pe scara larga a instalatiilor frigorifice se reflecta in preocuparile sustinute de folosire a acestei tehnici in diferitele ramuri ale economiei nationale.
Tehnologiile frigorifice de refrigerare si conservare a produselor alimentare au capatat in diverse subramuri ale industriei o mare extindere, iar perspectivele sunt de natura sa largeasca si sa adanceasca din ce in ce mai mult aceasta sfera de activitate.
Scopul major al utilizarii temperaturilor scazute in refrigerarea si congelarea produselor alimentare este de a dezvolta si perfectiona toate verigile lantului frigorific in asa fel incat, prin aceasta, sa se contribuie in cat mai mare masura la satisfacerea necesitatilor de alimentatie rationala si diversificata a populatiei, la cresterea gradului de bunastare si civilizatie.
Diversificarea si modernizarea tehnologiilor de utilizare a frigului artificial in fabricarea si conservarea produselor alimentare impun, pe de o parte, perfectionarea sistemelor frigorifice, imbunatatirea conceptiei si performantelor masinilor si aparatelor din cadrul acestora si pe de alta parte largirea sferelor de cunoastere din domeniile tehnologiilor alimentare, chimiei alimentare, biologiei, microbiologiei alimentare, nutritiei si igienei alimentare, economiei alimentare.
Importanta social-economica a tehnologiilor frigorifice
In cadrul industriei alimentare, tehnica si tehnologia frigului au un rol esential, comparabil ca importanta si semnificatie cu cel al energiei electrice pentru ramurile industriale ale economiei nationale.
Pe toate verigile lantului dintre producerea si consumul bunurilor alimentare, frigul artificial constituie un factor major, determinant in conservarea si prelucrarea materiilor prime alimentare.
Se poate afirma ca tehnologiile frigorifice au jucat si vor juca un rol esential in crearea unor conditii din ce in ce mai bune vietii generatiilor actuale si viitoare.
Deoarece cresterea demografica este continua, avandu-se in vedere cresterea populatiei urbane in detrimentul celei rurale, problemele energiei, producerii alimentelor si a distributiei acestora catre consumatori, reprezinta probleme actuale de mare insemnatate si cu adanci implicatii in viata economica si sociala.
Rezolvarea acestor probleme implica pe de o parte cresterea productiei agricole, iar pe de alta parte asigurarea unui lant frigorific cat mai perfectionat care sa asigure conservarea si distributia materiilor prime si a produselor alimentare cu minimum de pierderi.
Se poate afirma ca, in economia mondiala pe langa preocuparile privind modernizarea agriculturii, atragerea in circuitul agricol de noi suprafete, intensificarea productiei agricole, prin realizarea de sisteme complexe de irigatii si utilizarea mai substantiala a resurselor de proteine din oceane, exista si preocupari de mare amploare privind conservarea pe perioada de timp dintre productie si consum a produselor alimentare.
Laturile fundamentale ale rolului pe care il au tehnologiile frigorifice pentru industria alimentara sunt:
o asigurarea conditiilor optime de conservare si distributie a bunurilor alimentare perisabile cu minimum de pierderi din valoarea lor nutritiva;
o asigurarea distributiei in timp si spatiu a materiilor prime alimentare si a bunurilor alimentare existente sau produse in anumite arii geografice si in anumite perioade de timp ale anului;
o pastrarea in cel mai inalt grad a caracteristicilor calitative si in special a celor nutritive ale materiilor prime si ale produselor;
o asigurarea conditiilor optime de microclimat pentru desfasurarea unor procese biochimice la temperaturi scazute (procese de fermentare, de maturare, etc.) sau pentru obtinerea unor produse cu consistenta marita (la fabricarea unturii, a inghetatei, s.a.); 
o economia substantiala a resurselor care, prin prelucrarea prin frig asigura cele mai reduse consumuri de materii prime; 
o reducerea costurilor de productie prin eliminarea unor materiale auxiliare si a unor operatii auxiliare necesare in cadrul tehnologiilor de conservare nefrigorifice;
o reducerea consumurilor specifice de energie, avand in vedere ca tehnologiile frigorifice sunt mai avantajoase din punct de vedere energetic in raport cu alte tehnologii alimentare;
o asigurarea calitatii produselor alimentare si diversificarea gamei si a sortimentajului acestora.
Cele mai multe dintre produsele alimentare sunt perisabile si nu pot fi pastrate pentru orice perioada importanta de timp fara pierderi substantiale, atat cantitative, dar mai ales calitative.
Procesele care determina deteriorarea calitatii sunt in special activitatea microbiologica, reactiile chimico-biologice si reactii fizice. In scopul cresterii duratei de pastrare, aceste reactii pot fi incetinite prin:
o scaderea temperaturii (refrigerare si congelare);
o reducerea continutului de apa al produsului (uscare, congelare, metode chimice de conservare);
o inactivarea microorganismelor si sistemelor biochimice (pasteurizare, sterilizare);
Pentru a releva locul, importanta si perspectivele de dezvoltare ale tehnologiilor frigorifice in raport cu celelalte tehnologii de conservare pentru produsele alimentare, se vor analiza pe scurt cativa factori importanti:
- consumul de energie;
- sfera de aplicabilitate;
- efectele proceselor tehnologice si depozitarii produselor asupra valorii nutritionale si proprietatilor organoleptice;
- modificarile ce pot surveni in timpul depozitarii; 
Atat timp cat criza energetica mondiala va persista este necesar si oportun sa se faca, inca de la inceputul lucrarii, precizarea ca tehnologiile frigorifice prezinta un consum specific de energie mai scazut in raport cu celelalte tehnologii (vezi tabelul urmator).
Nr. Crt. Metoda de conservare Consumul de energie (KW/h)
1. Refrigerare 15
2. Congelare 100
3. Pasteurizare 130
4. Sterilizare 225
Consumuri specifice de energie la conservarea produselor alimentare


Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatia Frigorifica cu Comprimare Mecanica de Vapori intr-o Treapta.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!