Implicatii Geopolitice ale Politicii Europene de Vecinatate

Cuprins referat Cum descarc?

Geneza Politicii europene de vecinatate
Dimensiunea geopolitia a politicii europene de vecinatate
Implementarea politicii europene de vecinatate
Prioritatii si asteptari privind politica europeana de vecinatate
Avantajele politicii europene de vecinatate
Planurile de actiune ale politicii europene de vecinatate
Finantarea politicii europene de vecinatate
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Geneza Politicii europene de vecinatate
Europa nu a fost nicicand mai prospera, mai sigura si mai libera. Violenta din prima jumatate a secolului XX a fost urmata de o perioada de pace si stabilitate fara precedent in istoria europeana.
Crearea Uniunii Europene s-a situat in centrul acestei evolutii si a transformat relatiile dintre statele membre si viata cetatenilor lor.Tarile europene s-au angajat sa solutiioneze pe cale pasnica orice fel de dispute si sa coopereze prin intermediul institutiilor comune create.
Extinderile succesive au transformat si continua sa transforme in realitate viziunea unui continent unit, dominat de pace.
Reprezentand o uniune a 27 de state cu peste 450 milioane de cetateni, realizand un sfert din Produsul Mondial Brut si avand la dispozitie o gama varianta de instrumente - Uniunea Europeana se constituie, inevitabil, intr-un jucator global. Convergenta in crestere a intereselor europene si intarirea solidaritatii mutuale a Uniunii fac din aceasta un actor efectiv si mai credibil.
Dupa sfarsitul Razboiului Rece si destramarea Uniunii Sovietice, UE s-a intalnit cu noi oportunitati, amenintari si provocari de securitate in vecinatatea sa estica. In plus, ordinea unipolara emergenta a schimbat agenda si strategiile globale ale Statelor Unite. Noua abordare globala a Statelor Unite si perspectiva unor parteneriate bilaterale speciale ale Washingtonului cu succesorii URSS au oferit UE un motiv suplimentar de a-si reformula politica privind vecinatatea estica. In acest context, vecinatatea estica a capatat o relevanta politica speciala. O asemenea relevanta speciala cerea o politica speciala. Astfel s-a nascut Politica Europeana de Vecinatate.
Obiectivul politicii europene de vecinatate (PEV) consta in impartirea, cu tarile vecine, a beneficiilor care rezulta din existenta UE, ceea ce contribuie la cresterea stabilitatii, securitatii si bunastarii tuturor.
Politica europeana de vecinatate isi propune sa previna aparitia unor decalaje intre Uniunea Europeana extinsa si vecinii sai, oferindu-le acestora din urma posibilitatea de a participa la diferite activitati ale UE, printr-o cooperare mai stransa in domeniile politic, economic si cultural.
Aceasta politica a fost conturata in cadrul Tratatului Constitutional si definita de Comunicarea Comisiei Europene privind o Europa Extinsa din martie 2003 si de Strategia privind Politica Europeana de Vecinatate din mai 2004. Europa trebuie sa fie pregatita si sa participe la responsabilitatea securitatii globale si construirea unei lumi mai bune. 
Politica Europeana de Vecinatate (PEV) s-a dezvoltat la intreaga capacitate incepand cu anul 2004. Obiectivele sale majore erau: a) evitarea aparitiei unor noi linii de demarcatie intre Uniunea extinsa si vecinii sai; b) consolidarea securitatii UE prin sprijinirea prosperitatii si stabilitatii vecinilor sai; c) incheierea de parteneriate bazate pe asociere politica, integrare economica, aproximare institutionala, asistenta financiara si dialog structurat.
Dimensiunea geopolitia a politicii europene de vecinatate
Initial, prin politica europeana de vecinatate s-a intentionat implicarea vecinilor imediati ai Uniunii Europene, respectiv - Algeria, Belarus, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia,Moldova, Maroc, Autoritatea Palestiniana, Siria, Tunisia si Ucraina. In 2004 a fost extins pentru a include, de asemenea, statele sud-caucaziene cu care Bulgaria, Romania si Turcia impart fie o granita maritima, fie una terestra - Armenia, Azerbaidjan si Georgia. Cu toate ca Rusia reprezintasi ea un vecin al Uniunii, relatiile cu aceasta au fost dezvoltate in baza unui parteneriat strategic acoperind patru ,,spatii comune", si anume: spatiul economic comun (inclusiv politica privind mediul si energia); spatiul libertaii, securitatii si justitiei;spatiul securitatii externe; spatiul educatiei si cercetarii (inclusiv politica culturala).
Implementarea politicii europene de vecinatate
In vederea stabilirii unor relatii din ce in ce mai stranse cu vecinii sai si pentru a crea o zona de stabilitate, securitate si prosperitate pentru toti - Uniunea Europeana si statele sale partenere au cazut de comun acord asupra obiectivelor unei adevarate reforme acoperind un vast numar de domenii - de la cooperarea in domeniul politic si al securitatii, la cea privind unele probleme economice si comerciale, diferite aspecte comune in domeniul mediului, integrarea retelelor de transport si energie, cooperarea stiintifica si culturala
Prioritatii si asteptari privind politica europeana de vecinatate
Pe masura ce partenerii Uniunii Europene s-au angajat activ in negocierea si implementarea Planurilor de aciune, prioritatile si ateptarile lor au devenit din ce in ce mai clare. Acestia si-au formulat mai precis propriile teluri si au acordat o atentie sporita derularii reformelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Implicatii Geopolitice ale Politicii Europene de Vecinatate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

o Brzezinski, Z., Marea tabla de sah. Suprematia americana si imperativele sale geostrategice, Bucuresti, Editura Univers Enciclopedic, 2010
o Dinicu, A.G., Securitatea economica in era globalizarii, Sibiu, Editura AFT, 2013
o European Commission - "Wider Europe - Neighbourhood: A New Framework for Relations with our Eastern and Southern Neighbours", March 2003;
o European Commission - "Wider Europe - Neighbourhood: A New Framework for Relations with our Eastern and Southern Neighbours", March 2003; 
o European Commission - ,,Implementing and promoting the European Neighbourhood Policy", Brussels, November 2005;
o European Commission - "European Neighbourhood Policy. Strategy Paper", Brussels, May 2004 
o European Commission - "Wider Europe - Neighbourhood: A New Framework for Relations with our Eastern and Southern Neighbours", March 2003; 
o European Council - ,,A Secure Europe in a Better World. European Security Strategy", Brussels, December 2003; 
o European Commission - "European Neighbourhood Policy. Strategy Paper", Brussels, May 2004 
o European Parliament and the Council - "Regulation laying down general provisions establishing an European Neighbourhood and Partnership Instrument", Brussels, September 2004; 
o Held, D., McGrew, A., Goldblatt, D., Perraton, J., Transformari globale. Politica, economie si cultura, Iasi, Editura Polirom, 2004
o Hlihor, C-tin., Geopolitica si geostrategia in analiza relatiilor internationale contemporane, Bucuresti, Editura UNAp, 2005
o Huntington, S.P., Ciocnirea civilizatiilor si refacerea ordinii mondiale, Bucuresti, Editura Antet, 1997
Infografie:
http://www.fisd.ro/ 
http://www.sferapoliticii.ro/sfera/116-117/art5-duta.html
http://steconomice.uoradea.ro
http://ec.europa.eu/economy_finance/international/index_ro.htm
http://www.unibuc.ro
http://hiphi.ubbcluj.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!