Implicarea guvernului în afacerile private

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rezumat

Prezentul articol reprezinta o cercetare calitativa intreprinsa pentru a intelege rolul pe care guvernul il are in desfasurarea afacerilor private. Articolul are la baza informatiile acordate intr-un interviu pe aceasta tema de catre un manager care actioneaza pe piata din Romania. Managerul a primit intrebari cu privire la masura si maniera in care reglementarile statului afecteaza activitatea intreprinderii in care acesta activeaza, raspunsurile fiind ulterior schematizate si interpretate. Am constatat existenta mai multor reglementari care ingreuneaza activitatea firmei, dintre care amintim aici doar incasarea lunara a TVA-ului si deductibilitatea partiala. Am ajuns la concluzia ca statul trebuie sa-si reduca sensibil autoritatea pe care o are asupra mediului privat prin renuntarea la o suma de reglementari sau inlocuirea lor cu altele mai permisive, care sa asigure o mai mare libertate firmelor private.

Introducere

Se stie ca economia oricarei tari este reglementata de institutia statului prin intermediul parghiilor de care acesta dispune. Astfel, statul poate influenta activitatea unei firme private prin masuri restrictive precum salariul minim, pretul maxim, impozite pe profit si pe dividende, etc.

Studiul nostru isi propune sa cerceteze masura in care reglementrarile impuse de stat afecteaza desfasurarea activitatii unei firme private. Asadar, dorim sa aflam daca aceste reglementari sunt mai degraba benefice sau, din contra, daunatoare pentru buna functionare a pietei in regimul capitalist care functioneaza in tara noastra.

Analiza literaturii de specialitate

Dupa ce teoria marxista a fost abolita in majoritatea tarilor, tot mai multe economii actuale se indreapta spre modelul capitalist al pietei libere. Acest model de piata promoveaza o libertate cat mai mare a intreprinzatorului si o implicare cat mai redusa a statului in tranzactiile ce se desfasoara pe piata. In acest sens, parintele economiei libere, economistul Adam Smith, aduce in discutie, inca de la sfarsitul secolului XVIII, conceptul denumit de el "mana invizibila" . Acesta se refera la mecanismele prin care piata lasata sa functioneze singura se va autoregla fara sa fie necesara interventia altor autoritati (guvernul).

Mai mult, exista economisti care argumenteaza vehement impotriva interventiilor statului pe motiv ca aceste interventii nu fac decat sa destabilizeze piata si sa produca pagube tuturor agentilor economici care actioneaza pe respectiva piata. Economistul liberal Henry Hazlit demonstra la sfarsitul secolului trecut cum una dintre cel mai des utilizate reglementari ale statului are un efect nociv asupra economiei unei tari: este vorba despre impunerea unui salariu minim si efectele acestei masuri in nivelul somajului . In conditiile in care acel salariu minim impus are o valoare mai mare decat valoarea muncii realizate de respectivul angajat, diferenta dintre cele doua valori va reprezenta un cost suplimentar pentru angajator. Solutia pe care acesta o va aplica va fi sa renunte la respectivul angajat; astfel, vor fi trimisi in somaj mai ales tinerii fara experienta, sau alte categorii sociale vulnerabile pe care statul incerca de fapt sa le protejeze prin aceasta masura.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Implicarea guvernului in afacerile private.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 513 cuvinte
Nr caractere:
13 017 caractere
Marime:
20.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
articol, calitativ, cercetare, guvern, afacere, privat
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!