Abstract Cea mai mare provocare a administratiei publice din intreaga lume o reprezinta chiar Guvernarea electronica, numita si ,,E-guvernare", din limba engleza ,,E-government, Electronic Government". Cu siguranta toate tarile din lume isi doresc sa se afle intr-un stadiu cat mai avansat fata de toate celelalte, iar principala solutie ar fi implementarea cat mai ampla a celor mai noi tehnologii in cat mai multe domenii posibile. In acest eseu voi aborda problema digitizarii serviciilor publice electronice in Romania, din perspectiva Institutiilor administratiei publice care ofera servicii digitalizate, dar si a cetateanului, cel care foloseste aceste servicii, sau mai bine spus cel care ar folosi, pentru ca tara noastra inca nu are o gama prea larga a acestora. Cuvinte cheie : digitalizare, e-Guvernare, formulare, plati, administratie, votare electronica, licitatii. 1. Introducere In ceea ce priveste Guvernarea electronica, putem spune ca aceasta presupune utilizarea unor dispozitive de comunicatii tehnologice, de exemplu Computerele si Internetul, pentru a putea oferi diverse servicii publice eficientizate sau pentru a furniza informatii printr-o modalitate mai facila, tuturor persoanelor ce locuiesc intr-o tara. Cu trecerea timpului, utilizarea tehnologiilor digitale devine din ce in ce mai mult parte a vietilor noastre cotidiene, iar gama aplicatiilor ce stau la dispozitia institutiilor publice continua sa creasca, ajutand la imbunatatirea practicilor actuale si eventual adaugarea unora noi. Digitalizarea administratiei publice a devenit asadar o conditie necesara atat a dezvoltarii sociale, cat si a dezvoltarii economice a intregii societati, dar in acelasi timp si de aliniere la toate standardele internationale. Totusi, impresia potrivit careia progresul tehnologic poate rezolva orice problema este cu siguranta eronata. Dezvoltarea unei tari este bazata in principal pe mijloace electronice, iar neutilizarea acestora reprezinta o piedica in calea performantelor si a progresului unei natiuni; dar ce ne facem daca o tara ca a noastra nu are ceea ce ii trebuie pentru a dezvolta aceste tehnologii? Romania se situeaza printre ultimele tari in clasamentele unor studii precum ,,Studiul ONU", ,,Studiul DESI" sau ,,Studiul IMD World", studii care analizeaza gradul de digitalizare pe care il detine o anumita tara. Deci, concluzia pe care o putem trage este ca tara noastra are mult de parcurs pana va reusi cu adevarat sa creeze o administratie eficienta.
- E-government https://en.wikipedia.org/wiki/E-government - Smartcity Blog - ce inseamna e-guvernare https://smartcityblog.ro/ce-inseamna-e-guvernarea/ - NIVELUL DE DIGITALIZARE AL GUVERNARII ELECTRONICE DIN ROMANIA https://rria.ici.ro/wp-content/uploads/2015/12/05-art.-2-Monica-2.pdf - Digital Natives http://workdesign.co/2012/02/digital-natives-a-tech-savvy-generation-enters-the-workplace/ - Guvernare electronica http://www.seap.usv.ro/~dtiliute/master/Guvernare_electronica.pdf - Serviciul de E-administratie Sibiu https://www.sibiu.ro/index.php/primaria/comunicat/serviciul-de-e-administraie-este-funcional-pe-site-ul-primriei - Electronic voting https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting - One Stop Shop https://governmenttobusiness.com/articles/analysis/one-stop-shop/ - http://www.iri.org/sites/default/files/fields/field_files_attached/resource/iri_one-stop_shop_oss.pdf - Studiu e-guvernare https://www.arb.ro/wp-content/uploads/Studiu-e-Guvernare.pdf
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).