Impactul COVID-19 asupra firmelor de contabilitate

Cuprins referat Cum descarc?

Ce este contabilitatea ? 3
Ce este COVID-19 ? 3
Cum a afectat COVID-19 firmele de contabilitate? 4
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

Impactul COVID 19 asupra firmelor de contabilitate
Ce este contabilitatea ?
Contabilitatea este definita in teoria si practica contabila ca fiind o disciplina stiintifica cu caracter economico-social, care se ocupa cu stabilirea normelor de calcul si inregistrarea metodica si ordonata a operatiunilor economico-financiare, privind mijloacele economice, procesele economice si sursele acestora, cu scopul caracterizarii situatiei economice si financiare a unitatilor patrimoniale si a determinarii rezultatelor activitatii pe o anumita perioada de timp (Busan, 2014).
Ce este COVID-19 ?
Noul Coronavirus a aparut in China, la finalul anului 2019, in Wuhan, manifestandu-se ca o infectie respiratorie severa, cauzata de infectarea cu virusul SARS-CoV-2.
Coronavirusurile reprezinta o familie mare de virusuri, care pot afecta atat oamenii, cat si animalele. In cazul oamenilor, coronavirusurile pot duce la aparitia infectiilor respiratorii si a celor digestive, de la cele mai usoare, la cele mai severe. 
Spre deosebire de virusul SARS din 2003, noul coronavirus a fost considerat de la bun inceput a avea o rata de mortalitate mai mica. Datorita ratei mari de contagiune, virusul s-a raspandit rapid, declansand la inceputul anului 2020 pandemia COVID-19. 
Debutul COVID-19 in Romania s-a produs la finalul lunii februarie 2020. COVID-19 in Romania a avut o evolutie accelerata. A debutat cu un numar redus de cazuri confirmate zilnic si a ajuns la cateva mii de confirmari pe zi. Detalii legate de evolutia cazurilor, actualizate in fiecare zi, pot fi gasite pe pagina oficiala a Institutului National de Sanatate Publica Romania - Harta interactiva.
Cum a afectat COVID-19 firmele de contabilitate?
Criza mondiala din domeniul sanatatii, in contextul pandemiei de noul coronavirus, ameninta puternic activitatea economica din Romania. In ceea ce priveste domeniun cotabil, exista o mare presiune.
Noul coronavirus a avut un impact extrem de vizibil in cadrul firmelor de contabilitate. Angajatii acestor firme au fost pusi in fata unor situatii destul de greu de rezolvat din cauza restrictiilor implementate pentru evitarea cresterii numarului de cazuri pe teritoriul tarii, dar si din cauza hotararilor guvernamentale luate "de pe o zi pe alta".
Se vorbeste despre o criza financiara care ar putea depasi amploarea celei din anul 2009, caci foarte multe firme si-au suspendat activitatea ori au suspendat contracte de munca sau isi desfasoara activitatea la un nivel redus, in conditii de avarie. Schimbarile legislative fiind mai rapide si mai importante decat oricand, se pune o mare presiune pe contabili, de a caror pricepere si implicare poate depinde viitorul financiar al companiei in stuatia de criza.
Guvernul Romaniei a pus la dispozitia tuturor firmelor care nu mai faceau fata cheltuielilor cu platile salariilor si a altor cheltuieli din cadrul acestor, diferite mijloace de a evita acest lucru. 
In conditiile pandemiei de COVID-19 si conform celor mai recente decizii ale Guvernului, obiectivele macroeconomice in Romania pe un orizont scurt de timp sunt:
1. Acordarea de facilitati pentru persoanele fizice si juridice la plata ratelor, mai in cazul afacerilor care au de suferit in contextul pandemiei, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2020;
2. Acordarea de facilitati pentru societatile care si-au trimis salariatii in somaj tehnic sau care au activitatea restrictionata in urma emiterii ordonantelor militare (Ordonanta Militara nr. 2/2020 si Ordonanta Militara nr. 3/2020), prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.32/2020;
3. Acordarea de facilitati fiscale si stimulente fiscale. Aici momentan nu au fost luate masuri concrete in Romania, ci vorbim doar despre o amanare a platii anumitor impozite pentru agentii economici afectati de pandemie, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/2020 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.33/2020.
4. Sustinerea sistemului financiar-bancar. Banca Nationala a Romaniei a dat asigurari ca nu vor fi probleme de lichiditate in piata pentru finantarea IMM-urilor sau a societatilor mari care au nevoie in aceasta perioada de sprijin, in conditiile in care institutiile de credit le considera finantabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul COVID-19 asupra firmelor de contabilitate.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://ceccar.ro/ro/wp-content/uploads/2020/04/CECCAR-Ghid-business-COVID-19.pdf
https://www.startupcafe.ro/coronavirus-covid-19/reguli-firme-angajati-stare-alerta-romania.htm
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/jobs-and-economy-during-coronavirus-pandemic_ro
https://www2.deloitte.com/ro/en/pages/audit/solutions/implicatiile-contabile-cauzate-de-impactul-COVID-19-asupra-activitatii-societatilor.html
https://csu.prevenire.gov.ro/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!