Hormonii Tiroidieni

Extras din referat Cum descarc?

Hormonii sunt substante secretate si eliberate in cantitati foarte mici in circuitul sangvin de catre o glanda endocrina sau de catre o celula nervoasa specializata ( neurohormon ) care asigura cresterea si functionarea unui anumit tesut sau organ din corp, actionand la distanta. Exemple de hormoni sunt: corticosteroizii (hormonii secretati de corticosuprarenale), hormonul de crestere (GH), hormonul adrenocorticotrop (ACTH), hormonul antidiuretic (ADH), hormonul de eliberare a corticotropinei (CRH), hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH), hormonul de eliberare a tirotropinei (TRH), hormonul de stimulare melanocitara (MSH), hormonul de stimulare tiroidiana (TSH), hormonul foliculo-stimulant (FSH), hormonul luteinizant (LH), hormonul paratiroidian, hormonul tiroidian, etc.
I. HORMONII TIROIDIENI:
Afectiunile glandei tiroide:
Tiroida este o glanda mica, avand diametrul transversal de numai 5 cm, localizata la nivelul gatului imediat sub piele, inferior de marul lui Adam. Cele doua jumatati ale glandei (lobii glandulari) sunt unite printr-un istm, in regiunea centrala, astfel incat tiroida are forma de arc. In mod normal, glanda tiroida nu se observa la inspectie si se palpeaza cu dificultate, insa daca se mareste (gusa) poate fi palpata foarte usor si inferior sau lateral de marul lui Adam, putand fi observata o proeminenta.
Tiroida secreta hormoni tiroidieni, care controleaza viteza cu care se desfasoara procesele din organism (rata metabolica).
Hormonii tiroidieni influenteaza rata metabolica in doua moduri:
- prin stimularea sintezei proteice in aproape toate tesuturile din organism 
- prin cresterea consumului celular de oxigen
Hormonii tiroidieni influenteaza multe functii vitale ale corpului:
- frecventa cardiaca
- rata respiratorie
- viteza cu care sunt arse caloriile
- aspectul pielii
- cresterea
- productia de caldura
- fertilitatea
- digestia
Cei doi hormoni tiroidieni sunt: T4 (tiroxina sau tetraiodotironina) si T3 (triiodotironina). T4, principalul hormon produs de glanda tiroida accelereaza numai foarte putin rata metabolica. In schimb, T4 este transformat in T3, un hormon cu activitate mult mai intensa. Transformarea T4 in T3 se produce in ficat si in alte tesuturi. Acest proces este controlat de numerosi factori, cum ar fi starea momentana a organismului si prezenta diferitelor boli.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hormonii Tiroidieni.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Mark H. Beers & colaboratorii, "Agenda medicala Merck  Medicul casei, editia a-II-a", Editura All, Bucuresti, 2011
Prof.dr.doc. Dumitru Dobrescu, "Farmacodinamie", editia a-II-a revizuita, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1977
Prof.dr.doc. Aurora Popescu, conf.dr. Elena Cristea, dr.doc. cercetator stiintific Marcela Zamfirescu-Gheorghiu, "Biochimie Medicala", Editura Medicala, Bucuresti, 1980
"Dictionar de Medicina", editia a - VI-a, Editura All, Bucuresti, 2010
Prof. dr. doc. Valentin Stroescu (coord.), prof.dr. Iosefina Corciovei Constantinescu, conf.dr. Ion Fulga, sef lucrari dr. Oana Andreia Coman, asist.dr. Maria Cristina Constantinescu, asist.dr. Cristina Russ, "Farmacologie", editia a-III-a, revizuita si adaugita, Editura All, Bucuresti, 1999


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!