Handbal

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Handbalul este un joc sportiv de echipa, cu un pronuntat caracter dinamic. Fiind o sinteza a deprinderilor motrice de baza (alergare, saritura si aruncare), face parte din mijloacele de baza ale educatiei fizice si sportive scolara. Aria de practicare a jocului este mare, acesta fiind intalnit in trei ipostaze: mijloc al educatiei fizice in invatamantul de toate gradele, joc sportiv de performanta si mare performanta, dar si ca joc sportiv recreativ (sport de masa). Regulamentul de joc este simplu, aplicarea regulilor de baza se face cu usurinta chiar de la inceputul perioadei de instruire. Instalatiile si terenul de joc sunt simple si relativ putin costisitoare. Desi, la handbal, contactul corporal este permis, daca se respecta regulamentul de joc, exista pericol redus de accidentari.
Mijloc al educatiei fizice si sportive 
Ca important mijloc al educatiei fizice si sportive scolare, contribuie la realizarea obiectivelor acesteia in felul urmator:
1. Contribuie la intarirea starii de sanatate a elevilor, avand influente benefice asupra marilor functiuni ale organismului.
2. Folosind in joc atat membrele superioare -  pentru manevrarea mingii, cat si pe cele inferioare -  pentru deplasari, contribuie la dezvoltarea fizica armonioasa, angrenand toata musculatura pe parcursul jocului.
3. Jocul de handbal contribuie la dezvoltarea calitatilor motrice de baza, indeosebi asupra indemanarii, vitezei (sub toate aspectele) si fortei. Se dezvolta deasemeni calitatile motrice specifice, detenta, rezistenta in regim de viteza si forta, dar si indemanarea in regim de viteza si forta.
4. Handbalul este un joc sportiv cu o tehnica si o tactica reletiv simple, accesibil tinerilor si usor de invatat pentru a putea desfasura joc bilateral.
5. Concomitent cu miscarile simple, apar o serie de acte si actiuni tehnico-tactice ca; schimbari de directie, fente, sau cele specifice jocului de aparare, care au influenta deosebita asupra dezvoltarii motricitatii generale.
6. Handbalul fiind un joc sportiv colectiv, favorizeaza dezvoltarea relatiilor interumane, de socializare, de respect, colaborare si cooperare, contribuie la educarea trasaturilor volitionale si caracteriale.
Practicarea jocului de handbal, la nivel de performanta, in unitati specializate, necesita o pregatire asidua si continua. Jocul modern se desfasoara in mare viteza, in ritm sustinut, fapt ce presupune eforturi fizice mari si o motivatie deosebita pentru un angajament fizic si psihic total.
Efortul in handbal
Jocul de handbal este caracterizat de un efort dinamic, cu multe intreruperi deci discontinuu. Miscarile effectuate solicita un efort aciclic 
Din punct de vedere al intensitatii, durata celor doua reprize (2x30'), este efort moderat. Pe fazele de atac si aparare efortul este diferit:
atac -  contraatacul si faza a II-a. care dureaza doar cateva secunde, constituie efort maximal; - faza a III-a si aIV-a, avem efort submaximal si maximal (circulatii de minge si jucatori, momentele de finalizare).
aparare -  replierea in cateva secunde este efort maximal, in celelalte faze avem efort submaximal cu dese intreruperi.
Handbalul este un joc sportive de intensitate moderata, punctat cu eforturi de intensitate maximala si submaximala.
In functie de organul solicitat, in handbal avem efort neuromuscular, cu puternica solicitare psihica si a analizatorilor.
Din punct de vadere metabolic, handbalul se joaca in regim de aerobioza, punctat cu dese faze de anaerobioza, in atac si efort de tip mixt in aparare.
In lectia de educatie fizica scolara, dozarea efortului se face in functie de scopul didactic al temelor de handbal (veriga a-V-a). Astfel la temele de invatare vom avea volum mare de lucru si intensitate redusa, la consolidare volumul va fi mai redus iar intensitatea mai mare.. La temele de perfectionare, rezolvate de obicei prin joc bilateral, predomina complexitatea efortului pe fondul intensitatii crescute. Este foarte important ca in lectii sa dozam correct efortul si sa organoizam judicious colectivul de elevi, pentru a realize o densitate motrica optima.


Fisiere in arhiva (1):

  • Handbal.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!