Fumul de Țigară

Extras din referat Cum descarc?

Fumatul este cunoscut de acum 300 de ani, dar a inceput sa se raspandeasca dupa cel de-al doilea razboi mondial in toate tarile lumii. S-a stabilit ca in lume, la ora actuala fumatul este raspunzator pentru mai mult de 1 milion de decese anual.
In Europa, dar si in Romania, cea mai utilizata forma de tutun este tigareta. Tigarile, trabucurile si tutunul de mestecat sunt facute din frunze de tutun uscate, dar contin si alte ingrediente pentru aroma. 
Majoritatea substantelor periculoase din fumul de tigara se gasesc in niveluri scazute. Dar, de-a lungul lunilor si anilor, acestea se acumuleaza, ajungand la cantitati ridicate in organism.
Din acest motiv, riscurile de cancer si alte boli cresc o data cu cantitatea de tutun consumata zilnic si cu numarul anilor in care persoana fumeaza.
Comparativ cu nefumatorii, nivelul acestor substante in sangele fumatorilor este:
- de 2 ori mai mult cadmiu
- de 4 ori mai mult poloniu-210 radioactiv
- de 10 ori mai mult benzen
- de 10 ori mai mult arsenic 
Substantele prezente in fumul de tigara pot fi mai periculoase atunci cand sunt asociate. Ele pot interactiona intre ele, crescand in mod suplimentar riscul de cancer. Astfel, unele substante din fumul de tigara afecteaza direct ADN-ul celular, inclusiv genele care protejeaza impotriva cancerului. Printre aceste substante se numara benzo(a)piren, poloniu-210, benzen, acroleina si nitrozaminele.
Fumul de tigara are trei curenti: principal (inhalat de fumator), secundar (sau lateral) si tertiar si contine in cele doua faze (de gaz si de particule) aproximativ 4.700 de substante chimice, dintre care aproximativ 60 sunt cunoscute ca fiind cancerigene:
>> gudron - lichid vascos ce contine majoritatea substantelor cancerigene
>> benzen - solvent industrial, ce provine din petrolul brut
>> arsenic - cunoscut in special drept cauza a cancerului de piele si pulmonar. Se pare ca arsenicul de pe frunzele de tutun este unul dintre principalii agenti cancerigeni din tigari.
>> cadmiu - utilizat pentru fabricarea bateriilor
>> formaldehida - utilizat pentru conservarea cadavrelor
>> poloniu-210 - element radioactiv
>> crom - utilizat pentru fabricarea vopselelor si a aliajelor
>> 1,3-butadiena - utilizata pentru fabricarea cauciucului
>> hidrocarburile aromatice policiclice 
>> acroleina - folosita in trecut drept arma chimica
Gudron
Gudronul prezent in fumul de tigara este un reziduu negru si vascos, compus din sute de substante chimice, dintre care mai multe sunt considerate cancerigene. Printre acestea se numara in special hidrocarburile aromatice policiclice, aminele aromatice si compusii anorganici. 
Arsenic
Arsenicul este una dintre cele mai periculoase substante din tigari. Poate cauza cancer si afecta inima si vasele de sange. Cantitati mici de arsenic se pot acumula in organismul fumatorilor, iar in decursul anilor, concentratia devine tot mai mare. Pe langa efectele directe, arsenicul poate agrava si efectele altor substante chimice. Pestele si fructele de mare sunt o sursa alimentara de arsenic, dar intr-o forma mai putin toxica si mai usor de indepartat din organism. In schimb, fumul de tigara contine arsenic intr-o forma mai periculoasa.
Nicotina
Nicotina este substanta prezenta in mod natural in frunzele de tutun si este responsabila de dependenta de tutun. Nicotina este un lichid incolor in clipa extragerii, dar in contact cu aerul si lumina se coloreaza in brun. Are un gust amar si iritant, iar mirosul este slab la rece si asfixiant la caldura. Ea afecteaza sistemul cardiovascular si endocrin. Nicotina este substanta cea mai cunoscuta din tutun - este psihoactiva, ajunge la creier in 15 secunde si se mentine in tesuturile cerebrale cca 2 ore. Nicotina este de 10 ori mai puternica decat heroina si are actiune iritanta la nivelul plamanilor (afecteaza miscarea cililor si mecanismul de autocuratire pulmonara). Multa vreme s-a crezut ca nicotina este cel mai toxic agent activ al tutunului si intr-adevar este o otrava foarte puternica, o doza de 5mg de nicotina fiind suficienta pentru a omori un caine in cateva clipe prin paralizia nervilor motori, iar una de 60mg este la fel de eficienta pentru om. 
Monoxid de carbon
Monoxidul de carbon (CO) se gaseste in fumul de tutun datorita combustiei incomplete. El reduce capacitatea globulelor rosii de a transporta oxigenul la tesuturi; inima, creierul si muschii scheletici necesita cea mai mare cantitate de oxigen si sunt prin urmare cele mai afectate de efectele monoxidului de carbon.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fumul de Tigara.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!