Familia - cadru de satisfacere a nevoilor copilului

Extras din referat Cum descarc?

Familia ca si cadru de satisfacere a nevoilor copilului se bazeaza pe 9 ideologii:
1. Experienta de viata a parintilor in raport cu felul lor de a fi ca oameni.
2. Modalitatea de a percepe realitatea.
3. Lumea interioara si cea interpersonala.
4. Stabilirea conexiunilor.
5. Relatiile dintre copii si parinti.
6. Atasamentul la parinti.
7. Calea superioara si cea inferioara.
8. Ruptura si reparatie.
9. Compasiunea si dialogurile reflexive.
Toate aceste lucruri ajuta la empatizarea parintilor cu ai lor copii, dar si cu ei insisi, punandu-se in evidenta natura pura a relatiei si ceea ce se afla in miezul ei. Va vom prezenta acum fiecare element in parte.
1. Experienta de viata a parintilor in raport cu felul lor de a fi ca oameni.
La acest punct intalnim cazul lui Dan, un medic pediatru care atunci cand si-a auzit copilul plangand a avut dificultati in ceea ce priveste modul sau de a actiona. Povestea pune in evidenta procesul tatalui de a trece prin acest stagiu tipic parental prin rezolvarea unei probleme din trecut. Cand isi auzea copilul plangand, medicul credea mereu ca el are o problema, lucru care-i producea framantari, o stare de panica si frica. Starea s-a amplificat pana-n punctul in care medicul a avut un ,,flashback" din perioada stagiaturii sale. Acesta retraieste momentele in care se afla la spital si preleva sangele copiilor pentru a preveni anumite infectii, dandu-si seama ca atunci actiona fara resentimente. 
Baza acestei ideologii este memoria deoarece datorita ei creierul reuseste sa-i raspunda experientei, facandu-se conexiuni neuronale. Astfel, experientele dau forma creierului si creeaza mintea care defineste cine suntem. Cele doua modalitati majore de a crea aceste conexiuni sunt cele doua forme ale memoriei: implicita si explicita. Memoria implicita contribuie la generarea emotiilor, perceptiilor si raspunsurilor comportamentale intr-un mod inconstient, ea fiind prezenta de la nastere pana la moarte. Memoria explicita, spre deosebire de cealalta, implica senzatia interioara a aducerii aminte intr-un mod constient dupa varsta de doi ani, dupa ce se termina ,,amnezia infantila".
Parintii cand nu-si rezolva probleme din trecut, nu numai ca pierd metoda de a deveni niste parinti mai buni, o pierd si pe cea in care ei nu vor mai fi capabili sa se dezvolte. Oamenii care ignora originea comportamentului sau nu-si vor constientiza niciodata problemele, lucru care ii va impiedica pe ei sa aleaga raspunsuri care le-ar fi utile dezvoltarii copiilor. Asadar, modalitatea de a trece peste aceasta dificultate este de a acorda suficienta atentie experientelor in momentul in care ii supara comportamentul copiilor, astfel ar putea incepe sa descopere cum acele lucruri pun in dificultate relatia cu propriul copil.
Dan aparent s-a dovedit a fi cazul fericit a acestei situatii, a reusit prin diferite metode intr-o perioada de timp sa rezolve vechea sa problema care-l bantuia atata timp. Copiii plangand mereu la spital din vina doctorului care doar isi facea meseria l-au facut pe Dan sa creada ca propriul sau copil plange tot din vina tatalui sau, lucru care nu era adevarat. Cu putina vointa, reflectie asupra sa si discutii cu prietenii sai, doctorul reuseste sa treaca peste acest obstacol.
2. Modalitatea de a percepe realitatea.
O modalitate de a percepe realitatea sunt povestile. Ele sunt maniera prin care intelegem evenimentele din viata noastra, le spunem pentru a intelege ce ni s-a intamplat si pentru a da o forma coerenta acelor experiente. Cu totii avem povestile noastre individuale cu care ne ajutam sa ne recunoastem pe noi ca persoane, dezvoltandu-se o intelegere mai mare asupra celorlalti si a noastra.
In cadrul acestei ideologii avem cazul Annikai, o fetita in varsta de 4 ani din Finlanda care s-a mutat temporar cu ai sai parinti in Statele Unite. Era o fire extrovertita, placandu-i sa se joace cu cei din jur, faptul ca nu stia sa vorbeasca limba engleza nu o oprea din a fi fericita. Intr-o zi, la scoala s-a lovit la genunchi, lucru care a facut-o sa planga dupa mama ei. Profesorul din clasa ei, ca sa remedieze problema, i-a cerut secretarei sa o cheme pe mama la scoala. Pana a-si face aparitia, dascalul s-a folosit de cateva papusi ca sa-i povesteasca situatia fetitei, la inceput nu a inteles ceea ce voia sa-i transmita profesorul, dar pe masura ce el tot repeta povestea, usor-usor Annika s-a oprit din plans. Astfel, prin intermediul povestii create cu cele doua papusi, fata a inteles ceea ce i s-a transmis, ba chiar a si anticipat sfarsitul reprezentat de venirea mamei sale la scoala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Familia - cadru de satisfacere a nevoilor copilului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Cartea ,, Parentaj sensibil si inteligent ", scrisa de Daniel J. Siegel si Mary Hartzell. Editura Herald


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!