Factorii care Influenteaza Translocarea

Extras din referat Cum descarc?

Absorbtia erbicidelor si translocarea lor in plante.
Erbicidele ajung in planta pe doua cai principale: prin toata suprafata lor aeriana si prin organele subterane. Pentru erbicidele care se aplica postemergent ne intereseaza absorbtia foliara iar pentru cele care se aplica preemergent, absorbtia radiculara.
Retinerea si absorbtia erbicidelor pe cale foliara este diferentiata in functie de marimea suprafetei foliare, de prezenta sau absenta perilor sau a unui strat de ceara pe frunze precum si de gradul de dezvoltare a cuticulei. Asa de exemplu, buruienile cu frunza lata sunt in general mai sensibile la erbicidele de contact si sistemice, decat gramineele, iar cand frunzele sunt prevazute cu perisori, erbicidul nu vine in contact cu suprafata frunzei, ci numai cu varful perisorilor, ceea ce face ca suprafata de absorbtie sa fie micsorata. Stratul de ceara , care acopera frunzele la unele specii de plante micsoreaza suprafata de aderenta a picaturilor de apa ce contin erbicid. La unele plante cuticula este dezvoltata , formata din substante impermeabile la apa .
In astfel de situatii se vor folosi erbicide solubile in solventi organici (exemplu: esterii 2,4 D). La alte plante, peretii celulari sunt formati din celuloza si pectine (substante amorfe si puternic hidrofile), caz in care se prefera erbicidele solubile in apa (exemplu, sarea DMA, sarea de sodiu a 2,4 D).Un rol important in patrunderea erbicidelor in plante il au stomatele daca tratamentul se face cand acestea sunt deschise.
Cunoasterea factorilor care influenteaza retinerea si absorbtia erbicidelor pe cale foliara , da posibilitatea specialistilor sa aleaga erbicidele cele mai adecvate si momentul cel mai potrivit de aplicare, asigurandu-se in felul acesta succesul tratamentului.Absorbtia radiculara a erbicidelor este mai rapida (ureice, triazine) sau mai lenta (aminotriazol, dalapon) (N.Sarpe si col.1976). Absorbtia poate fi pasiva (odata cu apa) sau activa , planta consumand energie pentru a absorbi toxicul (2,4 D).
Unele erbicide, asa cum sunt de exemplu triazinele, sunt absorbite prin radacini atat de buruieni cat si de plantele cultivate (porumb, sorg). In timp ce buruienile sunt intoxicate (distruse) plantele de cultura amintite, descompun aceste erbicide si in acelasi timp datorita absorbtiei unor cantitati mari din aceste erbicide poate deveni fitotoxic fac sa se reduca si efectul lor remanent.
Efectul erbicidelor aplicate in sol este influentat evident de precipitatiile cazute. Astfel, triazinele de exemplu, au un efect puternic numai cand cad precipitatii suficiente, iar in cazul prometrinului, daca precipitatiile depasesc o anumita cantitate,poate deveni fitotoxic si pentru plantele de cultura.
De asemenea, efectul erbicidului depinde de conditiile de vegetatie create pentru dezvoltarea plantelor. Astfel, plantele de cultura mai slab dezvoltate sunt mai sensibile la efectul toxic al erbicidelor.Erbicidele odata ajunse in plante, patrund in sistemul circulator al acestora.
In mod obisnuit erbicidele absorbite prin frunze circula (sunt translocate) spre radacina odata cu seva elaborata de acestea adica prin vasele liberiene (prin floem); erbicidele care se absorb prin radacina (exemplu triazinele) circula odata cu apa incarcata cu ioni minerali spre frunze, prin vasele lemnoase (prin xilem). Sunt insa si unele erbicide, ca: aminotriazolul, hidrazida maleica etc., care circula cu mare usurinta in planta in ambele sensuri.Cat priveste erbicidele de contact, acestea au o translocare foarte limitata. Asa de exemplu erbicidele Gramoxone si Reglone, distrug in mod obisnuit tesuturile verzi numai in locul unde intra in contact cu acestea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Factorii care Influenteaza Translocarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!