Evoluția impozitului pe venit în Franța și România

Extras din referat Cum descarc?

Introducere:
Impozitele sunt clasificate, din punct de vedere juridic, in directe si indirecte. Primul grup, fapt vazut ca si un avantaj, permite o mai buna redistribuire a veniturilor, este stabil din punct de vedere al randamentului, si este considerat a fi mult mai echitabil in comparatie cu impozitele indirecte. Daca legiuitorul ia in calcul optiunea economica, are de ales intre trei variante, si anume :impozitul pe venit, impozitul pe capital si impozitul pe consum. 
Orientarea politicii fiscale :
In ceea ce priveste Franta, ca urmare a reformei in domeniul impunerii venitului personal, implementata in anul 2006, numarul de transe privind venitul impozabil a fost redus de la 7 la 5. Totodata reducerea individuala de 20% din venitul impozabil a fost direct inclusa in impunerea progresiva, astfel ca cota marginala de impozitare de 48,09% a fost redusa la 40%. Dividendele si dobanzile sunt impozitate la sursa, prin aplicarea unei cote fixe, asa ca veniturile de natura financiara nu mai sunt luate in calculul venitului impozabil anual. Impozitul asezat asupra castigurilor de capital este aproape inexistent, iar veniturile din dobanzi aferente diferitelor modalitati de economisire sunt scutite de plata impozitelor, in timp ce pensiile private se bucura de un regim special de impozitare, rezultat in aplicarea unei cote efectiva de impozitare, negativa.
Cotele de impozitare aplicate in Franta se situeaza pe locul IV la nivelul Uniunii Europene, dupa Suedia, Danemarca si Belgia . Conform cu ANEXA nr.1, partea impozitelor directe in PIB a crescut considerabil intre anii 1995-2001, crestere explicata in principal, printr-o separare intre contributiile sociale ale angajatilor si un nou impozit direct pe venitul personal, numit CSG (Contribution Sociale Generalisee), aparut in anul 1998. Contributiile angajatilor reprezinta 2/3 din valoarea contributiilor sociale (69%). 
Cat despre veniturile fiscale obtinute din impozitul pe venit, acestea au scazut cu 0.9 puncte procentuale, si au recuperat 0.5 puncte procentuale intre anii 2004-2006. Evolutia impozitului pe venitul individual (IMPOT SUR LE REVENU-IR) sau al familiei in Franta, fata de valoarea medie inregistrata la nivelul Uniunii Europene , se poate observa pe baza graficului din Fig de mai jos
Fig Evolutia impozitului pe venit in Franta, Romania
cote, fiind prezentate in tabelul urmator :
Transe de venit impozabil Cota de impozitare-%
< 5 614EUR 0
5 614EUR-11 198 EUR 5.5
11 198EUR-24 872EUR 14
24 872EUR- 66 679EUR 30
> 66 679 EUR 40
Sistemul ia in considerare situatiile specifice ale fiecarei gospodarii, prin aplicarea unui coefficient pe familie. Ceea ce se observa, in cadrul sistemului fiscal francez, este numarul mare de scutiri aplicate, astfel dobanda bancara, dobanda aferenta plasamentelor in obligatiuni, sunt impozitate cu o cota fixa de 16%. Din anul 1999, unul dintre cele mai importante obiective ale politicii fiscale a fost acela de reducere a impozitelor pe veniturile obtinute din munca (de natura salariilor). Ca si o parte a planului multianual de reducere a impozitelor (2001-2003), principalele masuri de reducere a impozitelor pe venturile de natura salariilor, au constat in reducerea cotelor de impozitare a venitului, a contributiilor sociale, crearea unui credit fiscal rambursabil (PRIME POUR L 'EMPLOI) , precum si reforma in ceea ce priveste impozitarea locala a afacerilor (TAXE PROFESSIONALE), cu eliminarea treptata a componentelor salariale din baza de impozitare. Astfel, persoanele care in anul 2007 au justificat o perioada de activitate profesionala de mai putin de 4 luni, urmata imediat de o perioada de inactivitate de 6 luni, in cursul careia acestea s-au inscris ca solicitanti pentru angajare, pot solicita un acont forfetar de 400EUR, prima pentru angajare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia impozitului pe pe venit in Franta si Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Adrian Mihai Inceu, Dan Tudor Lazar, Finante si bugete publice, Ed.Accent, Cluj-Napoca, 2006 ;
2. Codul fiscal si normele metodologice de aplicare, Ed.C.H.Beck, Bucuresti, 2008.
- **. www.colloc.minefi.gouv.fr;
- ** www.eurostat.com/Titles and publications/ Taxation trends in the European Union ;
- ** www.eurostat.com/ database/ main_tables / Economy_and_finance ;
- ** www.impots.gouv.fr/ documentation/conventions;
- **www.impots.gouv.fr/ portal/public/documentation/impots_practiques/La fiscalite francaise ;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!