Estetică și arhitectură în spațiul cultural european

Extras din referat Cum descarc?

Biserica Sf. Trei Ierarhi "Coltea"- situata pe Bd. I.C. Bratianu, nr, 1, are hramul Sfintilor Trei Ierarhi ( Vasile, Grigore si Ioan) si al Sf. Paraschiva.
Desi este un monument reprezentativ pentru epoca lui Constantin Brancoveanu are o influenta, am putea spune, aproape covarsitoare asupra celorlalte biserici ce vor fi construite pe parcursul  secolului al XVIII-lea. Multe caracteristici ale sale vor fi adoptate, mai ales in ceea ce priveste planimetria si decoratia exterioara de tip brancovenesc (ce se va perpetua in secolul al XVIII-lea pana la formarea chiar a unei tipologii specifice post-brancovenesti.
Ridicata de spatarul Cantacuzino intre 1698-1702, a fost construita in stil baroc italian cu ornamentatie bogata apartinand stilului brancovenesc. Biserica Coltea se afla langa Spitalul Coltea, cladire construita in 1888, una dintre reusitele arhitectonice bucurestene de la sfarsitul sec. XIX.
Biserica Coltea a ramas ca un monument reprezentativ al epocii brancovenesti, prin tehnica si maiestria procedeelor decorative ce ating o perfectiune rar intalnita, imbinate aici cu influente orientale si ale artei occidentale in stil baroc italian.
Printre multele decoratiuni ale acestei biserici, m-am oprit la un element aflat pe fatada principala. Aceasta decoratiuni cuprinde ca si simboluri, vulturul bicefal si frunzele de acant.
Frunza de acant - un lement predilect pentru metafora vizuala, este dedicata perenitatii unor metafore sau alegorii vizuale, prezente in stilizarile antice si medievale.
,,Omul sfarseste prin a semana cu animalul sau favorit".  (Jean-Paul Clebert)
Si bine ar fi daca si credinciosii ar sfarsi semanand cu vulturii: puternici, iluminati si apti sa priveasca Soarele direct in fata. 
Ca multe alte simboluri, si acesta este unul ambivalent, interpretarea lui depinzand de contextul in care e pus. 
Mai intai, pasarile in general si vulturul cu precadere pot reprezenta simbol malefic.  Vulturul, ca rapitor, inchipuie diavolul. Intalnim aceasta idee in Cartea lui Iov, cap 28 versetul 7. In parabola semintelor, singura explicata de insusi Domnul nostru, pasarile sunt diavolii care pierd semintele ce cad pe sol neprielnic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Estetica si Arhitectura in Spatiul Cultural European.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Fiziologul Latin, Polirom 2006 Bestiar fabulos, 
Jean-Paul Clebert, Artemis, 1995 Dictionar de simboluri, 
Jean Chevalier, Alain Gheerbrant, Artemis, 1995
Hara, 318, in Dictionarul de simboluri, Jean Chevalier, Alain Gheerbrant


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!