Estetică și arhitectură în spațiul cultural european

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Biserica Sf. Trei Ierarhi "Coltea"- situata pe Bd. I.C. Bratianu, nr, 1, are hramul Sfintilor Trei Ierarhi ( Vasile, Grigore si Ioan) si al Sf. Paraschiva.

Desi este un monument reprezentativ pentru epoca lui Constantin Brancoveanu are o influenta, am putea spune, aproape covarsitoare asupra celorlalte biserici ce vor fi construite pe parcursul secolului al XVIII-lea. Multe caracteristici ale sale vor fi adoptate, mai ales in ceea ce priveste planimetria si decoratia exterioara de tip brancovenesc (ce se va perpetua in secolul al XVIII-lea pana la formarea chiar a unei tipologii specifice post-brancovenesti.

Ridicata de spatarul Cantacuzino intre 1698-1702, a fost construita in stil baroc italian cu ornamentatie bogata apartinand stilului brancovenesc. Biserica Coltea se afla langa Spitalul Coltea, cladire construita in 1888, una dintre reusitele arhitectonice bucurestene de la sfarsitul sec. XIX.

Biserica Coltea a ramas ca un monument reprezentativ al epocii brancovenesti, prin tehnica si maiestria procedeelor decorative ce ating o perfectiune rar intalnita, imbinate aici cu influente orientale si ale artei occidentale in stil baroc italian.

Printre multele decoratiuni ale acestei biserici, m-am oprit la un element aflat pe fatada principala. Aceasta decoratiuni cuprinde ca si simboluri, vulturul bicefal si frunzele de acant.

Frunza de acant - un lement predilect pentru metafora vizuala, este dedicata perenitatii unor metafore sau alegorii vizuale, prezente in stilizarile antice si medievale.

,,Omul sfarseste prin a semana cu animalul sau favorit". (Jean-Paul Clebert)

Si bine ar fi daca si credinciosii ar sfarsi semanand cu vulturii: puternici, iluminati si apti sa priveasca Soarele direct in fata.

Ca multe alte simboluri, si acesta este unul ambivalent, interpretarea lui depinzand de contextul in care e pus.

Mai intai, pasarile in general si vulturul cu precadere pot reprezenta simbol malefic. Vulturul, ca rapitor, inchipuie diavolul. Intalnim aceasta idee in Cartea lui Iov, cap 28 versetul 7. In parabola semintelor, singura explicata de insusi Domnul nostru, pasarile sunt diavolii care pierd semintele ce cad pe sol neprielnic.

Bibliografie:

Fiziologul Latin, Polirom 2006 Bestiar fabulos,

Jean-Paul Clebert, Artemis, 1995 Dictionar de simboluri,

Jean Chevalier, Alain Gheerbrant, Artemis, 1995

Hara, 318, in Dictionarul de simboluri, Jean Chevalier, Alain Gheerbrant

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Estetica si Arhitectura in Spatiul Cultural European.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 482 cuvinte
Nr caractere:
7 505 caractere
Marime:
594.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
estetica, spatiul cultural
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!