Eșecurile gemene - piața - guvernul

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Economia statelor dezvoltate sunt denumite adeseori , economii bazate pe piete, pentru a se evidential simbioza dintre piata si stat. Baza functionala a acestor domenii este asigurata de catre piete, iar statul joaca un rol complementar. Problema principala consta in indetificarea si dozarea acestei complementaritati. Ignorarea acestei probleme poate duce fie la perpetuarea pozitiei dominate a statului in economie ( implicit la prelungirea in sine de tranzitie la economia de piata), fie la anarhie sociala datorata unui surogat de stat de drept in spatele caruia domneste bunul plac al celor puternici. Existenta sectorului public in economia moderna este acceptata intrucat spatiul economic este inclus in cel social, iar acesta din urma este structurat institutional. Prin urmare structurarea institutionala a spatiului economic este absolut fireasca si ostila. In ceea ce priveste desfasurarea tranzitiei la economia de piata statul are un rol hotarator. Paradoxal acest rol vine din perspectiva diminuarii ponderii sectorului public din economia nationala. Gestionand tranzitia statul se redefineste pe sine, dar pentru aceasta redefinire are nevoie de repere si stumulente sociale reale. Acest lucru presupune ca atat functionarii publici cat si populatia sa fie lamuriti asupra noilor lor raporturi, intrucat oferta depinde in mare masura de cerere. A sti ce trebuie sa faca si ce nu trebuie sa realizeze statul in economie reprezinta o premisa fundamentala a succesului tranzitiei la economia de piata, cu atat mai mult cu cat numeroasele probleme se desfasoara pe o dimensiune temporala relativ redusa. Acest lucru duce la dezechilibre si intarzieri grave in procesul tranzitiei.
Intr-o economie de piata, alegerile indivizilor sunt importante. Producatorii trebuie sa decida ce bunuri sa produca si modul cel mai eficient in care sa le produca. Consumatorii trebuie sa aleaga bunurile si serviciile pe care le vor cumpara. Nevoile umane reprezinta dorinta noastra de avea, a sti, a crede si de a ne insusi bunuri. Nevoile economice reprezinta cerinte ale existentei oamenilor ca indivizi si ca menbri ai societatii. 
Problemele actuale duc la formularea a doua intrebari si anume: de ce furnizeaza statul aceste bunuri, respectiv : ce activitati trebuie finantate de la buget ? Pentru a afla raspunsul acestor intrebari trebuie analizat defectele aparute recent in cadrul econimiei. Una dintre ele se intituleaza << Esecurile gemene : Piata-Guvern >>
Esecul pietei
Pentru inceput , voi definii termenul << piata >> Acesta presupune institutia centrala in jurul careia graviteaza viata economica. Ea a evoluat devenind principalul mecanism de alocare a resurselor. Piata este o creatie sociala care, prin evolutiile in timp si spatiu si prin modul de functionare, s-a dovedit mecanismul de reglare a economiei cel mai bun desi este imperfect. In sens restrans piata desemneaza ansamblul tranzactiilor de vanzare-cumparare dintre agentii economici. In sens larg, piata este privita ca un canal de comunicatie prin care se obtin si se difuzeaza informatii cu privire la pret, cerere, oferta si pe baza carora se adopta deciziile care vizeaza problema fundamentala a economiei : ce, cat , cum , pentru cine si unde sa se produca, respectiv sa achizitioneze.
Intr-o lume a resurselor din ce in ce mai limitate problema eficientei este cruciala iar alocarea resurselor este ghidata in functie de performante, de eficienta a utilizarii.
Esecul pietei reprezinta ansamblul situatiei in care pietele nu pot asigura utilizarea si alocarea eficienta a resurselor sau nu pot cuprinde si regal anumite schimburi de bunuri si servicii. Este cunoscut faptul ca pietele asigura reglarea sistemului economic prin stabilirea preturilor de echilibru ca urmare a jocului concurentei. Pentru a functiona cat mai efficient pietele trebuie sa fie cat mai apropiate de concurenta perfecta. Esecul pietei descrie acel ansamblu de situatii in care nu sunt indeplinite conditiile necesare obtinerii unei solutii privind functionarea eficienta a pietelor. Lasat sa functioneze fara restrictii in sistemul de piata va exista tendinta de a se produce prea mult din anumite bunuri si prea putin din altele. Esenta esecului pietei consta in inabilitatea indivizilor de a coopera. Cooperare dintre indivizi poate asigura criteriul lui Pareti de eficienta : << imbunatatirea utilitatii unui individ nu trebuie sa diminueze utilitatea nici unui alt individ >>
Factorii care provoaca esecul pietei sunt :
o Existenta bunurilor publice si externalitatile 
o Concurenta imperfecta
o Informatia incompleta
o Incertitudinea
o Puterea de monopol
o Informatii asimetrice
Acesti factori sunt raspunzatori de aparitia costurilor de tranzactie. Costurile de tranzactie includ, costurile de informare, costurile de decizie, costurile de negociere, costurile legale necesare incheierii contractelor. Existenta acestor costuri indeparteaza pietele de conditiile necesare functionarii eficiente. De aici rezulta ca o posibila functie economica a guvernului consta in a intervenii in functia alocativa a pietei.
Un alt sens al esecului pietei este dat de modul in care asigura echitatea, justitia sociala privind distributia veniturilor si bogatiilor. Musgrave a numit aceasta interventie functia distributiva a statului. Disfunctionalitatile pietelor se regasesc la nivelul ecnomiei nationale sub forma inflatiei, somajul, stagnarii cresterii ecnomice, dezechilibrelor balantei de plati. Intervenind pentru atenuarea acestor probleme consta in functia de stabilizare a statului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Esecurile Gemene - Piata - Guvernul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!