Efectul Migrației Asupra Persoanelor din Localitățile Rurale

Extras din referat Cum descarc?

Tema cercetarii este determinata de una din cele mai importante probleme cu care se confrunta Romania la momentul actual - migratia fortei de munca
Documentarea teoretica
In ultimii ani Romania a devenit o societate migranta, in fenomenul dat fiind implicata a treia persoana apta de munca. Conform datelor Recensamintului populatiei din 2004, ponderea persoanelor temporar aflate peste hotare a constituit pe tara 8,1%, in mediul rural acest indicator osciland in limitele de la 10 la 12%. Unele estimari de alternativa insa, indica cifra persoanelor care muncesc peste hotare prezinta aproximativ 20% din populatia tarii [24, p.15].
Migratia de munca reprezinta un component indispensabil al procesului international de deplasare a resurselor umane. Astfel ca intensificarea mobilitatii populatiei din Romania, dupa deschiderea frontierelor, este un fenomen normal, datorat integrarii in procesul global de migratiune. Insa situatia cu care se confrunta Romania la capitolul migratie este creata, in mare masura, de incertitudinile si instabilitatile perioadei de tranzitie. Declinul economic prelungit, transformarile economice, sociale si politice au avut un impact negativ asupra multor domenii ale vietii ducand la limita existentei mii de familii [14] .
Fiind una dintre cele mai populare strategii de a scapa de saracie, migratia este responsabila si pentru multe consecinte negative in sfera economica si sociala. Costurile sociale ale migratiei de munca tind sa fie foarte mari in special pentru familiile migrantilor. Iar tendinta tot mai multor cetateni romani de a munci peste hotare, duce la cresterea numarului de copii lipsiti de ingrijire parinteasca. Conform datelor Ministerul Educatiei la 1 septembrie 2005 au fost inregistrati 125.000 de copii de virsta scolara care au ambii parinti plecati peste hotare, iar aproximativ 235.000 au ramas cu un singur parinte din cauza migratiei. 
Conditiile de viata a acestor copii raman incerte. Datele neoficiale arata ca acesti copii frecvent sunt expusi la violenta, trafic, delicventa si abandon scolar. Iar servicii la nivel de institutie sau comunitate, care sa-i ajute sa evite aceste pericole, in prezent nu exista [16, p.123].
Reiesind din faptul ca migratia fortei de munca este o problema relativ noua pentru Romania, societatea este putin informata si nu constientizeaza in intregime complexitatea si implicatiile majore ale fenomenului dat, fapt confirmat prin aceea ca pana la momentul actual nu a fost elaborata o strategie eficienta cu privire la migratie care ar propune solutii durabile problemelor generate de acest fenomen, s-a considerat oportuna studierea acestei teme.
Obiectivele cercetarii .Pentru atingerea acestui scop ne-am propus urmatoarele obiective:
o Analiza conceptuala a notiunilor de migratie, emigratie, imigratie, migratie de lucru, lucrator migrant, migratie ilegala, migratie clandestina;
o Studierea contextului socio-economic care a favorizat aparitia fenomenului migratiei de munca;
o Analiza evolutiei fenomenului migratiei de munca in perioada de tranzitie;
o Identificarea schimbarilor atat la nivel macrosocial cat si la nivel microsocial pe care le-a produs fenomenul migratiei;
o Stabilirea impactului pe care il are migratia de munca asupra stabilitatii familiei;
o Evidentierea diferentelor in functionarea familiilor cu membri migranti si nonmigranti;
o Evaluarea efectelor migratiei parintilor asupra copiilor;
o Stabilirea rolului presei in mediatizarea implicatiilor negative ale fenomenului migratiei asupra familiei.
Ipoteza generala a cercetarii:
Fenomenului de migratie a fortei de munca, provocat de situatia socio-economica dificila, conditioneaza transformarea familiei, provocand necesitatea de adaptare a ei la noile cerinte sociale prin modificarea functiilor familiale, comportamentelor conjugale si a rolurilor familiale.
Ipotezele de lucru:
o Atita timp cat se pune accent doar pe beneficiile financiare survenite in urma migratiei fortei de munca, populatia va fi stimulata indirect sa emigreze.
o In cazul in care numarul migrantilor va continua sa creasca, aceasta va determina shimbari pe termen lung in functionarea familiei ca institutie sociala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectul Migratiei Asupra Persoanelor din Localitatile Rurale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!