Efectele Globalizarii in China

Extras din referat Cum descarc?

,,China este moderna si antica. Comunista si capitalista. Bogata si saraca. Reformata si rezistenta la schimbare. Omogena si diversa. Represiva si independenta. Conservatoare si revizionista. Pasiva si agresiva. Puternica si slaba" (Blair, Hills, Sampson & Januzzi, U.S-China Relations: An Affirmative Agenda, p. 12)
E greu de facut o descriere adecvata a Chinei fara a intra intr-o contradictie sau fara a te lovi de contraste. Ce o caracterizeaza e schimbarea. Societatea chineza trece astazi printr-o perioada de tranzitie cu ambitia de a ajunge in topul celor mai solide puteri din lume din punct de vedere economic si militar. Iar pentru a o intelege trebuie sa tii pasul cu ritmul rapid in care se schimba. Ultimele decenii au creat contextul favorabil pentru o dezvoltare economica fara precedent facand-o sa aspire la un statut international de putere hegemonica in Asia de Est si viitoare concurenta a pozitiei actuale a SUA in lume. Potentialul de dezvoltare al societatii chineze este greu de contestat daca luam in considerare nota superlativa in materie de populatie, faptul ca dispune de resurse naturale considerabile sau ca detine o armata puternica careia ii aloca sume mari de bani (bugetul anual al cheltuielilor pe echipamentul militar a crescut de 4 ori in 9 ani).
In urma cu doar cateva decenii nimeni nu se astepta ca, din colapsul in care era pe punctul de a cadea, sa se ridice atat de spectaculos precum a facut-o. Insa provocarile pe plan intern cu care se China se confrunta in continuare sunt multe, diverse si slabesc autoritatea statului inclusiv in incercarea de impunere a reformelor. Este vorba despre probleme de coruptie la nivelul Partidului Comunist, de existenta in continuare a intreprinderilor de stat ineficiente, si de disparitatile regionale economice foarte mari. De asemenea, trebuie luata in calcul si problema descentralizarii si implicatiile cresterii autonomiei guvernelor locale. Mai mult, China se prezinta ca o relativa ,,ciudatenie experimentala" prin combinarea unui sistem economic cvasi-capitalist cu regimul politic autoritarist in care Partidul Comunist se straduie sa-si pastreze legitimitatea in contextul liberalizarii economice.
Intregul proces de deschidere in materie de relatii externe si cooperare cu statele dezvoltate, cu cele in curs de dezvoltare sau cele din Lumea Treia, s-a produs in contextul globalizarii. Aceasta ii ofera Chinei sansa de a avea un cuvant important de spus in plan international si ii incurajeaza aspiratiile de mare putere mondiala. Astfel, China s-a implicat in masuri de securitate internationala si a iesit din izolationismul ce a caracterizat perioada de interrerlationare doar cu URSS-ul. Mai mult, globalizarea pune in evidenta carentele interne ale sistemului si-i ofera posibilitatea (cel putin teoretic) sa le indrepte.
Termenul ,,globalizare" a patruns insa in discursurile oficialilor chinezi abia in 1996 desi, daca ne raportam la o globalizare strict economica, aceasta merge mai departe in trecut. Maturizarea relatiei dintre societatea chineza si procesul de globalizare s-a produs odata ce China a realizat implicatiile la nivel international a actiunilor diferitilor actori politici. Asadar, fie ca e vorba de incheierea unor tratate de securizare regionala, de razboaie, de dispute teritoriale, aceste situatii se pot rezolva pe plan politic largind spectrul solutiilor oferite de globalizare. Mai mult, au aparut pe scena internationala unele probleme precum bolile infectioase, trafic transnational de droguri, terorism international sau arme de distrugere in masa ale caror solutii se pot gasi doar prin stabilirea unor relatii de colaborare intre state. Revenind la cele precizate la inceput, China este un stat cu o capacitate extraordinara de a asimila provocarile lansate la nivel mondial, care grabeste pasul in atingerea obiectivelor si care isi propune adaptarea la noile trenduri globale.
Ce inseamna procesul de globalizare pentru China, si ce semnificatii are globalizarea Chinei pentru celelalte state? Prin pozitia de cooperare in contextul international, prin intermediul procesului de dezvoltare economica, China nu reprezinta o amenintare in directia conflictului. Dimpotriva, cresterea economica stimuleaza miscarea spre o forma politica mai deschisa, globalizarea oferind posibilitatea chinezilor sa se implice mai mult in lumea exterioara (comert, investitii etc.). Aceste relatii de interdependenta dezvoltate intre China si alte tari, precum si conflictele care apar in interior, sunt interesant de analizat si nu foarte bine cunoscute.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Globalizarii in China.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!