Dreptul La Opinie

Extras din referat Cum descarc?

Acest drept este inscris in Constitutia Romaniei la capitolul Drepturile si libertatile fundamentale, articolul 30, alineatul 1, si suna astfel: (1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public sunt inviolabile. George este un elev foarte inteligent, dar la scoala el nu raspunde la ore deoarece colegul sau, Florin, il ameninta ca daca va raspunde la ore inaintea lui, seara nu va mai ajunge acasa.
Tinand cont ca George era elev in clasa a Vlll si in vara avea examen, activitatea lui la ore era foarte importanta.
George si Florin erau colegi de banca si tocmai de aceea Florin copia la toate lucrarile de la George, luand numai note de zece. Intr-o zi, la ora matematica, doamna profesoara a scris un exercitiu pe tabla si i-a intrebat pe elevi care dintre ei vrea sa iese la tabla si sa rezolve exercitiul.
Era un exercitiu destul de greu si nimeni din clasa, cu exceptia lui George, care nu avea dreptul la opinie, nu stia sa rezolve exercitiul.
Doamna profesoara, vazand ca nimeni nu a ridicat mana a zis: George s-a uitat la Florin, dupa care la doamna profesoara. Era foarte derutat si speriat. Nu stia ce sa faca. Dupa putin timp George a izbucnit in plans si a zis: -Doamna profesoara, nu pot rezolva exercitiul.
La care doamna profesoara a spus: -Te rog sa te calmezi si sa-mi spui si mie de ce plangi.
In acel moment toti colegii s-au ridicat in picioare si i-au explicat doamnei profesoare atitudinea lui George. In ziua urmatoare, la ora de dirigentie, domnul dirigentie i-a luat de mana pe George si pe Florin si i-a dus la directiune. Dupa lungi discutii s-a ajuns la o concluzie: -Deoarece i-ai incalcat colegului tau dreptul la opinie, vei fi exmatriculat fara dreptul de a te muta la alta scoala.
In urmatoarele zile George a redevenit elevul care fusese, iar la sfarsitul anului el a luat nota 10 la examenul de capacitate.
In acest fel, Florin a invatat o lectie: aceea ca cenzura de orice fel a dreptului la opinie este interzisa!
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul La Opinie
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!