Documentare piesă Turandot de Carol Gozzi

Extras din referat Cum descarc?

,,Teatrul lui Carol Gozzi dovedeste suficiente resurse pentru a fi reinterpretat in spirit modern.Dovada si montarea din 1970 a basmului teatral ,,Turandot", la Teatrul National Radiofonic, sub forma de muzical. Fantezia autorului ,,Femeii Sarpe"raspunde oricarei epoci care vede in povestile sale teatrale o modalitate de evadare intr-o lume unde totul pare posibil-metamorfozele cele mai neasteptate,poezia gestului simplu dar si grotescul abundentei de gesturi , parcurgerea neverosimila a spatiului si a timpului; umanizarea incredibila a monstrului dar si transformarea ingerului in demon; rezolvarea oricareienigme dar, in paralel,schimbarea firescului in enigma;critica unei realitatirecognoscibile totusi in cea mai sofisticata plasmuire .Daca Gozzi se revendica in mod cert dintr-un baroc trecut prin gustul popular,el este in egala masura un romantic ratacit cu buna stiinta printre masti." (sursa:www.srr.ro) 
Carol Gozzi a fost un dramaturg italian , nascut la data de 13 decembrie 1720 la Venetia si decedat la data de 4 aprilie 1806 .A trait in perioada secolului al XVIII-lea . Pe parcursul secolului al XVIII-lea, in Europa, precum si in Italia teatrul a cunoscut un numar mare de ,,reforme", care au fost introduse pentru a permite autoriilor, actoriilor si publicului lor sa creasca nivelul de interes fata de ceea ce a fost reprezentat pe etape. Primul teatru public, cu bilet de intrare platit a fost deschis la Venetia in 1636 (Teatrul San Casiano). Ulterior s-au inmultit atat in orasul lagon, cat si in toate celelalte metropole europene. In secolul al XVIII-lea, rezumand, a fost posibila participarea la trei tipuri de spectacole teatrale. Primul cel mai nobil potrivit lui Aristotel, a fost tragedia, o forma de actiune care a fost un limbaj retoric foarte inalt, nobil si retoric.
In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, in Italia, Vittorio Alfieri de la Asti a excelat, aducand lupta intre un erou destinat sa invinga (Titanul) si un tiran sau Dumnezeu insusi ( asa cum se vede in operele sale ,,La Mira" sau ,,Saul") pe scena. Al doilea tip de spectacol teatral a fost cel de comedie. S-a raspandit in cea mai mare parte a Europei, dar mai ales in Italia. In absenta scenariilor a fost lasata libera improvizatia actoriilor,care au improvizato poveste pe baza unei tipologii umane ( de ex.: Arlechino este personajul capabil sa-i insele pe altii). In jurul aniilor 1743-1747 ( cu comediile ,,La donna di garbo" si ,,Il servente di due padroni"), Carol Goldonii, dramaturg italian, autor al unei celebre reforme a teatrului comic. A dorit sa introduca scenariul si sa scoata din joc improvizatia tipica ,,Comediei dellArte"
Reforma lui Goldoni a fost dolosita pentru a aduce un profesionalism mai mare al autorului si al actorilor in comedie, pentrua creste nivelul de realism in cadrul pieselor,pentru ada o identitate precisa personajelor, din acest motiv au fost scoase mastiile.Capodopera lui Goldini a fost comedia ,,Mirandolina" din 1753. Piesele sale de teatru au prezentat personaje ,,Comedia dellArte" care se aflau in situatii cu care publicul putea sa empatizeze.Realiza piese mai clasice, mai intelepte si mai potrivite pentru public ( burghezia si socialistii de rang inalt)


Fisiere in arhiva (1):

  • Documentare piesa Turandot de Carol Gozzi.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!