Divizarea Imperiului Roman

Extras din referat Cum descarc?

Criza sociala a cuprins diferite aspecte: saracirea populatiei, dezvoltarea coloniatului, raspandirea patronatului.
Criza militara: incepand cu sec. III dp. Hr., in armata romana au patruns tot mai multi ostasi d eorigine barbara, de aceea disciplina a scazut.
Astfel, romanii au abandonat provincii pe care nu mai erau capabili sa le apere: Dacia (271 dp. Hr. ), Galia, Britania, Africa.
Din exterior imperiul era atacat de popoarele barbare. Romanii faceau fata cu greu acestor atacuri. Federatii (aliatii ai imperiului) erau nesiguri si provinciile pe care le ocupau erau in realitate piedutte pentru imperiu.
Fascinati de stralucirea civilizatiei romane, germanii, doreau sa se integreze in aceasta. Dupa multe lupte, vizigotii au infrant decisiv armata romana la Adrianopol in 376. in anul 410 ei au cucerit alte neamuri: francii, vandalii, ostrogotii, etc.
Anarhiei militare i-a pus capat imparatul Diocletianus care a instauart un regim politic numit dominat (deus: zeu). Acesta a marit numarul provinciilor prin scaderea suprafetei lor.
Pentru a pune capat inflatiei, Diocletianus a introdus mercurialul, prin impunerea d epreturi maxime. Aceasta masura nu a dat rezultatele scontate.
Divizarea Imperiului Roman in anul 395, imperiul s-a impartit definitiv in doua parti: Imperiul Roman de Rasarit cu capitala la Constantinopol si Imperiul Romn de Apus, ce avea resedinta la Ravenna.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Divizarea Imperiului Roman
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!