Dimensiunea Militara a Sistemului de Aparare European

Cuprins referat Cum descarc?

I. APARAREA SI SECURITATEA EUROPEANA
1. CONCEPTUL DE SECURITATE SI/SAU SIGURANTA
2. SECURITATEA SI APARAREA
3. SISTEMUL DE SECURITATE EUROPEAN
4. UNIUNEA EUROPEANA INTERGUVERNAMENTALA SAU STATELE UNITE ALE EUROPEI ?
II. RELATIA SUA - UE
III. SECURITATEA EUROPENA - APORTUL ROMANIEI 
1. ROMANIA SI ORGANIZATIA PENTRU SECURITATE SI COOPERARE IN EUROPA
IV. CONCLUZII
V. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT
Intr-o lume in care puterea militara ramane o parte indispensabila a securitatii, Uniunea Europeana intampina serioase probleme in a concretiza planurile unei componente de aparare comune.
In contextul in care amenintarile din estul Europei au disparut, dezbaterile pe problema securitatii europene au fost caracterizate, o perioada, de divergentele istorice dintre membrii fondatori ai UE. Astfel, o parte dintre acestia, chiar daca recunostea necesitatea coordonarii unitare a politicii externe, se opunea oricarui transfer de competente in materie de securitate catre UE, iar celelalte sugerau dezvoltarea colaborarii militare cu tarile vecine din estul Europei. Schimbarile in securitatea europeana, in urma evenimentelor din Balcani, au avut consecinte deosebite pentru politica de securitate a UE. Desi operatiunile de mentinere a pacii, in afara UE, erau o optiune de alegere voluntara a fiecarei natiuni, aceste actiuni implicau, totusi, interesele de securitate ale Europei. Se impunea redefinirea suveranitatii nationale in contextul schimbarilor politice la nivel european. Niciun stat nu se va ocupa singur de un anumit tip de conflict. Va exista o raspundere colectiva, eforturile indreptandu-se spre o cooperare in domeniul politicii externe, cu respectarea prerogativelor nationale. 
I. APARAREA SI SECURITATEA EUROPEANA
1. CONCEPTUL DE SECURITATE SI/SAU SIGURANTA
Securitatea este un termen, frecvent utilizat de catre analisti, cercetatori, oameni politici, juristi etc., recunoscut si definit de acestia drept concept si uneori ca paradigma. Numele acestui termen, sub forma sa simpla, cand consta dintr-un singur cuvant, nu pune sau ar trebui sa nu puna probleme deosebite. Atunci cand se asociaza cu alte cuvinte (ex. Securitate nationala, securitate interna, securitate internationala sau regionala etc.) ori este prezentat in formulari corespunzatoare din anumite limbi straine (ex. homeland security), termenul devine complex si creeaza dificultati in perceperea si in intelegerea continutului sau. Conceptul de securitate, exprimat prin elementele sale componente, a cunoscut de-a lungul timpului modificari vizibile, exprimate, mai ales, prin atitudinea statelor fata de conditiile considerate ca necesare pentru definirea si realizarea continutului sau. Se poate afirma ca, din punct de vedere conceptual, dar si operational, au existat si vor exista diferentieri. Ne referim aici la modul cum era perceput conceptul de securitate, in perioada Razboiului Rece, de catre statele occidentale ori de catre cele din Europa Centrala si de Est, inclusiv din punctul de vedere al beneficiarilor acesteia - indivizii sau statele. A fost un concept foarte disputat, asa cum se vede si dintr-un studiu al ONU, din 1986, elaborat de un grup de experti, referitor la ,,Concepte de securitate", din care a rezultat existenta unei similitudini conceptuale limitate intre acestia .
Desigur, ar trebui sa plecam de la Dictionarul explicativ al limbii romane, care defineste securitatea, la modul general, ,,faptul de a fi la adapost de orice pericol; sentiment de incredere si de liniste pe care il da cuiva absenta oricarui pericol" . In acelasi timp, DEX-ul semnaleaza sinonimia cu termenul siguranta, definita, la randul ei, ca ,,lipsa de primejdie; sentiment de liniste si incredere pe care il da cuiva faptul de a se sti la adapost de orice pericol" . Ce se observa din definitiile prezentate? Este evidenta folosirea, in ambele definitii, a doua componente ce pot fi asociate unei stari existentiale, dar si unui sentiment, raportate la acelasi subiect. Credem ca se impune eliminarea sinonimiei dintre cei doi termeni, inclusiv din DEX, realizandu-se asocieri conform binoamelor securitate- stare si siguranta-sentiment.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dimensiunea Militara a Sistemului de Aparare European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Academia Romana, Institutul de Lingvistica ,,Iorgu Iordan", DEX Dictionarul explicativ al limbii romane, Editia a II-a, Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998.
Buzan, Barry; Weaver, Ole; Jaap, de Wilde, Security. A New Framework for Analysis, Lynne Reiner Publishers Inc., Londra, 1998.
Cenusa, Denis, Conceptia de Securitate Nationala-document contradictoriu
Chelaru, Mircea(gl.), O posibila solutie: Scurt Tratat Sistemic Asupra Unei Strategii a Dezvoltarii Si Securitatii Nationale a Romaniei, Editura Balek, Bucuresti, 1993.
Concepts of Security, Disarmament Study Series No.14, United Nations, New York, 1986 (Cf. Hakan WIBERG, Probleme de securitate ale natiunilor mici in NATO: Ce este. Ce va fi) Noua Europa si securitatea statelor mici, R.A. Monitorul Oficial, Bucuresti, 1996.
Culda, Lucian, Devenirea oamenilor in procesualitatea sociala, Editura Licorna, Bucuresti, 1997.
Culda, Lucian, Orizonturi informationale nesatisfacatoare de gestionare a natiunilor, in Situatia natiunilor. Surse de insecuritate, Editura Licorna, Bucuresti, 1999.
Heuser, Beatrice, Transatlantic Relations. Sharing Ideals and Costs, Macmillan, Royal Institute of International Affairs Chatham House, Londra, 1996.
Mostoflei, Constantin(coord. dr.), Strategii de aparare si de securitate la frontiera Rasariteana a NATO si UE, Volumul 2, Editura Universitatii Nationale de Aparare ,,Carol I" Bucuresti, 2006.
Seche, Luiza; Seche, Mircea, Dictionarul de sinonime al limbii romane, Editura Academiei R.S.R., 1982.
Valentin, Constantin, Documente de baza ale Comunitatii si Uniunii Europene, Titlul V al Tratatului de la Maastricht, Editura Polirom, Iasi, 1999.
Surse internet:
http://www.cotidianul.ro/
http:/www.unap.ro/
http://www.mdlpl.ro/
http://www.mediafax.ro/
http://www.basarabenii.ro
http://www.adevarul.ro/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!