Diagnoza și soluționarea problemelor sociale

Extras din referat Cum descarc?

Realizati un referat cu tema la alegere in care sa exemplificati si particularizati diagnoza unei probleme sociale utilizand metodele de analiza si bibliografia recomandata. Acesta va cuprinde: tema principala, problema sociala, metoda de analiza, argumentarea teoretica si practica, concluzii si propuneri.
Probleme sociale si dezvoltare sociala;
O problema sociala reprezinta o anumita situatie ce este incompatibila cu valorile unui numar semnificativ de oameni care considera ca este nevoie sa actioneze pentru schimbarea acestei situatii, elementele constitutive fiind: 
1) situatia care exista si care este cunoscuta de catre oameni, ei discutand despre ea; 
2) incompatibilitatea cu valorile acelor oameni, 
3) faptul ca aceasta situatie afecteaza un numar semnificativ de oameni si ca ei considera ca este nevoie sa (se) actioneze pentru schimbarea acestei situatii. In dezbaterile de la noi consacrate temei problemelor sociale, cel mai frecvent par sa fie invocate, subliniate sau puse in valoare lucrarile lui Catalin Zamfir (1977). 
Acesta defineste si analizeaza problemele sociale din perspectiva functionarii sistemelor sociale unde un aspect esential este detinut de activitatea de infruntare a diferitelor dificultati care intervin pe parcursul functionarii lor -  cu alte cuvinte, activitatea de solutionare a problemelor sociale. Sociologul roman pleaca de la considerentul ca o problema particulara poate fi de natura tehnica, sau economica, sau juridica etc. In calitatea sa de problema a unui sistem social, ea va fi totodata o problema sociala, definibila ca un proces social, o caracteristica, o situatie despre care societatea sau un subsistem al ei considera ca trebuie schimbat. Asa cum au remarcat si alti specialisti, aceasta definitie include doua elemente: 1) o dificultate si 2) constientizarea dificultatii. 
Unele probleme desi exista nu sunt constientizate, deci nu sunt manifeste ci sunt intr-o stare de latenta. Trecerea lor din latent in manifest este un proces care trebuie sa parcurga anumite etape si sa indeplineasca anumite conditii, una din cele mai importante fiind angajarea sistemului in a lua decizia de a desfasura o activitate de solutionare a respectivei probleme. (Dan, 2007, p. 17). 
Clasele de fenomene care pot deveni obiectul unei asemenea problematizari ar fi: 
1) o stare sociala invechita (care franeaza progresul si dezvoltarea sociala); 
2) procese sociale considerate in sine ca fiind negative (dezorganizarea sociala si individuala, comportamentele considerate deviante); 
3) consecinte negative ale unui proces social pozitiv (orice proces social complex prezinta si consecinte laterale negative); 
4) fluctuatii ale factorilor naturali externi sau sociali (descoperirea sau epuizarea unor resurse naturale, catastrofe naturale, razboaie etc.); 
5) decalaje produse de dezvoltare 11 (nearticularea unor elemente si nesincronizarea lor in procesele de transformare sociala care insotesc dezvoltarea sociala); 
6) aparitia de noi necesitati (ca urmare a schimbarii unor conditii sociale obiective pot aparea noi necesitati a caror imposibilitate de satisfacere poate conduce la comportamente deviante); 
7) probleme de dezvoltare. (Zamfir, 1977, apud Dan, 2007, pp. 17-18).
Perspective de abordare Rubington si Weinberg (1989) prezinta cateva dezvoltari teoretice asupra naturii problemelor sociale, din urmatoarele 6 perspective: 1. patologia sociala focalizata pe persoane; 2. dezorganizarea sociala centrata pe semnificatia legilor si a normelor; 3. conflictul de valori referitor la valori si interese/ scopuri; 4. comportamentul deviant care subliniaza rolurile; 5. etichetarea sociala care examineaza reactiile sociale; 6. perspectiva critica - pune accent pe roluri ca produse ale valorilor si intereselor/ scopurilor. Perspectiva patologiei sociale. Definitia dupa care opereaza perspectiva patologiei sociale este urmatoarea: Conditiile sociale dezirabile si ordinea sociala sunt privite ca fiind sanatoase, in timp ce persoanele care se deosebesc/ deviaza de la asteptarile morale (statuate de un sistem de valori dominant si deci larg acceptat) sunt privite ca fiind "bolnave", deci sunt rele si nedorite. Astfel, pentru perspectiva patologiei sociale, o problema sociala este o violare a asteptarilor morale. (Dan, 2007, p. 21). Drept principala si ultima cauza a problemelor sociale este insuccesul socializarii. Societatea are responsabilitatea de a transmite tuturor indivizilor normele morale larg acceptate, dar uneori asemenea eforturi sunt ineficiente. Drept urmare, cei care erau considerati din aceasta perspectiva ca fiind devianti sunt defectivii (,,cei care nu pot fi educati"), dependentii (cei care au anumite dificultati in primirea si insusirea educatiei) sau cei delincventi (care resping educatia). Pentru adeptii de mai tarziu ai acestei perspective problemele sociale sunt rezultatul valorilor gresit insusite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagnoza si solutionarea problemelor sociale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  -Zamfir,C.,Stoica,Laura,(2006),"O noua provocare:Dezvoltarea sociala",Editura Polirom,Iasi;
-  Zamfir, C., Vlasceanu, L. (coord),1993, Dictionar de sociologie, Ed.Babel, Bucuresti
-  Zamfir,Elena,Preda,M.,(coord)2002, Diagnoza problemelor sociale comunitare", Ed.Expert, Bucuresti;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!