Dezvoltare durabila

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere 3
2.Istoricul dezvoltarii durabile .4
3.Notiunea si conceptul de dezvoltare durabila ...6
4.Obiectivele dezvoltarii durabile 8
5.Modele de dezvoltare durabila 15


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Dezvoltarea durabila are la baza principiul privind indeplinirea obiectivelor de dezvoltare umana, dar in acelasi timp sustinand furnizarea serviciilor ecosistemice de care depind economia si societatea. Se doreste o societate in care conditiile de viata si utilizarea resurselor sa corespunda nevoilor umane, fara a destabiliza sistemul natural. Dezvoltarea durabila poate fi clasificata ca o dezvoltare care sa raspunda nevoilor prezentului, fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare.
Fig 1. Schema dezvoltare durabila
2.Istoricul dezvoltarii durabile
Devoltarea durabila isi are radacinile inca din secolele XVII-XVIII, in ideile dezvoltate in Europa privind gestionarea durabila a padurilor.
O data cu constientizarea tot mai mare a epuizarii resurselor de lemn, John Evelyn a sustinut in eseul sau din 1662 Sylva, faptul ca"insamantarea si plantarea copacilor trebuiau considerate o datorie nationala a fiecarui proprietar de pamant, pentru a opri supra-exploatarea distructiva a resurselor naturale".
In 1713, Hans Carl von Carlowitz, administrator in serviciul Electorului Frederick Augustus I al Saxoniei, a publicat o lucrare de 400 de pagini intitulata ,,Silvicultura economica",care s-a bazat pe ideile lui Evelyn, dezvoltand conceptul de gestionare al padurilor pentru randament sustinut. Lucrarea sa a influentat multi altii, printre care si Alexander von Humboldt si Georg Ludwig Hartig, care au dus la dezvoltarea undei stiinte a silviculturii. Aceasta a influentat la randul ei oameni ca Gifford Pinchot, primul sef al Serviciului Padurilor din SUA, a carui abordare a gestionarii padurilor a fost condusa de ideea utilizarii intelepte a resurselor, iar Aldo Leopold a carui etica a terenurilor a influentat dezvoltarea miscarii mediului inconjurator 1960.
Dupa publicarea lui Rachel Carson ,,Silent Spring" in 1962, miscarea ecologica in curs de dezvoltare a atras atentia asupra relatiei dintre cresterea economica si dezvoltarea si degradarea mediului. Kenneth E. Boulding in eseul sau din 1966, ,,The Economics of the Earth Spaceship", a identificat necesitatea ca sistemul economic sa se incadreze in sistemul ecologic cu resursele sale limitate de resurse.
Una dintre primele utilizari ale termenului sustenabil, in sensul contemporan a fost facuta de Clubul de la Roma in 1972, in raportul sau clasic privind limitele cresterii, scris de un grup de oameni de stiinta condus de Dennis si Donella Meadows de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Descriind starea de echilibru global dorita, autorii au scris: ,,Cautam o iesire model care reprezinta un sistem mondial care este sustenabil fara colaps brusc si necontrolat si capabil sa satisfaca cerintele materiale de baza ale tuturor oamenilor sai."
In 1980, Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii a publicat o strategie mondiala de conservare care a inclus una dintre primele referiri la dezvoltarea durabila ca o prioritate globala si a introdus termenul ,,dezvoltare durabila". Doi ani mai tarziu, Carta Mondiala a Naturii a Natiunilor Unite a ridicat cinci principii dupa care trebuie sa se ghideze oamenii, privind conservarea naturii.
In 1987, Comisia Mondiala a Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare a publicat raportul ,,Viitorul nostru comun", denumit in mod obisnuit Raportul Brundtland. Raportul a inclus ceea ce este acum una dintre cele mai raspandite definitii ale dezvoltarii durabile: ,,Dezvoltarea durabila este o dezvoltare care raspunde nevoilor actuale fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface nevoile. Contine doua concepte cheie: 
- Conceptul de ,,nevoi", in special, nevoile esentiale ale saracilor din lume, la care ar trebui acordata prioritate; si
-  Ideea limitarilor impuse de starea tehnologiei si a organizarii sociale asupra capacitatii mediului de a satisface nevoile actuale si viitoare. ,,
De la Raportul Brundland, conceptul de dezvoltare durabila s-a dezvoltat dincolo de cadrul initial, pentru a se concetra mai mult pe obiectivul unei cresteti economice sociale si durabile din punct de vedere ecologic.
Planul de actiune Agenda 21 pentru dezvoltare durabila a identificat informatiile, integrarea si participarea ca elemente esentiale pentru a ajuta tarile sa realizeze o dezvoltare care sa recunoasca acesti piloni interdependenti.
Acesta subliniaza faptul ca, in dezvoltarea durabila, toata lumea este un utilizator si un furnizor de informatii, subliniaza necesitatea de a se schimba de la vechile moduri de a face afaceri in functie de sector la noi abordari care implica o coordonare a preocuparilor de mediu si sociale in toate procesele de dezvoltare. In plus, Agenda 21 subliniaza faptul ca participarea larga a publicului la luarea deciziilor este o conditie esentiala pentru realizarea dezvoltarii durabile.
Dezvoltarea durabila, definita pe larg, este o abordare sistemica a cresterii si dezvoltarii si gestionarea capitalului natural, produs si social pentru bunastarea propriei generatii si a generatiilor viitoare. Termenul de dezvoltare durabila utilizat de Natiunile Unite include atat aspecte legate de dezvoltarea terenurilor, cat si aspecte mai largi ale dezvoltarii umane, cum ar fi educatia, sanatatea publica si standardul de viata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltare durabila.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://www.anpm.ro/dezvoltare-durabila
http://success-romania.ro/economie-sociala/ce-este-dezvoltarea-durabil-.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Sustainable_development
https://www.globalgoals.org/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!