Despre moneda, credit, bănci în religie și istorie

Extras din referat Cum descarc?

MONEDA
Una din preocuparile teoretice ale economistilor in prezent este studierea monedei in formele ei diferite, a creditului dar si a institutiilor financiare
Banii au aparut din dorinta inlocuirii trocului ce reprezenta un schimb comercial, fara utilizarea banilor. Oamenii schimbau bunurile ce erau in plus pentru lucrurile necesare.Cu toate acestea, trocul a avut mai multe dezavantaje deoarece trebuia sa gasesti o persoana care sa nu aiba bunul care doreai sa fie schimbat iar compararea valorii bunurilor era dificila. De asemenea, multe dintre bunuri erau perisabile sau dificil de transportat. Astfel, sarea, animalele, condimentele au semnificat primii bani ai omenirii.
In 1200 i.Hr. mici cochilii recoltate din Oceanul Indian(,,cauri") devin un mijloc de schimb international in regiunile Asiei si Africii.In 650 i.Hr regele Cressus a inventat primele monede. Acestea erau compuse din electrum, un aliaj din aur si argint iar una dintre parti avea gravat un animal.In 575-570 i.Hr cetati grecesti precum Corint, Atena au inceput emiterea propriei monede. In sec.al IV-lea, Atena si-a impus propria sa moneda, drahma.
Un moment semnificativ il reprezinta aparitia monedei de hartie in China. Initial, aceasta era folosita prin arderea in timpul funeraliilor pentru asigurarea prosperitatii pe lumea cealalta. Folosirea propriu-zisa ca ,,moneda a viilor" are loc intre sec. XII- sec.XIV. Introducerea biletelor de hartie in Persia a provocat prabusirea comertului urmand ca folosirea acestora sa fie precara chiar si in China, tara de origine. O cauza a fost emiterea monedelor de hartie in mod nejustificat ceea ce a condus la o depreciere inclusiv la inflatie. In sec. al XV-lea, biletele de hartie au disparut pe o perioada de cativa ani din China.
In ceea ce priveste Europa, intemeietorul Bancii din Stockholm propune emisiunea de bancnote de banca in 1656. Acestea nu aveau dobanda, punerea in circulatie a bancnotelor era realizata in contrapartida, fiind platibile la vedere. Astfel, biletele sunt considerate promisiuni cand au un curs liber iar cand acestea primesc o putere care da libertate de actiune nelimitata devin bani intr-o acceptiune generala.
O data cu aparitia bancilor comerciale, au fost introdusi banii de cont si moneda fiduciara, ce era bazata pe incredere. In prezent, masa monetara aflata in circulatie este alcatuita din moneda de cont ce este concretizata in cartile de credit, cecuri ce se afla in plina crestere. De asemenea, din 2009 a fost introdus Bitcoin-ul, reprezentand un sistem de plata electronic care le ofera utilizatorilor posibilitatea de a o schimba pe bunuri si servicii. Bitcoin-ul semnifica si o implementare a termenului de criptomoneda. Aceasta nu este supusa reglementarilor cu privire la valutele adesea tranzactionate si de asemenea nu este emisa de banca centrala. Criptomoneda poate avea o apreciere sau o depreciere brusca, presupunand riscuri pentru cei care o utilizeaza.
LEUL
Leul romanesc si-a inceput istoria in sec. al XVII-lea cand in Principatele dunarene era folosit talerul olandez, ce avea un leu gravat. Pe teritoriul romanesc circulau mai multe monede staine, cum ar fi rubla, napoleonul, francul. 
Dupa venirea pe tron a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, au inceput negocierile pentru a bate o moneda nationala. Un consul francez a negociat sa fie batuta moneda nationala cu conditia ca valoarea sa sa coincida cu cea a francului francez. Denumirea banilor romanesti a provocat diferite controverse,o varianta ce s-a luat in calcul fiind cea de ,,roman". Ulterior, a fost stabilit numele de ,,romanat" dar din cauza lui Napoleon III care nu a sustinut emiterea de moneda nationala pentru a nu provoca o reactie nefavorabila din partea Imperiului Otoman, proiectul a ramas nefinalizat. Discutiile referitoare la adoptarea unei monede nationale pe teritoriul romanesc au fost reluate pe parcursul domniei lui Carol I. Denumirea actuala a fost aleasa pe baza notorietatii talerului olandez ce circula pe teritoriul Principatelor datorita relatiile sale cu Imperiul Otoman si Europa de Vest. 
In 1867 a fost emisa prima lege referitoare la constituirea unui sistem monetar cat si pentru baterea monedelor nationale.Pe data de 22 aprilie 1877 a fost stabilit ca fiind leul-moneda nationala, primele monede fiind din bronz. 
Biletele de hartie au fost emise de Ministerul Finantelor pe 12 iunie 1877. Din 1880 Banca Nationala a Romaniei este singura abilitata sa emita moneda de metal dar si de hartie. De remarcat este ca monedele romanesti aveau valorea egala cu cea a celor din Franta, Elvetia, Italia, impunand un respect considerabil printre tarile din Europa.
Tara noastra detine un record mondial pentru cea mai mica bancnota care a fost emisa pana acum. Aceasta este reprezentata de moneda de 10 bani care a intrat in circulatie incepand cu anul 1917.
Prin denominare, leul romanesc a pierdut cele 4 zerouri la data de 1 iulie 2005, 1 leu(RON) sugerand 10.000 lei vechi. ( ROL)


Fisiere in arhiva (1):

  • Despre moneda, credit, banci in religie si istorie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
1. Vasile Turliuc, Vasile Cocris, Valeriu Dornescu, Dan Chirlesan ,,Moneda si Credit ", Editura Pim, Iasi 2017
2. Vasile Cocris, Dan Chirlesan, Principii si tehnici bancare/ Economie bancara", editia a XIII-a, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi, 2018
Site-uri web:
1. https://mises.ro/files/huertadesotomoneda.pdf
2. http://www.istorie-pe-scurt.ro/istoria-leului-de-unde-vine-denumirea-de-leu/
3. http://www.academia.edu/10362490/Tema_6_Creditul


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!