Designul și estetica ochelarilor de soare

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Produsul ales pentru analiza în cadru proiectului este “ochelari de soare“. Am ales acest tip de produs deoarece am considerat ca de-a lungul timpului a avut o evoluția ieșită din comun, fiind utilizați de foarte multe persoane.
Ochelarii de soare sunt un accesoriu esențial în modă, dar joacă un rol foarte important și în protejarea ochilor de radiațiile ultraviolete.
Astfel, analizând atât istoricul cat si evoluția, am constatat ca părțile ce țin de design si estetica au suferit modificări odată cu evoluția in timp a produsului.
În cadrul proiectului, voi prezenta informații despre ochelarii de soare de la origini pana in zilele noastre, istoricul si evoluție dar si detalii despre tipologia si clasificările acestui produs.
În final, voi analiza din punct de vedere estetica 3 produse care aparțin aceleași mărci si voi trage concluzii privitoare la acest lucru.
Prezentare generala a produsului
Scurt istoric - Ochelarii de soare erau inițial folosiți pentru diminuarea disconfortului provocat de razele soarelui sau de orbirea temporară provocată de luciul zăpezii la nivelul ochilor.
Ochelarii de soare au existat încă din perioada preistorică fiind purtați de inuiți( băștinașii din zonele arctice), aceștia erau realizați din fildeș de morsă cu fante în ele, pentru a le proteja vederea de albul orbitor al zăpezii.
În secolul al XII, China folosește pentru prima data cuarț cenușiu pentru crearea unor ochelari care aveau un rol diferit de cei din perioada preistorică. Astfel, ochelarii de soare erau folosiți de judecătorii chinezi pentru a-și ascunde expresiile și emoțiile.
La mijlocul anilor 1700, un optician din Londra a cercetat lentilele verzi, pentru a ajuta oameni care au anumite probleme de vedere. De asemenea ochlarii cu lentile verzi au ramas la moda o perioada lunga de timp, dupa cum susține Nathaniel Hawthorne in literatura.
În secolul XX au început să apară primele perechi de ochelari de soare moderni. Sam Foster a realizat si vandut primele perechi produse în cantitate mare, care într-un timp scurt au devenit un accesoriu obligatoriu fashion, pe aleea de promenada din Atlantic City.
După câțiva ani, Bausch si Lomb (compania care a creat marca Ray Ban) a intrat în industria de fabricație a ochelarilor de soare pentru aviatorii militari americani.
De atunci, ochelarii de soare au avut un grad ascendent de popularitate si multe schimbări ale designului. Din punctul de vedere al cercetătorilor cea mai importanta îmbunătățire tehnologica a fost lentila polarizata, introdusa in anii 1930, care contribuie semnificativ la reducerea suplimentara a luminii si reduce riscul de deteriorare a ochilor din cauza razelor UV.
Ochelarii de soare au avut un impact în viața de la Hollywood devenind un simbol de Glamour. Astfel, majoritatea ochelarilor de soare, atât pentru femei cat si pentru bărbați, aveau lentila rotunda, plata, din sticla iar rama îngustă. De asemenea singura decizie de stil care presupunea existenta unei game mai largi de variante conta în decizia de alegere a culorii ramei de ochelari.
În zilele noastre, ochelarii de soare au devenit mai mult decât un accesoriu fashion, fiind un accesoriu nelipsit atunci când vine vorba de vacanțele la munte sau mare, dar si in viața de zi cu zi.
Potrivit unui studiu al revistelor de moda din vara anului 2020, se poarta ochelarii cu influente vintage, începând cu ramele rotunde, cat-eye si finalizând cu rame pătrate, dreptunghiulare, cu lentila colorată și chiar transparentă.


Fisiere in arhiva (1):

  • Designul si estetica ochelarilor de soare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://www.opticlinic-med.ro/istorie-ochelari-soare/
https://www.videt.ro/ghid-ochelari-de-soare-polarizati.html
https://modescu.com/tipuri-de-ochelari-de-soare-si-de-vedere/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!