Depozitarea Produselor Chimice în Laborator

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2417
Mărime: 20.34KB (arhivat)
Publicat de: Jean Sava Gradinaru
Puncte necesare: 3

Extras din referat

Activitatea dintr-un laborator de chimie se caracterizează prin manipularea şi depozitarea de

produse chimice foarte diverse, care prezintă toate tipurile de pericole (incendiu, explozie,

riscuri pentru sănătate). Acest document prezintă măsurile recomandate pentru ca

depozitarea produselor chimice să se facă în cele mai bune condiţii posibile.

GENERALITĂŢI – PRINCIPALE RISCURI

Situaţia cel mai des întâlnită în cazul instituţiilor ce dispun de laboratoare poate fi rezumată

astfel: un depozit central, comun mai multor laboratoare, ce asigură depozitarea produselor

pe termen mediu şi lung; fiecare laborator dispune de un stoc tampon într-unul sau mai multe

dulapuri, pe etajere, frigidere, acest stoc corespunzând nevoilor pe termen scurt sau mediu

ale laboratorului. Unele produse, în curs de utilizare, sunt depozitate pe etajere sau în nişă.

Din păcate, se întâlnesc adesea şi stocuri nejustificate în nişe, mai mult sau mai puţin

dezafectate, pe sol, chiar şi pe mesele de lucru sau birouri.

PRINCIPALE RISCURI

• Riscul de incendiu sau explozie

Prezenţa unui stoc de produse chimice în laborator face ca incendiul să fie mai periculos şi

mai greu de stăpânit. Scurgerile de substanţe chimice pot să favorizeze propagarea

incendiului.

• Riscul de cădere sau răsturnare a ambalajelor

Acest risc se poate manifesta atunci când ambalajele sunt înghesuite, prost aranjate sau sunt

situate într-o zonă cu deficitară (denivelări, iluminat insuficient). Poate avea loc, de

asemenea, ruperea sau căderea suporturilor (deteriorate, de exemplu, prin coroziune)

precum şi a stivelor necorespunzător realizate.

• Deteriorarea ambalajelor

Materialul din care este executat ambalajul se poate degrada:

- sub efectul frigului (pierderea elasticităţii, rezistenţă mecanică mai mică a materialelor

plastice, spargerea recipientelor de sticlă la îngheţarea unei soluţii apoase);

- sub efectul căldurii (înmuierea maselor plastice, sensibilitate crescută faţă de capacitatea

de dizolvare a produsului);

- sub efectul luminii (degradarea maselor plastice);

- sub efectul atmosferei din depozit (coroziunea ambalajelor metalice, degradarea unor

materiale prin adsorbţia de vapori);

- sub efectul suprapresiuni interne (distrugerea ambalajului).

• Creşterea nivelului de risc asociat produselor

O depozitare neadecvată caracteristicilor unui produs poate să inducă o modificare sau o

degradarea a acestuia, care să il facă mai periculos fie în timpul depozitării, fie în timpul

utilizării ulterioare.

Unele produse sunt sensibile la:

- umiditate (produsele higroscopice, hidrolizabile, cele care degajă gaze inflamabile în

contact cu umiditatea, metalele alcaline şi hidrurile lor, etc);

- căldură (produsele sublimabile, peroxidabile, polimerizabile, etc);

- frig (produsele cristalizabile, emulsiile, etc);

- lumină (produsele peroxidabile, polimerizabile, etc);

- contactul cu oxigenul din aer (produsele oxidabile, peroxidabile, pulberile metalice, etc);

- o durată excesivă de depozitare poate duce la degradarea sau modificarea importantă a

produsului determinând o diferenţă semnificativă între conţinutul din ambalaj şi indicaţiile

de pe eticheta acestuia.

Este bine să se facă inventarul riscurilor descrise anterior, pentru fiecare produs în parte,

înainte de a stabili măsurile de prevenire.

NECESITĂŢI ŞI OBIECTIVE DE PREVENIRE

• Analiza necesităţilor

La organizarea unui depozit trebuie făcută analiza necesităţilor din punct de vederea calitativ

şi cantitativ. Se vor avea în vedere:

- natura şi concentraţia produselor;

- calitatea produselor;

- starea de agregare a produselor;

- natura ambalajelor;

- cerinţele privind buna conservare a produselor;

- necesitatea de separare a produselor incompatibile;

- posibilitatea de depozitare suprapusă;

- numărul de utilizatori;

- tipul de activitate (repetitivă sau nu);

- cantitatea consumată;

- disponibilitatea produselor pe piaţă şi eventualele întârzieri de livrare;

- facilităţile de acces;

- modalităţile de control ale accesului.

• Obiectivele de prevenire

Depozitarea trebuie să satisfacă cel puţin următoarele obiective:

- stocarea unei cantităţi minime de produse care să corespundă activităţii laboratorului

deoarece:

- riscurile de incendiu sau accident cresc odată cu durata şi volumul de produse

depozitate;

- produsele neutilizate vor deveni în timp deşeuri generatoare de noi riscuri;

- limitarea numărului de persoane expuse la produse chimice periculoase;

- limitarea duratei de expunere la aceste produse prin optimizarea activităţilor;

- evitarea creării de riscuri suplimentare pe lângă cele chimice (alunecări, căzături, reacţii

periculoase, etc).

Preview document

Depozitarea Produselor Chimice în Laborator - Pagina 1
Depozitarea Produselor Chimice în Laborator - Pagina 2
Depozitarea Produselor Chimice în Laborator - Pagina 3
Depozitarea Produselor Chimice în Laborator - Pagina 4
Depozitarea Produselor Chimice în Laborator - Pagina 5
Depozitarea Produselor Chimice în Laborator - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Depozitarea Produselor Chimice in Laborator.docx

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Mixul de Marketing. Studiu de Caz SC Rompetrol SA

Introducere În prezent, marketingul reprezintă o fliozofie a activităţilor economice care vede, în satisfacerea cerinţelor efective şi potenţiale...

Proiectarea unei Secții de Obținere a Iaurtului cu Adaos de Fructe Cu O Capacitate de 3000 Kg Lapte Integral

1.TEMA LUCRĂRII PROIECTAREA UNEI SECȚII DE OBȚINERE A IAURTULUI CU ADAOS DE FRUCTE CU O CAPACITATE DE 3000 KG LAPTE INTEGRAL /8 ORE 2. MEMORIU...

Controlul calității unor preparate din carne în membrană obținute în cadrul SC Caroli Foods SRL

INTRODUCERE Alimentul este cel mai important factor care influenţează organismul, este indisolubil legat de „sănătatea alimentelor”, incluzând...

Memoriu tehnic de prezentare - centrala nucleară cernavodă

I. Denumirea proiectului Centrala Nucleară Cernavodă Unităţile 3 şi 4 II. Titular PCO (Project Company); Companie de proiect creată de S.N...

SC Oil Terminal SA Constanța - studiu de caz

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA SOCIETATII SC. Oil Terminal SA. Constanta îsi are originile în 1898 ,când au fost construite primele rezervoare destinate...

Adordare generală privind protecția în muncă și protecția socială a angajaților. Studiu de caz - Grupul Școlar Toma Vodă Solca

INTRODUCERE Sistemul economic, fondat pe piaţa liberă, nu e capabil prin el însuşi să asigure un venit satisfăcător pentru toată populaţia, având...

Tehnologia și Controlul Calității Salamului de Vară

PARTEA I 1. INTRODUCERE Diversificarea producţiei din carne şi perfecţionarea continuă a tehnologiei de fabricaţie influenţează în mare măsură...

Trasabilitatea Laptelui și a Produselor Derivate în Condițiile SC Ilvas SA

Introducere Pe parcursul evoluţiei sale istorice omul a dezvoltat multe tehnologii de prelucrare a alimentelor existente în natură,datorită...

Ai nevoie de altceva?