Definiția asistenței sociale, obiective și rolul ei în societate

Extras din referat Cum descarc?

Datorita orientarii practice, asistenta sociala a fost sistemic reasezata si repozitionata structural in cadrul statului bunastarii, astfel incat a trebuit sa accepte mereu compromisuri. 
A fost denumita ironic ,,cainele care nu a latrat niciodata" de catre Jordan B. Si Jordan C.(2000)
De altfel, in intreaga Europa, incepand cu statele feudale, asistenta sociala a deprins in mare parte, in ceea ce priveste serviciile dezvoltate si prestatiile acordate, de ,,vointa domnitorului" si, mai tarziu, in perioada industriala, de deciziile luate de diverse guvernari. Astfel s-a creat impresia, partial justificata, ca asistenta sociala ar fi un domeniu mai putin sigur. 
De-a lungul istoriei, asistenta sociala a cunoscut o dinamica anvoioasa, dar sigura, de la modalitatile simpliste de acordare a ajutorului, bazate pe compasiune, la modalitatile specializate de interventie, dezvoltate in mod special de catre lumea academica si aplicate de autoritatile publice.
Desi, in ultimele decenii aceasta s-a confruntat cu diverse dubii determinate de factori negativi, astazi, putem constata ca asistenta sociala si-a pastrat necesitatea si utilitatea devenind un partener credibil si integru al lumii civilizate.
In Romania, de-a lungul timpului, sistemul de asistenta sociala a suferit schimbari dramatice datorita formei de organizare administrativa, ideologia sistemului politic, conexiunile cu lumea occidentala, care si-au lasat amprenta asupra asistentei sociale, atat in perioada interbelica, dar mai ales in perioada comunista, cand aparatul de conducere a mutilat practic, structura sistemului de asistenta sociala. Insa, odata cu democratizarea, noua societate avea sa genereze cu totul alte probleme sociale, considerate pana in acel moment de natura capitalista (consumul de droguri, somajul, criza locuintelor, extinerea saraciei, prostitutia si traficul de persoane). (Buzducea,2005)
1. Definirea asistentei sociale
Putem vorbi de o fluiditate in definirea domeniului si a granitelor profesiei de asistent social. In fond, profesia de asistent social este una dinamica, si nu statica, flexibila si, ca atare, se adapteaza cu usurinta evolutiei sociale. Daca la inceputul secolului trecut Flexner (1915) se intreaba daca asistenta sociala este o profesie, astazi putem afirma ca asistenta sociala este o profesie dar si o stiinta bazata pe legi, principii, teorii si metodologie proprie. (Buzducea, 2005,p.26)
In anul 1956, National Association of Social Work (NASW) din SUA stabilea urmatoarele scopuri ale asistentei sociale: asistarea indivizilor si a grupurilor in identificarea si rezolvarea
sau minimalizarea problemelor aparute din cauza dezechilibrului dintre indivizi si mediul social; stabilirea posibilelor dezechilibre dintre indivizi/grupuri si mediul exterior pentru a preveni instalarea acestora; aditional acestor scopuri curative si preventive, identificarea si maximizarea potentialului existent la nivel individual, de grup sau comunitar.
Ulterior, s-au impus noi revizuiri, astfel, in 1973, NASW a elaborat urmatoarea definitie a asistentei sociale: ,,Asistenta sociala este activitatea profesionala de sprijinire a indivizilor, grupurilor sau comunitatilor in potentarea si restaurarea capacitatilor proprii de functionare sociala si creare a conditiilor sociale favorabile acestui scop" (p.4)
De altfel, inainte de 1970, practica asistentei sociale era definita prin intermediul metodologiilor si al domeniilor de interventie. Asistentii sociali erau identificati drept caseworkers, organizatori comunitari, lucratori in domeniul protectiei copilului. Group work-ul se folosea, de asemenea, ca o metoda practica a asistentei sociale.
Incercarile de cuprindere conceptuala a asistentei sociale au continuat. Crouch (1979) definea asistenta scoala din perspectiva domeniilor de interventie si a specializarilor existente, considerand ca ,,asistentul social este acel profesionist care ii asista pe cei ce se confrunta cu subzistenta pentru a deveni independenti la un nivel cat mai inalt posibil" (p.46).
In anul 1981, NASW elaboreaza o alta definitie a asistentei sociale, adoptata in cadrul adunarii generale din 1982: ,,Profesia de asistent social, atat din perspectiva definirii traditionale, cat si practice, este profesia care dezvolta cunostinte formale de baza, concepte teoretice, deprinderi functionale specifice si valori esentiale necesare implementarii serviciilor de asistenta sociala intr-un mod efcient si constructiv" (p.5).
Dupa Rosenfeld (1983), cel mai important scop in asistenta sociala este reducerea incongluentelor care apar intre nevoile oamenilor si resursele existente la un moment dat.
Barker (1995) oferea o succinta definitie a asistentei sociale ca fiind: ,,Stiinta aplicativa de sprijinire a indivizilor pentru a realiza o functionare eficienta la nivel psihosocial" (p.221).
In acelasi an, E. Zamfir elaboreaza urmatoarea definitie: ,,Asistenta sociala desemneaza un ansamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunitatilor cu probleme speciale, aflate temporar in dificultate, care, din cauza unor motive de natura economica, socioculturala, biologica sau psihologica, nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace si eforturi proprii un mod normal, decent de viata" (1999,p.100).


Fisiere in arhiva (1):

  • Definitia asistentei sociale, obiective si rolul ei in societate.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Miley, Krogsrud M, O'Melia, M.DuBois, B (2006), Practica asistentei sociale, Ed.Polirom, pp.28-30
Roth M., Rebeleanu A. (2007), Asistenta Sociala.Cadrul conceptual si aplicatii practice, Presa Universitara Clujeana, p.38
Buzducea D. (2005), Aspecte contemporane in asistenta sociala, Ed.Polirom, Iasi, pp.17-37


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!