Cyberterorismul - O Noua Forma de Terorism

Extras din referat Cum descarc?

Revolutia informationala determina ca viitorul razboi sa se bazeze, cu precadere, pe caracterul cibernetic al actiunilor de lupta realizat prin ampla utilizare a tehnologiei informatiei in comnda, controlul si executarea operatiilor, iar viabilitatea operationala a spatiului de lupta sa fie asigurata prin implementarea conceptului de ,,razboi bazat pe retea".
Atacul cibernetic reprezinta o amenintare informationala importanta in ,,spatiul virtual" sau cyberspatiu, ce are in vedere realitatea virtuala precum si sistemele de calcul. Spatiul virual se compune atat din retele de comunicatii, cit si din cele de calculatoare, a caror functionare se bazeaza pe utilizarea de produse informatice (software, protocoale, baze de date, posta electronica etc.) si pe trasmisia de date. 
Caracteristica principala a acestuia consta in dezvoltarea fara precedent a interconectivitatii, cu multiplele sale legaturi informationale, prin care se asigura trasmiterea si prelucrarea de la distanta a informatiilor in retelele de calculatoare, oferind, totodata, conditii pentru accesul neautorizat si alterarea informatiilor. Cu cit o conexiune este mai des folosita, cu atat ea este mai importanta si utila pentru functionarea eficienta a oricarui sistem informational, iar adversarul este mai interesat in neutralizarea acesteia.
Atacul cibernetic reprezinta confruntarea dintre doua tendinte privind securitatea si insecuritatea sistemelor informatice, dusa cu mijloace software, cu produse specifice de atac al parolelor, codurilor de identificare, postei electronice etc., fara reguli si norme prin distrugerea sau modificarea produselor de program si a bazelor de date, furtul de date si informatii, precum si prin interzicerea utilizarii breselelor de calculatoare si de comunicatii care de asemenea, folosesc calculatoare.
Ca urmare, atacul cibernetic constituie, in principal, un atac asupra retelelor de calculatoare. Armele sale exploateaza cu precadere vulnerabilitatile programelor de baza si de aplicatii, mai ales a celor cu acces de la distanta, utilizand impotriva acestora tot componente software create special pentru a produce pagube. De asemenea, atacul este indreptat si impotriva trasmiterilor de date, a stocarii si accesarii acestora in bazele de date, a stocarii si accesarii acestora in bazele de date. Totodata, sunt exploatate, in vederea atacului, vulnerabilitatile hardware ale calculatoarelor, dispozitivelor de memorare si echipamentelor tehnice ale retelelor.
Aceste amenintari externe, bazate mai ales pe arme software, au ca scop sa reduca posibilitatile de executare corecta a serviciilor in cadrul sistemelor informationale, prin fructificarea de catre adversar a lacunelor sau a slabiciunilor acestora privind protectia datelor si interzicerea accesului fraudulos.
In mod obiectiv, Internetul poate fi considerat principalul camp de lupta in cyberspatiu si, de aceea, este in atentia tuturor celor implicati sau care se vor implica in aceasta lupta. Se constata trei clase de activitati in spatiul cibenetic, denumite activism, hacktivism si cyberterorism.
Activismul are in vedere utilizarea normala, nedistructiva a Internetului in sprijinul cauzei atacatorilor (gruparilor teroriste), operatiile efectuate referindu-se la studierea paginilor web pentru obtinerea de informatii, construirea de site-uri web in folosul actiunii acestora si intrebuintarea postei electronice pentru coordonarea actiunilor planificate.
Hacktivismul se refera la integrarea sentimentului de superioritate, satisfactie si implinire de sine (hacking) cu cel de activism, actionand, prin utilizarea de tehnici specifice, impotriva site-urilor tinta de pe Internet pentru intreruperea functionarii normale a acestora, fara a cauza distrugeri importante.
Actiunea cea mai importanta in spatiul cibernetic se realizeaza prin cyberterorism. Acesta a fost definit, pentru prima data, in anul 1980, de catre Barry Coolin, ca fiind convergenta dintre cyberspatiu si terorism. Ulterior, Mark Pollit (agent special FBI) a definit cyberterorismul ca un atac premeditat, motivat politic, impotiva informatiei, sistemelor de calcul, programelor si datelor, constituind o violenta impotriva tintelor necombatante din partea unor agenti clandestini sau grupuri subnationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cyberterorismul - O Noua Forma de Terorism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!