Curtea Constituțională din Republica Moldova

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La 29 iulie 1994 Parlamentul Republicii Moldova stat independent din 27 august 1991, a adoptat noua Constitutie. Prin aceasta a fost prevazuta crearea Curtii Constitutionale a Republicii Moldova, structura si atributiile acesteia, precum si locul ei intre autoritatile publice.

La 16 iunie 1995 Parlamentul a adoptat Codul jurisdictiei constitutionale, in corespundere cu care Curtea procedeaza la adoptarea hotaririlor, deciziilor si avizelor.

Curtea Constitutionala nu constituie o veriga in ierarhia instantelor judecatoresti de drept comun din tara. Ea este unicul organ de jurisdictie constitutionala, autonom si independent de puterea legislativa, puterea executiva si puterea judecatoreasca. Sarcina Curtii Constitutionale este garantarea suprematiei Constitutiei, asigurarea principiului separarii puterii lor in stat in putere legislativa, putere executiva si putere judecatoreasca, garantarea responsabilitatii statului fata de cetatean si a cetateanului fata de stat.

Curtea Constitutionala, la sesizare, interpreteaza Constitutia si exercita controlul constitutionalitatii legilor si hotaririlor Parlamentului, decretelor Presedintelui Republicii Moldova si actelor Guvernului.

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova se compune din 6 judecatori, numiti pentru un mandat de 6 ani.

Dintre ei doi judecatori sint numiti de Parlament, doi de Presedintele Republicii Moldova si doi de Consiliul Superior al Magistraturii. In legatura cu faptul ca sistemul instantelor judecatoresti era in proces de reorganizare, iar Consiliul Superior al Magistraturii nu era creat, potrivit Constitutiei, in prima componenta a Curtii Constitutionale judecatorii din partea Consiliului Superior al Magistraturii au fost alesi prin vot secret la adunarea generala a judecatorilor Republicii Moldova din 7 februarie 1995. Potrivit conditiilor constitutionale, pentru numirea in calitate de judecator al Curtii Constitutionale persoana trebuie sa aiba o pregatire juridica superioara, o inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 15 ani in activitatea juridica, in invatamintul juridic sau in activitatea stiintifica.

Legea cu privire la Curtea Constitutionala stabileste limita de virsta pentru numirea in functia de judecator al Curtii Constitutionale de 65 de ani.

Potrivit Constitutiei, judecatorii Curtii Constitutionale sint inamovibili pe durata mandatului, independenti si se supun numai Constitutiei.

Mandatul judecatorului poate se inceteze si se declara vacanta functiei numai in cazul de: Expirare a mandatului; Demisie; Ridicare a mandatului ?n caz de: imposibilitate a exercitarii functiei de judecator din motive de sanatate; incalcare a juramintului si obligatiilor functiei; condamnare de catre instanta judecatoreasca pentru savirsirea unei infractiuni; incompatibilitate. 2. Procedura. Procedura Curtii este exercitata in temeiul Constitutiei, Legii cu privire la Curtea Constitutionala si Codului jurisdictiei ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curtea Constitutionala Din Republica Moldova
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 780 cuvinte
Nr caractere:
12 213 caractere
Marime:
13.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Predat:
la gimnaziu
Sus!