Cursuri Metodologii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Analiza si operationalizarea conceptelor sunt operatii complexe aflate in relatie si care pregatesc cercetarea sociologica empirica.

Constructe teoretice bazate pe observatie, reprezentand familii de conceptii (Kaplan, apud Babbie 2001). Conceptele reflecta caracteristici ale fenomenelor, proceselor, relatiilor care se desfasoara in societate, precum si o serie de elemente de natura ideala (Marginean, 2000). In cercetare este necesara specificarea sensului conceptelor (definirea) in scopul trecerii de la nivelul teoretic la cel empiric.

Analiza conceptuala se refera la precizarea prin definitii a intelesului termenilor utilizati in cercetare si constructia de sisteme conceptuale pentru domeniile cercetate.

Operationalizarea este procesul care face trecerea de la nivelul conceptual la cel empiric, direct observabil in realitate.

Elaborarea schemei operationale de cercetare permite obtinerea de informatii relevante despre domeniul studiat.

Analiza conceptuala si operationalizarea se afla in stransa legatura: operationalizarea se fundamenteaza pe analiza dar permite evaluarea performantei sistemului conceptual Specificarea semnificatiei conceptelor se realizeaza pe calea definitiilor. Intre definitie si cunoastere exista o relatie de dependenta: cunoasterea depinde de definitia domeniului si a termenilor, definitiile sunt dependente de stadiul cunoasterii. Tipuri de definitii utilizate in mod curent in cercetarea sociala nominala: specificarea intelesului unui termen cu ajutorul altor termeni, descrierea verbala a semnificatiei unui concept Somer: persoana activa aflata in cautarea unui loc de munca operationala: face trecerea de la nivelul teoretic la cel empiric prin realizarea unor operatii care ajuta la determinarea semnificatiei conceptului se bazeaza pe definitia nominala face trecerea de la concepte la semne direct observabile in realitate Operationalizarea conceptelor Operationalizarea conceptelor: activitate de constructie a variabilelor sau a spatiului de atribute (Lazarsfeld, 1955) Consta in: reprezentarea imagistica a conceptului identificarea dimensiunilor, variabilelor selectarea indicatorilor elaborarea indicilor empirici Posibilitatile de operationalizare pot fi multiple pentru acelasi concept. Alegerea operationalizarii adecvate depinde de obiectivele de cercetare si de specificul fenomenului studiat.

Componentele operationalizarii Dimensiunile: aspecte cu un anumit grad de generalitate ale domeniului cercetat si care sunt subordonate unui concept. Au un grad mai redus de generalitate decat conceptul de care se porneste.

Indicatorii sunt elaborate conceptuale derivate, semne direct observabile in realitate.

Unitate a determinarilor calitative si a celor cantitative prin care se studiaza un anumit domeniu al vietii sociale (Marginean, 2000). Concept dimensiuni indicatori Cum se aleg indicatorii prin care se operationalizeaza domeniul cercetat? ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cursuri Metodologii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 759 cuvinte
Nr caractere:
22 455 caractere
Marime:
28.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Predat:
la gimnaziu
Sus!