Cultura si Civilizatie Crestina

Extras din referat Cum descarc?

Capitala lumii, Roma, a fost cucerita de Constantin si apoi mutata la Bizantia pe la anul 300. Odata cu puterea politica, s-a mutat si cea birocratica, materializata prin arhiva imperiala. Putem banui ca cele mai marete documente antice concentrate la Roma au ajuns in final la Constantinopol.
Caderea Constantinopolului este numele sub care e cunoscuta cucerirea capitalei Imperiului Bizantin de fortele Imperiului Otoman, sub comanda sultanului Mehmed al II-lea. Evenimentul a avut loc in ziua de marti, 29 mai 1453.
Caderea Constantinopolului a insemnat nu numai sfarsitul Imperiului Roman de Rasarit si moartea ultimului imparat bizantin, Constantin al XI-lea, dar si o victorie strategica de o importanta cruciala pentru cucerirea estului mediteranean si al Balcanilor de catre otomani. Constantinopolul a ramas capitala Imperiului Otoman pana la destramarea acestuia in 1922, fiind rebotezat Istanbul in perioada Republicii Turce in anul 1930.
Situatia Imperiului Bizantin
In cei aproximativ 1 000 de ani de existenta a Imperiului Bizantin, Constantinopolul a fost asediat de mai multe ori; a fost cucerit doar de doua ori, prima data in timpul Cruciadei a patra din 1204, iar a doua oara cand a fost recuperat de bizantini, cateva decenii mai tarziu, in 1261. In urmatoarele doua secole, Imperiul a fost macinat si cucerit de un nou inamic, Imperiul Otoman.
In 1453, ,,imperiul" era format doar din orasul in sine si o portiune a Peloponezului din jurul cetatii Mystras; Imperiul din Trapezunt, un stat succesor complet independent, format ca urmare a celei de-a patra Cruciade, a supravietuit pe coasta Marii Negre.
Pregatirile
Constantinopol - ilustratie din sec. al XV-lea
Mehmed, al carui strabunic Baiazid construise o fortareata pe malul asiatic al Bosforului, numita Anadolu Hisar?, a construit inca o cetate nu departe de zidurile Constantinopolului, pe malul european, care a crescut influenta turca asupra stramtorii. Un aspect foarte important al fortaretei a fost faptul ca impiedica ajutorul coloniilor genoveze de pe coasta Marii Negre, sa ajunga la oras. Aceasta fortareata se numea Rumeli Hisar?; Rumelia (Rumeli) si Anatolia (Anadolu) fiind numele portiunilor europene si asiatice ale Imperiului Otoman, respectiv. Noua fortareata este cunoscuta si sub denumirea Bogazkesen, ceea ce in limba turca are o dubla semnificatie: "blocarea stramtorii" si "taierea gatului", subliniindu-i pozitia strategica. Numele grecesc, Laimokopia, are acelasi sens dublu.
Imparatul Constantin a cerut ajutorul tarilor din vestul Europei, dar apelurile sale nu au primit atentia cuvenita. Dupa Marea Schisma dintre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica din 1054, vestul Romano-Catolic a incercat sa reintegreze


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura si Civilizatie Crestina.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Marile religii - Iudaismul,Crestinismul,Islaismul,Nunduismul si Budhismul, seria- Cultura generala, Coordonator Phillippe Gaudin


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!