criza COVID-19

Extras din referat Cum descarc?

Coronavirusurile sunt o grupare de mai multe virusuri care pot initia imbolnaviri la animale sau la oameni. La om se manifesta in primul rand prin infectii respiratorii, posibil sa devina o raceala comuna sau o imbolnavire mai severa. COVID-19 este boala infectioasa provocata de coronavirusul recent descoperit in orasul Wuhan, China, in luna decembrie, a anului 2019. Oamenii se pot molipsi de la alte persoane care au virusul prin mici particule, care sunt raspandite in aer atunci cand persoana infectata tuseste sau stranuta. Aceste picaturi se asaza pe obiectele si suprafetele din jur. Celelalte persoane se imbolnavesc atingand obiectele sau suprafetele infestate, dupa atingandu-si ochii, nasul sau gura in mod obisnuit, involuntar. Acesta este cauza principala pentru care este esential sa stati la o distanta minima de 1 metru de o persoana bolnava. Cele mai intalnite semnale specifice acestui tip de virus sunt febra, oboseala si tusea uscata. Pana in prezent, nu s-a descoperit niciun vaccin si niciun medicament antiviral specific care sa impiedice sau sa trateze COVID-19. 
Criza este sesizata de oameni ca un concept ce descrie o stare de anormalitate, nu este perceputa ca inceputul unei schimbari. Economistii remarca criza ca pe un proces de tranzitie intre doua cicluri economice, adica punctul de plecare al unei noi perioade de crestere sau de recesiune. Pandemia de coronavirus reprezinta un soc major pentru economii cu consecinte foarte grave din punct de vedere socioeconomic. Economia va cunoaste in acest an o recesiune de proportii istorice. In Romania, PIB va scadea cu 6% in 2020, urmand probabil sa creasca cu 4,2% in anul urmator. Inflatia va atinge valoarea de 2,5% in cursul anului 2020, fiind urmata de 3,1% in urmatorul an, in timp ce rata somajului va ajunge la 6,5% si la 5,4% in 2021. Pandemia a afectat grav cheltuielile ce tin de consum, productie industriala, investitii, comert, fluxuri de capital si lanturi de aprovizionare. Relaxarea treptata a masurilor de izolare care se vor anunta ar trebui sa pregateasca terenul pentru restabilirea economica. Cu toate acestea, nu se asteapta o recuperare in urma pierderilor intampinate de-a lungul acestui an. Efectele negative ale pandemiei de coronavirus sunt :
-  scaderea vanzarilor
-  suspendarea temporara a activitatii
-  restrangerea activitatii
-  intarzieri la plata furnizorilor
-  inchiderea unor firme
Aceste urmari se vor repartiza treptat catre alte domenii de activitate fiindca toate industriile sunt interconectate. In industria auto, atat producatori cat si distribuitori, estimeaza o scadere a veniturilor de aproximativ 20%.
In general, toata economia va fi lovita pentru ca spre deosebire de crizele de pana acum, care erau crize generate de consum, in care acesta scadea brutal, posibilitatile de a produce nu sufereau modificari. Dar aceasta criza are doua componente: atat componenta de consum, care scade mult pentru ca oamenii nu mai ies din casa, deoarece in prima faza li se impune, dar si pentru ca sunt speriati, si pe de alta parte scade partea de furnizare pentru ca se asteapta ca, pe termen lung, poate un an sau doi, o mare parte din populatie in cazul in care nu se va gasi vaccin va lipsi de la munca.
Membrii PAS au adus la cunostinta , un document cu solutiile anticriza in 7 domenii-cheie, solutii care vin in ajutorul celor mai afectati de noul coronavirus, dar si sa atenueze consecintele pandemiei de Covid-19.Cele 7 domenii vizate sunt: sanatate, economie, agricultura, protectia sociala, educatie, transparenta institutiilor publice si sprijin pentru diaspora.
La trei luni de la declararea starii de urgenta, Guvernul nu a reusit sa vina cu un plan de combatere a crizei, vorbim de criza sanitara, economica, de consecintele sociale. Cu toate ca numarul persoanelor care se imbolnavesc de Covid-19 creste, medicii sunt epuizati, iar Guvernul a esuat in intreprinderea unor masuri care ar fi redus rata de imbolnaviri. Guvernul nu a intreprins nimic pentru a ajuta oamenii de afaceri, pentru a pastra locurile de munca, veniturile


Fisiere in arhiva (1):

  • COVID-19 - criza.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://www.zdg.md/stiri/politic/doc-solutii-anticriza-in-7-domenii-cheie-prezentate-de-pas-in-contextul-pandimiei-de-covid-19-medicii-sunt-epuizati-iar-oamenii-au-nevoie-de-ajutor/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!