Crima Organizata

Extras din referat Cum descarc?

Prin crima organizata, in acceptiunea proiectului de lege promovat in Parlament, se intelege: "activitatile desfasurate de orice grup constituit din cel putin trei persoane, intre care exista raporturi ierarhice ori personale, care permit acestora sa se imbogateasca sau sa controleze teritorii, piete ori sectoare ale vietii economice si sociale interne sau straine, prin folosirea santajului, intimidarii, violentei ori coruperii, urmarind fie comiterea de de infractiuni, fie infiltrarea in economia reala." 
In acceptiunea doctrinei germane, crima organizata este definita astfel : "comiterea cu intentie a unor infractiuni in scopul obtinerii de profit si putere, de doua sau mai multe persoane, ce colaboreaza pentru o perioada de timp prelungita sau nedefinita, indeplinind sarcini dinainte stabilite prin folosirea unor structuri comerciale sau similare celor de afaceri, prin folosirea violentei sau a altor mijloace de intimidare, ori prin exercitarea unor influente asupra politicienilor, administratiei publice, autoritatilor judiciare sau economice."
Din punct de vedere juridic, notiunea de crima organizata impune dreptului penal si statisticii penale o serie de dificultati determinate de notiunile de infractiune si responsabilitate, care, asa cum se stie, au un caracter individual, referindu-se la persoane si nu la organizatii. Crima organizata difera de crima individualizata prin faptul ca nu implica un "sumum" de actiuni ilicite, ci o sinteza de actiuni licite si ilicite, initiate prin complicitatea mai multor organizatii ilegale si legale. In acest sens , dificultatile sunt similare cu cele care apar in cazul asa numitelor crime (infractiuni) organizationale sau corporative, care se circumscriu, in ansamblul lor infractiunilor "gulerelor albe". De altfel, diferentele dintre crima organizata (careia i se atribuie metode violente, precum agresiuni fizice, santajul, amenintarea, suprimarea fizica) si infractiunile cu caracter organizational (corporativ) s-au estompat pana la a se confunda. Totodata, in ambele cazuri, notiunile de responsabilitate individuala si cauzabilitate criminologica nu sunt operante:
1. mecanismele complexe ale distribuirii puterii ierarhice in orice organizatie, legala sau ilegala, disimuleaza adeseori responsabilitatile individuale ale celor care iau deciziile;
2. actele membrilor unei organizatii de tip criminal nu sunt determinate numai de motivatii individuale ci, mai ales, de normele unei subculturi criminogene, care nu sunt elaborate de un singur individ, ci de catre o coalitie dominanta, in cadrul careia responsabilitatile si deciziile sunt foarte putin transparente pentru cei din afara;
3. in conditiile in care organizatia criminala desfasoara, in mod combinat activitati legale si ilegale, este foarte greu de distins intre scopurile ei formale (legitime), si cele reale (ilegitime), scopurile formale servind numai ca "fatada", pentru disimularea celor reale.
Crima organizata reprezinta acel segment infractional la care raporteaza activitatile ilegale de natura sa afecteze grav anumite sectoare ale vietii economice, sociale si politice, desfasurate prin diverse metode si mijloace, in mod constant, planificat si conspirat, de catre asociatii de indivizi, cu o ierarhie interna bine determinata, cu structuri specializate si mecanisme de autoaparare, in scopul obtinerii de profituri ilicite, la cote deosebit de ridicate.
Caracteristici ale crimei organizate:
- Flexibilitate, rapiditate si capacitate de infiltrare: De-a lungul timpului, organizatiile de tip mafiot au dovedit o extraordinara capacitate de adaptare, atat in privinta domeniilor preferate de 
asemenea, obiectul preocuparilor acestei organizatii. actiune, cat si la conditiile concrete, social-politice si istorice din tarile in care s-au constituit si au actionat. 
- Caracterul transnational al crimei organizate este o consecinta atat a trasaturilor mentionate anterior, cat si a evolutiei societatii la nivel planetar. Contradictia dintre dorinta de integrare economica internationala, cu efectul ei imediat de permeabilizare a frontierelor, elaborarea unei legislatii extrem de permisive pentru factorul extern, pe de-o parte si slaba dezvoltare economica, instabilitatea politica si coruptia extinsa din tarile sarace pe de alta parte, au creat brense exceptionale pentru expansiune si chiar mondializarea crimei organizate.
- Orientarea spre profit caracterizeaza in mod esential activitatea crimei organizate. Castigul este rea- Utilizarea fortei in atingerea propriilor obiective este o caracteristica importanta a crimei organizate.lizat prin mentinerea monopolului asupra bunurilor si serviciilor ilicite cum ar fi productia si traficul de narcotice, jocurile de noroc, pornografia si prostitutia. Mai recent, se adauga traficul de arme, munitii si explozibili, traficul de bunuri din patrimoniu cultural national, precum si formele moderne de criminalitate, intre care se regasesc frauda bancara, falsificarea de hartii de valoare, criminalitatea informatica si traficul extins de persoane.
- Forma superioara de organizare a grupurilor de infractori se numeste "MAFIE", acest termen a aparut in Italia si s-a extins in multe tari ale lumii. Referitor la Mafie se apreciaza, in unanimitate, ca aceasta reprezinta acel segment infractional la care se raporteaza activitati ilegale deosebit de periculoase, desfasurate prin metode agresive de asociatii de indivizi cu o structura organizatorica ierarhizata si un lider autoritar, avand la baza un cod de conduita obligatoriu, ritualuri de admitere a membrilor si o lege a tacerii, in scopul instituirii controlului asupra unor sectoare ale economiei sau chiar asupra unor niveluri de decizie ale societatii si a obtinerii de castiguri fabuloase. Activitatile de tip mafiot presupun, in plus fata de cele asociate cu crima
organizata, urmatoarele trasaturi caracteristice:
o se dezvolta in concordanta cu evolutia structurilor statale, economice, politice si sociale;
o prezinta un grad de periculozitate deosebit, deoarece urmaresc instituirea controlului asupra unor sectoare economice si niveluri de decizie;
o in activitatea asociatiilor criminale de tip mafiot prevaleaza metodele de actiune agresive;
o scopul final al activitatilor Mafiei il constituie obtinerea unor castiguri ilicite uriase. Principalele tari unde exista grupuri de infractori sub denumirea de "MAFIE" sunt:
Italia: Cosa Nostra Siciliana, Camorra, 'Ndrangheta, Sfanta Coroana Unita ;
Franta: Mafia Siciliana, Camorra;
S.U.A: Cosa Nostra, Mafia Siciliana, Camorra Napolitana, 'Ndrangheta Columbiana, Sfanta Coroana Unita, Triade chinezesti, Boryukudan din Japonia;
Brazilia: Escadroanele Mortii, Mafia italiana, Bicheiros;
Japonia: Yacuza (denumirea este data de un joc de carti japonez), Boryokudan "familia";
Mexic: Cartelul din Golf, Cartelul Pacificulul, Cartelul Tijuana;
Rusia: Mafia cecena, Georgienii, Armenii, Mafia caucaziana;
Cat priveste coruptia, privita ca fenomen social, aceasta este considerata ca fiind expresia unor manifestari de descompunere morala si degradare spirituala. Coruptia reprezinta o problema sociala complexa ale carei modalitati de manifestare, consecinte sociale si cai de solutionare intereseaza atat opinia publica, cat si nivelul institutionalizat al controlului social. Fenomenul coruptiei include toate faptele si actele unor subiecti de drept care, profitand de functia sau pozitia sociala pe care o ocupa, actioneaza pentru obtinerea unor avantaje personale, prin mijloace ilicite, renuntand la respectful fata de lege si morala, ca o reflectare a starii de decadere a societatii. Conceputa in cel mai popular sens al cuvantului, coruptia reprezinta folosirea abuziva a puterii in avantaj propriu. La cea de-a V-a Conferinta a ONU privind ,,Prevenirea criminalitatii si tratamentele infractorilor", s-a elaborat o rezolutie speciala - Crima ca forma de afaceri - in care se subliniaza patru criterii definitorii pentru crima organizata, respectiv:
a) scopul: obtinerea de castiguri substantiale;
b) legaturi: bine structurate si delimitate ierarhic in cadrul grupului;
c) specific: folosirea atributiilor si relatiilor de serviciu ale
participantilor;
d) nivel: ocuparea de catre participanti a unor functii superioare in
economie si societate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Crima Organizata.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. ,,Crima organizata in perioada de tranzitie- O amenintare majora la adresa securitatii internationale", autor Petru Albu, editura Ministerul Internelor si Reformei Administrative, anul 2007;
2. http://www.avocatura.com/academica/referat232-crima-organizata.html, accesat la data de: 12.12.2012;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!