Consiliere in Infectia HIV-SIDA

Extras din referat Cum descarc?

Consilierea este utilizarea priceputa si principiala a relatiei interpersonale, pentru a facilita autocunoasterea, acceptarea emotionala si maturizarea, dezvoltarea optima a resurselor personale. Scopul general este acela de a furniza ocazia de a lucra in directia unei vieti mai satisfacatoare si pline de resurse. Relatiile de consiliere variaza in functie de cerere, dar pot fi centrate pe aspecte ale dezvoltarii, pe formularea si rezolvarea unor probleme specifice, luarea de decizii, controlul starilor de criza, pe lucrul asupra trairilor afective sau a conflictelor interne, ori pe imbunatatirea relatiilor cu ceilalti. consilierea poate fi definita ca un proces in care un profesionist stabileste o relatie bazata pe incredere cu o persoana care are nevoie de sprijin. Prin consiliere, individul este ajutat sa se cunoasca mai bine (sa isi constientizeze si sa isi inteleaga problemele, sentimentele, motivatiile), sa ia decizii importante, sa isi rezolve problemele.
Exista cateva tipuri specifice de consiliere in infectia cu HIV:
Consilierea pre-testare este efectuata inaintea testului HIV si are ca scop oferirea si/sau clarificarea informatiilor despre infectia cu HIV si SIDA, despre caile de infectare, evitarea comportamentelor de risc, precum si implicatiile medicale, sociale si psihologice pe care le presupune situatia de a fi o persoana infectata. Persoana consiliata este incura- jata sa se testeze informand-o asupra avantajelor testarii si este obtinut consimtamantul pentru testare.
Consilierea post-testare este diferita in functie de rezultatul testului HIV. Astfel, consili- erea post-testare dupa un test HIV negative se centreaza pe identificarea acelor comporta- mente ale persoanei care ar putea avea risc de infectare. Se intaresc informatiile despre
transmiterea HIV si modalitatile de prevenire ale acesteia. Se incurajeaza retestarea la 3 si 6 luni, mai ales daca persoana are in antecedente comportamente de risc. Consilierea post-testare pentru un rezultat HIV pozitiv necesita o pregatire speciala pentru a face fata
situatiilor de criza. Consilierea se centreaza pe sustinerea emotionala a persoanei, oferirea de informatii incurajatoare, discutia despre viitorul apropiat. Trebuie sa se tina seama de mecanismele de aparare la boala si durere si sa se raspunda cu empatie si respect.
Consilierea psihologica de sustinere (suportiva) poate avea loc in toate etapele pe care le parcurge individul pana la acceptarea diagnosticului, in confruntarea cu agravarea bolii sau cu respingerea sociala etc. Acest demers este mai putin structurat, principalul sau
scop fiind depasirea situatiilor dificile din momentul respectiv,oferirea de intelegere, incurajare, sustinere, empatie, persoana gasind astfel propriile solutii pentru situatia prin care trece.
Aflarea statutului de seropozitivitate reprezinta un risc psihologic deosebit si antreneaza o serie de repercursiuni psihologice.Modul de expresie al acestor repercur- siuni depinde de mai multi factori, dintre care cei mai importanti sunt: personalitatea subiectului,circumstantele diagnosticarii seropozitivitatii, anturajul sau.
E. Kubler-Ross, psiholog american, a descris 5 etape prin care trec persoanele seropozitive si familiile acestora la aflarea diagnosticului: negarea, furia, negocierea, depresia si acceptarea.
Negarea, atunci cand pacientul sau familia (parintii) refuza sa dea crezare veridicitatii diagnosticului. Negarea reprezinta un mecanism de aparare dificil si de aceea, ca etapa initiala, trebuie respectata, dar nu intretinuta o perioada prea mare de timp.
Furia este un mecanism de aparare mai elaborat si reprezinta un inceput de integrare; pacientul este invadat de anxietate si cauta vinovati pentru ceea ce i s-a intamplat. Ea consta in reactii verbale agresive care sunt greu de suportat de catre anturaj. Cu toate acestea,este important sa se accepte aceste furii si sa fie lasate sa se exprime.
Negocierea consta in modalitati de rezolvare colaterala a situatiei; ea apare la copiii mai mari, la adulti, la apartinatori si la personalul care se ocupa de persoanele seropoziti- ve. Pacientul ia in consideratie proiecte de viitor si ia decizii, punand in practica anumite
ritualuri si ganduri de tip magic (,,Ma voi lasa de fumat.", ,,Voi avea un regim de viata mai echilibrat.", etc.). In aceasta etapa persoana nu mai suporta informatia, dar actioneaza prin ea.
Depresia reprezinta o decompensare reactiva si o epuizare a mecanismelor de aparare ale Eului. In aceasta etapa pacientul se simte inutil, nu mai are dorinte si simte ca nu mai are viitor; de asemenea, acesta se izoleaza, nu mai are prieteni, nu mai mananca etc. Aceasta izolare poate constitui un moment de cautare interioara a resurselor pentru ca, ulterior, persoana sa fie capabila sa infrunte exteriorul, dar poate fi si un moment in care apar idei suicidare, tentative suicidare si chiar suicidul. Este foarte important ca familia si prietenii sa sprijine persoana in aceasta perioada, sa o confirme si sa-i arate ca este iubita.
Acceptarea este etapa in care persoana accepta sa traiasca cu statutul de seropozitivita-te, este o reinvestire in sine, o reluare a sentimentului de urgenta de a exista si de a profita de viata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliere in Infectia HIV-SIDA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!