Comunicarea nonverbală

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere ... 1
Ce este mai exact comunicarea nonverbala .. 1
Functiile comunicarii nonverbale . 2
Semne, semnale, coduri si canale in comunicarea nonverbala . 2
Limbajul corpului poate fi mai sincer decat cel verbal 4
Functiile comunicarii tactile . 5
Bibliografie ... 7


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Tema pe care am abordat-o este lucrarea despre comunicarea nonverbala, iar motivul este dorinta de a-i intelege, studia pe oameni cum comunica prin semne, ce parere au despre tine si a-i observa cum comunica, prin gesturi, postura corpului, expresia faciala, accesorile personale (haine, bijuterii, stilul parului, tatuaje,etc), contactul vizual, proximitatea si de a intelege adevaratele ganduri, sentimente si intentii ale unei persoane.
Conform lui Petre Anghel: ,,a comunica" inseamna a supravietui si a invata pe altii sa supravietuiasca (Anghel,2004,p.14). Comunicarea gandurilor, a sentimentelor, succeselor si a neimplinirilor, iata singura solutie de supravietuire a oamenilor (Anghel, 2004, p.14).
Exemplu:
E strigatul copilului abia nascut,dovada data celor din jur ca traieste (Anghel, 2004, p.14).
Ce este mai exact comunicarea nonverbala
Comunicarea nonverbala este interactiunea umana bazata pe transmiterea de semnale, prin prezenta fizica si/ sau prin comportamentul indivizilor intr-o situatie socio-culturala determinata (Chelcea, 2005, p.25). Conform lui Chelcea, limbajul uman isi are originea in exprimarea sonora a emotiilor, ca o forma de comunicare nonverbala (Chelcea, 2005, p.27).
Clasificarea comunicarii nonverbale poate fi facuta, in principal, dupa modalitatile senzoriale implicate in receptarea semnalelor (Chelcea, 2005, p.36). Mark L.Knapp considera ca domeniul comunicarii nonverbale" include urmatoarele fapte (Chelcea, 2005, p.36):
1. Cum privim (caracteristici fizice si imbracamintea);
2. Cum auzim (tonul vocii);
2
3. Cum mirosim;
4. Cum ne miscam-individual sau in conjunctie cu altii (gesturile, postura, privirea, expresiile faciale, atingerile corporale si proximitatea).
Functiile comunicarii nonverbale
Functiile comunicarii nonverbale inseamna a raspunde la intrebarea: ,,De ce apelam la acest tip de limbaj?" (Chelcea, 2005, p.38). Paul Ekman a identificat cinci functii ale comunicarii nonverbale:
a) Repetarea (dublarea comunicarii verbale-spunem ,,da" si dam din cap de sus in jos si de jos in sus,spunem cuiva ca adresa cautata este pe o strada la dreapta si in acelasi timp aratam cu mana incotro sa se indrepte);
b) Substituirea (inlocuirea mesajelor verbale-o fata posomorata ne spune ca persoana in cauza nu se simte bine,etc);
c) Completarea (colaborarea la transmiterea mesajelor verbale, ceea ce duce la o mai buna decodificare a lor);
d) Accentuarea/ moderarea (punerea in evidenta a mesajelor verbale,amplificarea sau dimpotriva diminuarea celor spuse:cand scandam sloganuri, ridicam bratul si aratam pumnul, cand admonestam un prieten, expresia faciala poate arata ca nu ne-am suparat foarte rau);
e) Contrazicerea (transmiterea de semnale in opozitie cu mesajele verbale-spunem ca ne bucuram ca ne-am intalnit cu o persoana cunoscuta, dar privim in alta parte cand ii intindem mana, ne vaitam ca nu avem din ce trai, dar ne afisam cu bijuterii sau haine scumpe). (Chelcea, 2005.p.38).
Comunicarea nonverbala se realizeaza cu ajutorul semnelor si semnalelor (Chelcea, 2005, p.16).


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea nonverbala.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Anghel, P. (2004). Strategii Eficiente de Comunicare. Bucuresti, Editura: Cartea Universitara.
Allan, P. (1999). Limbajul Trupului. Bucuresti, Editura: Polimark.
Chelcea, S. (2005). Comunicarea nonverbala: gesturile si postura. Bucuresti, Editura: Comunicarea.ro
Navarro, J. (2008). Secretele comunicarii nonverbale: ghidul unui fost agent FBI pentru ,,citirea rapida" a oamenilor. Bucuresti, Editura: Meteor Press.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!