Combaterea plagiarismului prin educație și mărirea pedepselor

Extras din referat Cum descarc?

In aceasta lucrare urmeaza sa discut despre radacinile plagiarismului, metode de combatere a plagiarismului, daunele cauzate de acesta, dar si impactul urias al unui profesor bun, ce ar putea preveni aceste evenimente. De asemenea, voi prezenta cel mai cunoscut caz de plagiarism din Romania (in afara de cel al Elenei Ceausescu), si anume, al lui Victor Ponta, un om cu o functie politica importanta, care ar fi trebuit sa fie un exemplu pentru neam. Prin prezentarea acestui caz, doresc sa evidentiez absenta bunului simt, lipsa de onestitate fata de cei din jur, ipocrizia si alte caracteristici specifice acestor "infractori" academici.
Plagiatul este o practica foarte veche, "Etimologia cuvantului plagiat provine din latinul plagarius al carui sens initial era de rapitor, seducator' sau talhar', cuvant care a intrat mai apoi in limba engleza sub forma plagiary, cu intelesul de persoana care ia in mod abuziv cuvintele sau ideile altuia" (Barnhart apud Park: 2003, in Deontologie academica : ghid practic / Emilia Sercan, p.21). 
In Romania, multi oameni cu functii sau statuturi importante (studenti, doctoranzi, profesori universitari, politicieni, etc.) au comis fraude academice de o gravitate imensa, majoritatea, scapand foarte usor. Plagiatul si copiatul examenelor sunt formele cele mai des intalnite de crime academice.
Personal, sunt extrem de deranjat de modul in care scapa hotii de proprietate intelectuala in aceasta tara. Consider ca orice fel de insusire a unor idei, ganduri sau de furt intelectual, chiar si in cazul testelor din invatamantul gimnazial ar trebui pedepsit. Problemele pleaca mereu de la radacina, mai exact de cand i se ofera unei persoane posibilitatea de a face acel lucru. Prin educatie, si anume prin invatarea unui copil de mic ca nu este in regula sa fure nici macar cel mai mic lucru ce nu ii apartine, poate preveni problema oricarui tip de furt. Parintii, invatatorii si profesorii ar trebui sa fie direct responsabili de actiunile copiilor, respectiv a invataceilor sai. Desigur, nu este moral ca unui copil sa-i fie implementata ideea in mod abuziv, ci prin educatie, cu un ton bland dar profund. O data cu cresterea nivelului educatiei, va creste si responsabilitatea, de la simple amintiri ca lucrul in cauza nu este corect, la detentii, amenzi si chiar inchisoare. De asemenea, consider ca introducerea unei materii obligatorii ce discuta despre probleme etice academice si nu numai, incepand cu gimnaziul, pana la finalizarea studiilor, fie liceale, fie doctorale, ar reduce puternic frecventa acestor crime intelectuale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Combaterea plagiarismului prin educatie si marirea pedepselor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Barnhart apud Park: 2003, in Deontologie academica: ghid practic / Emilia Sercan, p.21, disponibil online la adresa:
http://doctorat-sociologie.ro/wpd/wp-content/uploads/2018/01/Sercan-Ghid-Practic-Deontologie-Academica-.pdf 
Ghioca Cristina (29 Iunie 2012) - Victor Ponta "a plagiat 85 de pagini" din lucrarea de doctorat -Preluat de pe Radio Romania Actualitati: 
http://www.romania-actualitati.ro/victor_ponta_a_plagiat_85_de_pagini_din_lucrarea_de_doctorat-42355 
Peticila Mihai (14 Iulie 2020) - Cronologia celui mai mare caz de furt intelectual din Romania -  plagiatul lui Victor Ponta -  Preluat de pe Edupedu:
https://www.edupedu.ro/cronologia-celui-mai-mare-caz-de-furt-intelectual-din-romania-plagiatul-lui-victor-ponta/#comments 
George MacDonald Ross (2009?) - WHY MY STUDENTS DON'T PLAGIARISE: A CASE STUDY, disponibil online la adresa:
https://marketing-porg-statamic-assets-us-west-2.s3-us-west-2.amazonaws.com/main/MacDonaldRoss_fullpaper2008.pdf
Procedeele descoperite de Comisia de etica -  Universitatea Bucuresti, cu privinta la plagiatul lucrarii de doctorat a lui Victor Ponta (2012), uploadat online, de catre Edupedu la adresa:
https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/07/Procedee.pdf
Col. Sir Edmund F. Du Cane The prevention and Prevention of crime (1885), p2, disponibil online la adresa: https://books.google.ro/books?hl=en&lr=&id=_k8uAAAAIAAJ&oi=fnd&pg=PA1&dq=punishment+prevention&ots=JormpDUFkA&sig=R5hvLHZmo8Bo8Q6ei6SwsoDfCkU&redir_esc=y#v=onepage&q=punishment%20prevention&f=false


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!