Burse Internationale De Valori Si Marfuri

Extras din referat Cum descarc?

Pornind de la limbajul comun, denumirea de bursa reprezinta o alocatie, iar din punct de vedere etimologic aceasta denumire provine din grecesc bursa semnificand saculet cu bani.
Din punct de vedere economic, bursa reprezinta o piata unde au loc tranzactii bursiere dupa o anumita procedura reglementata.
Schimburile, tranzactiile se cunosc din cele mai vechi timpuri si se efectuau, la inceput, sub forma de troc. Ulterior, regele Lidiei din Asia Mica a inlocuit trocul traditional printr-un schimb de marfuri contra unor piese din argint si aur.
In Mesopotamia apare pentru prima data sistemul de imprumut cu dobanda, la care apelau cei ce doreau sa dezvolte o activitate comerciala.
Cateva secole mai tarziu, in Roma antica, apare categoria de publicani reprezentand comerciantii abilitati de catre senat ce aveau exclusivitate in colectarea impozitelor, aprovizionarea armatei, etc.
Acestia intemeiau societati in comandita pe actiuni numite societati publicanorum, iar actiunile acestor societati se negociau in bazilici construite special in acest scop. Cei ce se ocupau de vanzarea acestor actiuni se numeau argentari.
La aproximativ 1000 de ani dupa prabusirea Imperiului Roman, aceasta activitate de schimb apare la genovezi si la armatorii si comerciantii venetieni care, pe durata unei calatorii, constituiau societati pe actiuni ce se dizolvau la sfarsit prin separarea partilor cu care fiecare a contribuit.
Incepand cu secolul XIV, in Franta, printr-o ordonanta a lui Filip cel Frumos este data prima reglementare cu privire la schimbul organizat intr-un anumit loc bine stabilit, schimbul realizandu-se prin negocieri pe Podul cel Mare.
Tot in secolul 14, la Brouge negustorii veniti din indepartatele Indii isi negociau marfurile intr-un han la familiei Van der Boursen care avea pe frontispiciu 3 saculeti, de unde si denumirea de bursa. In continuare, dezvoltarea activitatii economice a determinat aparitia in 1792 a primei burse in America la New York unde se negociau actiuni ce se derulau sub un platan in fata unei cladiri din Wall Street.
In mai 1792 se semneaza documentul Barter Wood Agreement. In 1848 apare Bursa de la Chicago la intersectia celor doua mari drumuri ce intretaiau America.
La noi in tara perioada de aparitie a burselor a fost ce a anilor 60 - 70, cand in economia romaneasca a patruns capitalismul sub forma incipienta a societatilor in comandita pe actiuni.
In 1920 - 1930 este data prima lege privind organizarea burselor.
1929 Legea Madgearu definea bursa ca o institutie publica creata cu scopul de a reuni comercianti sau negustori, industriasi sau producatori, armatori si asiguratori in vederea negocierii valorilor publice si private, monedelor, devizelor, marfurilor, inchirierii vapoarelor si acoperirii riscurilor de orice fel. Incepand cu 1949, insa, bursele au fost desfiintate pana dupa 1990. In 1991 s-a permis infiintarea de burse de marfuri ca societati pe actiuni, iar o data cu ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Burse Internationale De Valori Si Marfuri
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!