Biodiversitatea in Parcul National Piatra Craiului

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I: 
Introducere - Aspecte generale 
Diversitatea descrie, ca pe o componenta, proprietatea care reflecta deopotriva numarul de specii intr-o comunitate biologica si uniformitatea cu care abundenta diferitelor specii este perturbata. 
Biodiversitatea este un concept cu totul diferit de al diversitatii, desi ambele se ocupa cu variabilitate in general. Metodele si scopurile urmarite difera enorm. Biodiversitatea se ocupa cu lumea vie ca un intreg, iar scopul final al investigatiilor consta in conservarea, asa cum se afla in natura, a speciilor in habitatele lor naturale. Pe de alta parte, in timp ce diversitatea este un concept teoretic, biodiversitatea este o parte a ecologiei aplicative. 
Importanta biodiversitatii este majora atat pentru mediul ambiant, cat si pentru om, de unde rezulta necesitatea conservarii ei. Speciile, luate individual, plante, animale si microorganisme sunt surse de materii prime pentru hrana, medicamente, imbracaminte, energie, etc. Biodiversitatea reprezinta totodata optiuni pentru posibile viitoare necesitati umane, inestimabile beneficii estetice, spirituale si educationale.
Studiul biodiversitatii s-a realizat de-a lungul anilor in mai multe etape. La sfarsitul anilor 60 se realizau studii numai la nivel local. Speciile studiate erau cele periclitate, endemice sau rare (Liste Rosii). In aceasta perioada a fost semnata Conventia referitoare la comertul international cu specii periclitate (CITES). In anii 80 studiul s-a extins de la nivel local la nivel regional. Tot in decursul acestor ani este recunoscuta importanta economica a plantelor si animalelor. Anii 90 sunt caracterizati de dezvoltarea unei perspective globale asupra biodiversitatii. Inceputul acestui deceniu s-a caracterizat prin doua evenimente importante: infiintarea Fondului Global de Mediu, in cadrul Natiunilor Unite si Summit-ul de la Rio de Janeiro din 1992. 
Mediul natural al Europei este deosebit de bogat, detinand printre altele un mare numar de ecosisteme si habitate. In Romania a existat, dintotdeauna, un interes socio-economic pentru conservarea diversitatii biologice valoroase, interes initiat si sustinut de diversi specialisti. Conservarea si protectia naturii se realizeaza, in special, prin declararea si constituirea la nivel national a unei retele de arii protejate de diferite categorii. 
Ca o consecinta a pozitionarii sale geografice, Romania se bucura de existenta unei biodiversitati unice atat la nivelul ecosistemelor si speciilor, cat si la nivel genetic. Pe teritoriul Romaniei se reunesc nu mai putin de cinci regiuni biogeografice, dintre care doua, cea stepica si cea pontica, reprezinta elemente naturale noi adaugate la zestrea Uniunii Europene, marcand introducerea a numeroase noi tipuri de habitate si specii. Cele cinci regiuni biogeografice sunt: continentala (53%), alpina (23%), stepica (17%), panonica (6%) si pontica (1%) (Figura nr. 6.1.1.).
Regiunile biogeografice ale Romaniei
Romania a participat continuu la politica internationala de mediu, semnand si ratificand cele mai importante conventii, rezolutii, declaratii si acorduri de mediu. Astfel, a participat la: Conferinta Natiunilor Unite pentru Protectia Mediului Inconjurator, Stockholm 1972, in 1992 la Conferinta Natiunilor Unite de la Rio de Janeiro, ratificand in 1994 Conventia Diversitatii Biologice, in 2002 la Conferinta Natiunilor Unite de la Johanesburg. 
Cu exceptia marilor zone agricole si a unor ecosisteme terestre si acvatice, aflate sub impactul negativ al unor surse de poluare, in care se inregistreaza modificari ale structurii si dinamicii diversitatii biologice, restul mediului natural se pastreaza in parametrii naturali de calitate, oferind conditiile necesare conservarii diversitatii biologice specifice.
Deoarece sistemele ecologice sunt sisteme functionale cu organizare complexa, in general, modificarile structurale la nivelul acestora nu sunt sesizabile de la un an la altul (decat in cazul unor accidente ecologice majore si pe termen scurt). Ulterior, prin eliminarea factorului perturbator, mediul natural se poate reface. 
Din cauza lipsei punerii in practica a sistemului de monitoring integrat care sa includa si monitorizarea diversitatii biologice, nu exista date concrete pe baza carora sa se poata face o analiza reala a starii acesteia, cu exceptia unor specii salbatice, care fac obiectul unor programe si proiecte de cercetare ale structurilor universitare, muzeelor, institutelor de cercetare, precum si ale unor organizatii neguvernamentale specializate.
Conservarea diversitatii calitative a naturii vii corespunde celor mai inalte interese ale omenirii, determinand posibilitatea largirii gamei de "utilitati" obtinute de la natura si automat largirea gamei de produse naturale in agricultura, medicina, industrie.
I.1. Habitatele naturale 
Habitatele din tara noastra sunt caracterizate de o anumita compozitie a florei si a faunei, componente ale biocenozelor si sunt influentate de diferiti facori climatici sau edafici. 
Influentele climatice, ale zonelor aride din partea estica, la cele oceanice din partea vestica a tarii, precum si diferentele climatice intre campie si munte impuse de altitudinea reliefului, au determinat aparitia unui mare numar de habitate. Alt factor care determina marea varietate de habitate din Romania este reprezentat de compozitia chimica a rocilor din substrat (sol, subsol). 
In Romania, habitatele naturale si speciile salbatice au fost inventariate prin utilizarea a doua tipuri de baze de date: baza BIMS (Sistemul de Management al Informatiei privind Biodiversitatea) si a bazei EMERALD (stabilita sub Conventia de la Berna) compatibila cu ,,Natura 2000".
Tara noastra este gazda unor tipuri unice si extinse de habitate, de la paduri mature aproape virgine, pajisti si stepe bogate in specii floristice, la mlastini intinse, posibil, fara echivalent in Uniunea Europeana. De asemenea, lantul carpatic reprezinta un bastion vital al carnivorelor mari. Romania detine 5.500 exemplare de urs brun, 3.500 exemplare de lup si 1.600 exemplare de ras eurasiatic, reprezentand procente ridicate din efectivele acestor specii de carnivore mari, la nivelul continentului european. Aceasta situeaza in mod ferm tara noastra pe harta Uniunii Europene, ca o importanta zona naturala. Delta Dunarii reprezinta probabil, zona deltaica cea mai putin afectata din Europa. Mlastinile sale constituie un patrimoniu natural unic, caracterizat prin prezenta unei bogate biodiversitati, fiind, de asemenea, un puternic bastion al unor importante populatii de pasari. Datorita existentei acestei zone unice si a trasaturilor sale specifice, prin aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, mai mult de 3.000 de perechi de pelicani -reprezentand peste 80% din efectivul european - vor fi protejate prin Directiva Uniunii Europene privind pasarile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biodiversitatea in Parcul National Piatra Craiului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!