Bilanț de materiale în regim staționar la operația de rectificare

Cuprins referat Cum descarc?

REZUMAT 2
CUPRINS 3
1. INTRODUCERE 4
1.1. SCOPUL LUCRARII 4
1.2. NOTIUNI TEORETICE 4
2. DESCRIERE EXPERIMENT 6
2.1. DESCRIEREA INSTALATIEI 6
2.2. INSTALATIA EXPERIMENTALA DIN LABORATOR 8
3. MODUL DE LUCRU 9
5. CONCLUZII 11
6. Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT
Lucrarea abordeaza operatia de distilare repetata a substantelor pentru separarea completa a acestora, numita si rectificare. Operatia de distilare implica trecerea unui amestec lichid in stare de vapori prin fierbere, urmata de condensare vaporilor care rezulta. Distilarea este efectuata pentru un sistem format din apa - acid acetic si cuprinde doua etape:
I. Trecerea din stare lichida in stare gazoasa;
II. Trecerea din stare gazoasa in stare lichida.
Folosind datele termice primite care au fost determinate experimental in laborator (temperatura si presiune), am determinat compozitiile amestecurilor de lichid si vapori. De asemenea, s-a calculat si bilantul de materiale in regim stationar la operatia de rectificare.
1. INTRODUCERE
Rectificarea reprezinta o metoda perfectionata de distilare realizata intr-o instalatie unitara prevazuta cu o coloana de rectificare, in care o parte din distilatul condensat (refluxul) circula in contact direct si in contracurent cu vaporii, metoda permitand separarea prin redistilare a substantelor cu puncte de fierbere apropiate.
1.1. SCOPUL LUCRARII
Determinarea compozitiei amestecurilor lichide si vapori, aflate la saturatie, din datele termice (din masuratori ale temperaturilor de fierbere, respectiv de condensare).
Calculul bilantului de materiale in regim stationar la operatia de rectificare.
1.2. NOTIUNI TEORETICE
Fierberea unui lichid format din mai multi componenti incepe cand suma presiunilor partiale ale constituentilor este egala cu presiunea la care are loc fierberea.
Presiunea partiala, pi, a unui component dintr-un amestec de lichide este egala cu produsul dintre presiunea de vapori a lichidului pur, Pi, la temperatura de fierbere a amestecului si fractia molara a componentului in amestec, xi (legea lui Raoult pentru amestecuri ideale):
(1)
Utilizand legea lui Dalton:
(2)
unde: p -  presiunea din sistem, iar y -  fractia molara a componentului i in faza de vapori. Se poate scrie pentru un amestec binar:
(3)
La substantele pure, temperatura de fierbere la o anumita presiune este identica cu temperatura de condensare la aceeasi presiune. La lichidele formate din mai multi componenti, vaporizarea decurge intr-un interval de temperatura. Considerand temperatura la care apare prima bula de vapori in masa de lichid, poarta numele de temperatura de fierbere si este univoc determinata de presiunea sistemului si de compozitia amestecului lichid. De la aceasta temperatura, continuand incalzirea, ritmul de crestere a temperaturii scade foarte mult.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bilant de materiale in regim stationar la operatia de rectificare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

E. Danciu, Gr. Bozga, Bazele ingineriei chimice cu aplicatii, Litografia IPB, 1985.
T.D. Danciu, Paula Postelnicescu, Anca Madalina Dumitrescu, R.S. Onofrei Bazele Ingineriei Chimice, vol.1, Ed. Fair Partners, Bucuresti, 2004.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!