Big Data în guvernare

Extras din referat Cum descarc?

Abstract
Secolul XXI este considerat de multi cercetatori ca fiind secolul vitezei si al cunoasterii, in care activitatile si evenimentele se desfasoara intr-un ritm accelerat.
Descoperirile din domeniul tehnologiei au contribuit intr-un mod semnificativ la evolutia si progresul tuturor aspectelor legate de mediul economico-social, conducand totodata la cresterea nivelului performantei si a viziunii a ceea ce inseamna inovatie si schimbare.
Cuvinte cheie: date, tehnologie, inovatie, progres, guvern, aplicatii, analiza
Introducere
Societatea de astazi este puternic dominata de progresul tehnologic. Digitalizarea a atins toate domeniile, aducand numeroase beneficii ce ne usureaza existenta atat pe plan profesional, la locul de munca cat si in viata personala.
De la aparitia Internetului, ce a declansat aceasta revolutie, tehnologia a avansat tot mai mult si in aceasta era vorbim de inteligenta artificiala, internetul lucrurilor, senzori, folosirea amprentei digitale, masini automate, printare 3D, roboti.
Atat oamenii cat si organizatiile trebuie sa se adapteze la noul val tehnologic, sa priveasca cu deschidere aceasta evolutie. Ceea ce cu ani in urma ni se parea de domeniul fictiunii, 
astazi este o realitate ce ne influenteaza existenta.
Tehnologia in general, se manifestata prin crearea de software si diferite platforme care ofera multiple oportunitati sociale si economice, redefinind maniera in care comunicam si lucram. La baza fiecarei tehnologii se afla diferiti algoritmi, invatare automata, analize predictive, toate acestea asigura functionalitatea software-ului. Insa un alt aspect important este dat de fluxul datelor. Acestea au un rol semnificativ pentru orice platforma, fiind "materialul" pe care algoritmii il prelucreaza si ii ofera o semnificatie.
Datele au un impact semnificativ si gestionate intr-un mod corespunzator devin solutia multor organizatii, chiar si a sectorului public. Volumul imens de date este obtinut din diferite surse precum platformele de socializare, site-urile pe care indivizii navigheaza, senzori, sisteme inteligente. Aceasta cantitate imensa de informatii bruta si nestructurata poate conduce la descoperiri, la crearea de valoare. Datele implica si provocari pe masura, legate de complexitate, riscuri privind confidentialitatea si securitatea.
Big data in mediul afacerilor versus big data in guvernare
Conceptul Big Data a fost definit de catre Gartner ca fiind "un activ de informatii cu volum ridicat, viteza si varietate, care necesita forme inovatoare de procesare a informatiilor rentabile si eficiente pentru o mai buna perspectiva si luare a deciziilor." 
Astfel aceasta definitie evidentiaza cele 3 aspecte principale ale conceptului. Volumul se refera la o cantitate deosebit de mare de date, din surse diferite. Cea de-a doua trasatura evidentiaza rapiditatea fluxurilor de date, astfel se pot obtine informatii intr-un timp foarte scurt. Important este sa prelucram datele obtinute in timpi utili, pentru a putea fi relevante in demersul realizat. Ultima caracteristica se refera la tipul datelor, acestea pot fi sub forma de text, cifre, pot fi structurate, de asemenea se pot obtine fie din email-uri, din documente, din video-uri.
Fenomenul Big data, in mediul de afaceri este bine implementat, astfel intreprinderile au constientizat importanta si beneficiile aduse de analizarea cantitatilor mari de date. Considerand ca este un concept in plina dezvoltare si ascensiune, organizatiile au investit in tehnologiile ce colecteaza si analizeaza datele, in vederea utilizarii acestora in activitatea desfasurata. Astfel software precum Hadoop sau Apache Spark reprezinta solutii pentru companiile ce doresc sa-si gestioneze datele si sa le analizeze.
Daca mediul privat priveste cu deschidere diferitele tehnologii si este dispus sa incerce inovatiile aparute pe piata, sectorul public este mai sceptic si mai precaut. Aceasta atitudine este una fireasca si normala, deoarece un guvern trebuie sa asigure si sa protejeze interesele cetatenilor sai, sa ofere incredere si credibilitate.
Mediul privat este condus in principal de dorinta profitului, de detinerea avantajului competitiv. In schimb guvernul are menirea de a asigura linistea populatiei, o dezvoltare pe termen lung. Schimbarile in cadrul intreprinderilor sunt binevenite, iau decizii pe termen scurt si care de cele mai multe ori implica un numar restrins de persoane. Sectorul public este condus de precautie, astfel toate proiectele demarate sunt bine calculate, se desfasoara pe o perioada indelungata de timp si vizeaza o masa mare de oameni. De aceea, atunci cand se doreste realizarea unor schimbari, procesul este structurat in etape bine definite, dorindu-se eliminarea oricarui risc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Big Data in guvernare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.Aggarwal, A., Managing Big data integration in the public sector, 2016, p.50
2. Cavanillas., J.M., Wahlster., Wolfgang, New Horizons for a Data-Driven Economy, Springer Open, 2016, p.195-208
3. Gang-Hoon., K., Trimi., Silvana., Big data applications in the government sector, vol.57, 2014, p.78-85.
4. Gregory, R., Big data and analytics applications in government, CRC Press, 2017, p.25
5. Parmar, H., Applications of big data in government, 2018
https://www.academia.edu/5092180/APPLICATIONS_OF_BIG_DATA_IN_GOVERNMENT_SECTOR
6. Perricos, C., Preempting problems through predictive analytics, 2019 
https://www2.deloitte.com/us/en/insights/industry/public-sector/government-trends/2020/predictive-analytics-in-government.html
7. Trimi, S., Big Data Applications in the Government Sector, 2017
https://www.academia.edu/15810345/Big_Data_Applications_in_the_Government_Sector_A_Comparative_Analysis_among_Leading_Countries
8. ***, Government use cases, https://mapr.com/solutions/industry/government-use-cases/
9. ***, The case for the government investment in analytics
https://datasmart.ash.harvard.edu/news/article/case-government-investment-analytics
10. ***, Five ways government is using big data to make your life better, 2017 
https://apolitical.co/en/solution_article/five-ways-big-data-changing-government
11.***, The power of government big data, 2017
https://gcn.com/Articles/2014/05/28/Big-data-use-cases.aspx?Page=2


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!