Aspecte Generale privind Adoptia

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In conditiile globalizarii, a schimbului si transferului de valori carora este supusa societatea contemporana fenomene precum protectia copilului, a familiilor dezintegrate, a numarului scazut de casatorii si pierderea increderii in institutia familiei capata din ce in ce mai mult interes de studiu printre specialisti din diverse arii stiintifice, precum sociologie, asistenta sociala, psihologie, stiinte juridice etc. In aceeasi ordine de idei, provocarile internationale solicita societatile, grupurile umane si sociale catre o mobilizare spre schimbare, inovatie lucru necesar si in cazul Republicii Moldova. Implicarea statului in activitatea diverselor sisteme sociale devine mult mai vizibila astazi comparativ anilor 1990-2000. Sistemul de asistenta sociala este unul de referinta in acest sens. Minime, dar importante ajustarile sistemului de asistenta sociala sunt orientate catre stabilizarea grupurilor vulnerabile si crearea conditiilor optime de dezvoltare continua a acestora, astfel incit profesia de asistent social devine astazi una din cele mai incurajate in dezvoltare si apreciate.
Desi aderata la o serie de conventii internationale de protectie a drepturilor omului, a familiei si copilului, Republica Moldova indica restante vizibile la capitolul implementare in practica. Numarul familiilor dezintegrate, a copiilor abandonati, a modului de viata nesatos existent in societatea noastra sunt adevarate provocari sistemului de asistenta sociala, particular al asistentului social. Copiii sunt in acest sens categoria societatii care necesita o preocupare si atentie speciala. Mecanisme de protectie ale acestora le gasim atit in activitatea numeroarelor organizatii nonguvernamentale, asociatii si centre statale, dar eforturile acestora nu sunt suficient sustinute de insasi societate. In ultimii ani numarul copiilor abandonati a crescut dramatic, iar conform autoritatilor aproape 8.000 de copii se afla in ingrijirea sistemelor rezidentiale, ceea ce presupune anual cheltuieli de la 30-60 mii lei. Una din solutiile problemei ar fi cresterea numarului de adoptii ale copiilor. Dimpotriva, in urma aprobarii regulamentului nou din 2011 cu privire la adoptie numarul acestora a scazut drastic. 
Suportul teoretico-stiintific al tezei consta din investigarea unui si de lucrari de specialitate precum sunt: Asistenta sociala in perioada de tranzitie: probleme si modalitati de solutionare, coord. M.Bulgaru, M.Dilion- Chisinau, 2000; Concepte fundamentale ale asistentei sociale (note de curs) cu acceasi autori aparuta in 2000-Chisinau; Introducere in teoria asistentei sociale: Importanta aplicarii teoriei in practica, Howe, David-Bucuresti, 2001; Practica asistentei sociale. Abordare participativa, Karla Krogsrud Miley, Michael O'Melia, Brenda DuBois- Iasi, 2006 lucrari ce au furnizat informatii, aspecte generale despre situatia asistentei sociale atit in R.Moldova, cit si peste hotare ei. Alte lucrari au fost utilizate pentru a constitui cadrul teoretic de interpretare si analiza a procesului de adoptie. Enumeram in acest sens lucrarile de referinta: Managementul de caz in protectia copilului. Evaluarea serviciilor si practicilor din Romania, St.Cojocaru, D. Cojocaru, Iasi-2008; Adoptia si protectia copilului aflat in dificultate, Ion.P.Filipescu, Bucuresti-1997; Adoptia copiilor in Romania, Bejenaru Anca- Iasi, 2011. Remarcam in acest sens lipsa tratatelor stiintifice publicate in Republica Moldova despre fenomenul adoptiei in general. Despre rolul asistentei sociale in general, si particular in lucrul cu copiii aflati in dificultate remarcam interesul specialistilor autohtoni, dupa cum urmeaza: Introducere in asistenta sociala a familiei si protectia copilului- Spinu M., Chisinau-1998; Rolul asistentului social in plasarea copiilor ramasi fara ingrijire parinteasca, M.Dascal; Parteneriate in dezvoltarea serviciilor de alternativa pentru copii si familii in situatii de risc: Materialele conferintei internationale, Goreaciuc, Rodica, Chisinau-2003; 
Alte lucrari ce au fost utilizate substantial in analiza lucrarii tin de domeniul juridic mentionind aici- Codul Familiei al Republicii Moldova, Legislatia internationala privind reglementarea institutiei adoptiei, Conventia internationala cu privire la drepturile copilului, adoptata la New York la 20 noiembrie 1989 s.a.
Aspecte teoretico-conceptuale privind adoptia
Fenomenul adoptiei este un fenomen juridic international si social prin care se asigura copilului aflat in situatii de risc, vulnerabile si fara ingrijirea parinteasca corespunzatoare integrarea in o alta familie. In dictionarul explicativ al limbii romane definitia verbului a adopta este urmatoarea : A ADOPTA adopt tranz. 1) (copii) A primi in familie cu drept de copil legitim; a lua de suflet; a infia. Dr. Ramona Tutunariu considera ca aceasta definitie este importanta pentru a evidentia conceptia generala a rominilor despre adoptie. Pe pagina web a site-ului recunoscut international adoption.com identificam urmatoarea definitie a adoptiei: "Transferul oficial prin sistemul judiciar a tuturor drepturilor parintesti pe care le-a avut un parinte biologic al unui copil parintilor adoptatori. Toate responsabilitatile parintelui biologic sunt acordate parintelui adoptator care devine responsabil de ingrijirea, supravegherea copiilor, cultivarea si formarea lor profesionala, de starea sa fizica si emotionala de sanatate, precum si sprijinul sau financiar". UNICEF acorda in sens scurt urmatoarea definitie adoptiei: "Adoptia este o institutie juridica a ordinii publice si a interesului social care permite crearea, printr-o sentinta emisa in acest sens, a unei legaturi familiale voluntara intre persoane care nu o poseda natural". Astfel, adoptia este un termen folosit pentru a descrie un act personal si legal, dar de asemenea si un serviciu social. Deoarece adoptia este o constructie sociala este incarcata si formata din forte culturale. Liga copiilor pentru bunastare din SUA ofera o definitie foarte apropiata ca continut de cea oferita de UNICEF: ,,Metoda asigurata prin lege sa stabileasca legal o relatie dintre parinte si copil, persoane care nu sunt legate prin nastere" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Generale privind Adoptia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!