Apa in natura

Extras din referat Cum descarc?

Apa este unul din elementele predominante ale Terrei si are rol principal in supravietuirea organismelor. Marile si oceanele ocupa 71% din suprafata globului, aproximativ 361 milioane km2. "Planeta albastra" este inegal distribuita pe cele doua emisfere ocupand 89% din suprafata emisferei sudice si 53% din suprafata emisferei nordice. Stratul de apa al Terrei este numit si hidrosfera. Daca suprafata terestra ar fi neteda, ar fi acoperita cu un strat de apa.
Fig.1: Forme ale apei in natura 
Supplyed by comteche.com
Apa este considerata cea care a favorizat miracolele si pe cel mai minunat din toate: viata! Apa este un mediu in care traiesc organismele acvatice si care mijloceste incorporarea in plante a sarurilor minerale. Totodata, apa este si materia primara pe care o folosesc toate vietuitoarele in sinteza substantelor organice care le asigura nutritia si cresterea. Numai unele organisme inferioare si superioare (semintele) pot trai intr-un mediu aparent uscat, putandu-si relua functiile in prezensa apei si a unei temperaturi propice. La majoritatea celulelor ocupa in jur de 60% din masa celulara. Ea este principalul solvent si mediul de dispersie al diferitelor substante. Apa ajuta la transportul substantelor in celula si la numeroase reactii chimice. Continutul in apa al diferitelor celule variaza mult. Apa este prezenta in corpul uman in procent de 60% deoarece majoritatea tesuturilor contin apa (94% din plasma sangelui, 80% din tesutul muscular, 60% din celulele rosii ale sangelui, peste jumatate din alte tesuturi), iar consumul zilnic al unui om este de 2,5 l (alimente si lichide).
II. Apa in natura
In natura apa se gaseste libera in toate starile de agregare: solida (gheata, zapada), lichida (mari, oceane, rauri, ape subterane), gazoasa (vapori in atmosfera); in substantele minerale compuse sub forma de apa de cristalizare (piatra vanata); in constitutia plantelor din regnul animal si vegetal. Procente de apa prezente in anumite corpuri: castravetele 95%, varza 90%, laptele 85%, pestele 80%, oul 70%, lemnul 45%, painea 40%. Apa din natura nu este niciodata pura (este un amestec de apa usoara - H2O , de apa grea - D2O - si apa hipergrea - T2O), fiindca ea dizolva o parte din substantele solide si gazoase cu care vine in contact. In apa pura ph-ul=7. Apa naturala consta in amestecul speciilor de izotopi ai oxigenului: 16O, 17O, 18O, cu cei trei izotopi ai hidrogenului: 1H, 2H, 3H. Combinarea acestora genereaza 18 specii diferite de molecule de apa. Apa pura este un neelectrolit. Nu conduce curentul electric.
Forme ale apei in natura:
Apa marilor si oceanelor: este o apa minerala continand saruri in concentratii mai ridicate (Marea Mediterana) sau mai scazute precum Marea Neagra. Un fenomen deosebit se petrece la Marea Moarta deoarece saliniateta este atat de ridicata incat nu exista vietuitoare care s-o populeze. Substantele intalnite in apa de mare sunt sulfati 15%, cloruri 90%, carbonati in procent foarte redus, magneziu.
Apa subterana: provine de la ploi si contine numeroase substante dizolvate, solide sau gazoase (Oracolul din Delfi, Grecia, un loc legendar unde imparatii veneau pentru a li se prezice viitorul a fost construit unde era un izvor cu apa care continea gaz, acesta inhalat de inalta preoteasa a templului se spunea ca putea comunica cu zeii deoarece inducea o stare de transa). Ajung la suprafata sub forma de apa minerala. In vechime acestea au fost de asemeni folosite pentru tratamente, fiind mentionate in Biblie, Moise mergand cu evreii in desert a fost nevoit sa loveasca cu toiagul o stanca pentru a gasi apa. Aceasta se numeste radiestezie si anume capacitatea unei persoane de a percepe un camp electric sau magnetic emis de apele subterane. Apa minerala poate fi: sulfoase, acida cu continut ridicat de CO2, alcaline (contine magneziu si sodiu) si feruginoase (contine carbonat de fier).
Apa raurilor: contin minerale in cantitati mici precum nitrogen, cloruri.
Ploaia: se presupune a fi cea mai curata datorita distilarii naturale, dar poate contine impuritati precum CO2, NH3. Poate fi acida (ploi acide). Ploaia se formeaza cand norii ajung la straturile reci de aer producandu-se condensarea. Ploaia are rol important in natura fiind necesara pentru agricultura, dar de asemeni curata aerul.
Zapada: apare cand temperatura scade sub 0oC, iar picaturile de apa ingheata si se transforma in fulgi de zapada. Este prielnica pentru culturi fiind o patura care le izoleaza. Fulgii de zapada prezinta cristale simetrice, hexagonale. Fulgii mai mari se formeaza atunci cand aerul este


Fisiere in arhiva (1):

  • Apa in natura.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Alamnah Cugetatoriii Magazin, 1996
Reviste Cugetatorii Magazin
Atlas Botanic, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti. Autori: Lucia
Popovici, Constanta Moruzzi, Ion Toma
Manual Chimie, Editura Crepuscul de Elena Alexandrescu si Viorica Zaharia
Manual Biologie, Editura All, Autori: Ioana Arinis, Aurora Mihail, Stefan Viorel Costache
Manual Chimie, Editura All de Sanda Fatu, Veronica David, Cornelia Grecescu
Manual Fizica, Editura Sigma de Daniel Ovidiu Croncan, Voicu Vlad Grecu, Mircea Corneliu Fronescu
Manual Fizica, Editura Sigma de Daniel Ovidiu Croncan
"Tablete de stil de viata" de Hans Deihl si Aileen Ludington


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!