Analiza procesului de tranzitie si integrare in Europa Central-Rasariteana - Studiu de caz Cehia

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Republica Ceha este un stat democrat cu o constitutie liberala si sistemul politic multipartid. Seful de stat este presedintele republicii, iar organul legislativ -- parlamentul bicameral. Cehia este membru al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si a Uniunii Europene.
Cehia este un stat situat in Europa Centrala care a cunoscut o istorie tumultoasa, cu schimbari majore ce o plaseaza in randul fostelor tari comuniste si in randul celor membre ale Uniunii Europene de astazi. Vorbind de la 1969 incoace, vom vedea ca Republica Socialista Ceha a cunoscut o serie de evenimente ce au transformat-o ulterior in Republica Ceha, in anii '90. Cehia este una dintre cele mai dezvoltate tari postcomuniste, are o economie bazata pe industrie ce concentreaza aproape 40% din populatia activa si asigura tot atat din PIB.
Dupa eliberarea Cehoslovaciei de catre Armata Rosie, in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial, aceasta cunoaste o surpriza in ceea ce priveste rezultatul alegerilor din 1946 cand Partidul Comunist din Cehoslovacia a obtinut votul majoritar. Ulterior a avut loc in 1948 lovitura de stat cehoslovaca, iar Cehoslovacia a devenit un stat comunist. A urmat apoi o tentativa de reformare rezultata din nemultumirea cetatenilor fata de regimul comunist, insa vom vedea ca a esuat. Ulterior, timp de 41 de ani, Cehoslovacia a fost stat comunist in spatele Cortinei de Fier.
2. Instaurarea regimului comunist (1948)
La 4 aprilie 1945 este proclamat primul guvern oficial al Cehoslovaciei eliberate, care a fost rezultatul negocierilor din martie 1945 de la Moscova dintre cele doua centre ale miscarii de rezistenta de la Londra si Moscova. Guvernul format sub patronaj sovietic este un guvern de coalitie in care comunistii acapareaza treptat toata puterea. Se ajunge la un conflict de principiu intre comunistii care tineau sub control cele mai importante parghii de putere si ministrii democrati care la 20 februarie demisioneaza. La 25 februarie 1948 presedintele Benes accepta demisia ministrilor democrati si numeste un guvern format aproape in exclusivitate din comunisti. Dupa puciul din februarie comunistii au inceput sa construiasca un sistem politic totalitar si Cehoslovacia devine componenta a blocului sovietic. In 1953 are loc nationalizarea
si reforma monetara, iar in 1960 noua constitutie consfinteste noua denumire oficiala a statului de Republica Socialista Cehoslovaca.1
Ulterior Republica Socialista Cehoslovaca cunoaste tentative de liberalizare treptata condusa de dorinta de iesire de sub regimul comunist. Desi societatea republicii experimenta comunismul de peste 12 ani, aceasta isi exprima in permanenta inclinatia spre ideile europene, democratie si occcidentalism.2 Toate acestea s-au materializat dupa anii 1960, cand a inceput un proces de liberalizare, cu apogeul lui 1968 cand are loc celebra Primavara de la Praga. Cele mai importante masuri luate la momentul respectiv pentru a trece la democratie au numarat: desfiintarea cenzurii, formarea spontana de consilii ale oamenilor muncii, aparitia unor organizatii si asociatii noi, activarea bisericii si a organizatiilor de cult.3 Toate aceste acte si miscari, alaturi de deciziile de la nivel politic au determinat interventia armata a trupelor sovietice in Cehoslovacia, cu scopul inlaturarii tendintelor de liberalizare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza procesului de tranzitie si integrare in Europa Central-Rasariteana - Studiu de caz Cehia.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!