Analiza factorilor și a proceselor care caracterizează integritatea conductelor de transport gaze

Cuprins referat Cum descarc?

1. Factorii si procesele care duc la degradarea progresiva si cedarea in exploatare a conductelor ..3
2. Metode de evaluare a integritatii 5
3. Cerinte tehnice si tehnologice ale materialului tubular ..6
4. Stabilirea rezistentei mecanice admisibile si determinare grosimii peretelui (Studiu de caz) ..9
5. Protectia anticoroziva a conductei ...12
6. Caracterizarea si codificarea defectelor de tip (conform nr Anexa 1) ...15
7. Concluzii ...16
8. Bibliografie ...16
9. Anexe 17


Extras din referat Cum descarc?

1. Factorii si procesele care duc la degradarea progresiva si cedarea in exploatare a conductelor:
-  Degradarea si cedarea conductelor datorita agresivitatii gazelor transportate si, agresivitatii solului in care se amplaseaza conductele. Agresivitatea gazelor vehiculate si agresivitatea solului in care sunt amplasate sunt factori de influenta deosebit de importanti ai comportarii in exploatare a conductelor destinate transportului gazelor naturale, iar procesele de coroziune controlate de acesti factori reprezinta pericole cu probabilitate de materializare substantiala si cu potential deosebit de a produce degradarea progresiva si cedarea conductelor in cursul functionarii. Coroziunea exterioara, coroziunea interioara si coroziunea fisuranta sub tensiune se considera ca factori de influenta si ca procese importante generate de agresivitatea gazelor transportate sau a solului in care sunt amplasate conductele si care pot determina cedarea in cursul exploatarii a conductelor destinate transportului gazelor naturale.
-  Degradarea sau cedarea conductelor datorita calitatii necorespunzatoare a otelurilor din care sunt realizate tevile si a imbinarilor sudate din care este alcatuita tubulatura conductelor. Calitatea necorespunzatoare a otelurilor din care sunt realizate tevile si a imbinarilor sudate ale tevilor care alcatuiesc tubulatura (existenta unor imperfectiuni si defecte de structura, nerealizarea nivelurilor prescrise ale caracteristicilor mecanice de rezistenta si tenacitate etc.) sunt factori de influenta deosebit de importanti ai comportarii in exploatare a conductelor destinate transportului gazelor naturale, care se traduc in pericole cu probabilitate de materializare importanta si cu potential relativ ridicat de a produce degradarea capacitatii portante si cedarea conductelor in cursul functionarii.
-  Degradarea si cedarea conductelor datorita unor interventii programate, accidentale sau ilicite si generarea unor defecte de tipul deformarilor plastice locale. Deteriorarile mecanice ale elementelor din compunerea tubulaturii, produse prin interventii programate, accidentale sau ilicite, reprezinta pericole cu grad ridicat de materializare si cu potential substantial de a produce degradarea capacitatii portante si cedarea conductelor in cursul functionarii. Aceste deteriorari au, in mod obisnuit, aspectul unor deformari plastice locale ale tubulaturii conductei (indentatii), in zona lor peretele tubulaturii neavand sau avand grosimea modificata, materialul fiind sau nefiind ecruisat superficial. Aceste deteriorari se pot produce prin urmatoarele categorii de actiuni:
- actiuni de prima parte, realizate de catre persoane sau echipe de lucru apartinand operatorului conductei;
- actiuni de secunda parte, realizate de catre persoane sau echipe de lucru care nu apartin
operatorului dar care au fost angajate de el pentru efectuarea unor lucrari;
- actiuni de terta parte, realizate de catre persoane sau echipe de lucru care nu apartin operatorului conductei si nu au fost angajate de acesta pentru efectuarea unor lucrari (au fost angajate de o persoana fizica sau juridica cunoscuta sau necunoscuta de operator pentru a efectua anumite lucrari in zona vecina conductei);
- actiuni ilicite (vandalism, terorism etc.). 
Pentru o exprimare simpla, deteriorarile produse elementelor unei conducte prin oricare dintre aceste categorii de actiuni sunt desemnate generic prin "deteriorari produse de terta parte".
-  Degradarea si cedarea conductelor datorita conceptiei constructive si tehnologiilor de fabricare incorecte. Defectele care pot sa apara la construirea si montarea conductelor, cum sunt defectele imbinarilor sudate circulare dintre tevile care le alcatuiesc tubulatura, cutele sau buclele datorita pierderii stabilitatii sectiunii transversale a tevilor supuse curbarii/indoirii, filetele deteriorate ale tevilor imbinate cu mufe sau mansoane etc., reprezinta factori de influenta ai comportarii in exploatare a conductelor destinate transportului gazelor naturale, iar procesele de cedare determinate de acesti factori sunt pericole care trebuie luate in considerare, avand potential destul de mare de a produce accidente sau avarii ale acestora in cursul functionarii. De asemenea, pot actiona ca factori de influenta ai comportarii in exploatare a sistemelor de conducte pentru transportul gazelor naturale si defectele componentelor echipamentelor si amenajarilor montate pe conducte, defectarea sau cedarea elementelor de etansare ale flanselor, robinetelor si armaturilor etc. sau functionarea necorespunzatoare a echipamentelor de control si siguranta montate pe conducte putand sa constituie pericole importante, care trebuie luate in considerare la evaluarile de risc si de integritate structurala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza factorilor si a proceselor care caracterizeaza integritatea conductelor de transport gaze.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!