Analiza comparativa a principalelor produse stiintifice

Extras din referat Cum descarc?

Demersul stiintific trebuie sa demonstreze cunoasterea stiintifica a domeniului vizat, sa contina elemente de originalitate in dezvoltarea sau solutionarea temei de cercetare, precum si modalitati de validare stiintifica a acestora, la nivelul de complexitate si cu gradul de autonomie specifice ciclului educational. Finalitatea demersului stiintific este reprezentata de o lucrare supusa validarii rezultatelor cercetarii stiintifice intreprinse si care se elaboreaza conform cerintelor stabilite de catre un coordonator sau indrumator, in functie de specificul acesteia.
Scrisul reprezinta o indemanare necesara in diferitele imprejurari ale vietii. Scrierea academica, spre deosebire de cea personala, are insa propriile reguli si practici ce trebuie respectate. Ea are o structura bine organizata in care sunt prezentate ideile, alaturi de citari ale lucrarilor de specialitate scrise in domeniul respectiv. De asemenea, scrierea academica adopta un anumit ton si adera la conventii traditionale de punctuatie, gramatica si ortografie.
Scrierea academica este de obicei o scriere impersonala, fara accente pasionale, adresata unei audiente informate, critice si bazata pe o cunoastere profunda, intentionand fie sa confirme, fie sa aduca o provocare conceptelor sau argumentelor existente in literatura de specialitate. Aceasta scriere circula in principal in mediul universitar, academic ("academia"), dar autorul poate gasi audienta si in afara lumii academice prin intermediul jurnalismului, al speech-urilor, pamfletelor, etc.
In mod tipic, scrierea academica are un caracter obiectiv, formuleaza cu claritate semnificatia subiectului abordat si este organizata cu detalii adecvate, astfel incat alti cercetatori sa poata da o replica rezultatelor obtinute. Lucrarile de calitate vor utiliza corect retorica academica formala si nu vor avea un caracter general, analizand in profunzime subiectele tratate
Referatul 
REFERAT, referate, s. n. Un referat este o compunere argumentativa, redactata dupa normele de continut si de stil academice, care indica masura in care autorul a intreprins o cercetare temeinica pe o problema foarte punctuala, fie oferind un raspuns propriu la aceasta problema, fie aducand argumente in plus pentru un raspuns deja oferit -  Din germ. Referat.
Lungimea referatului va cuprinde intre 5-10 pagini (20.000-30.000 cuvinte) si se va sprijini in mod obligatoriu pe referinte bibliografice, literatura consultata exprimand masura documentarii in legatura cu problema cercetata.
Lucrarea va avea un titlu, urmat de prenumele si numele studentului, specializarea/sectia si anul de studiu. Va fi structurata in trei parti: introducere, corpul lucrarii si concluzie.
Introducerea va parcurge urmatoarele etape:
1. precizarea motivatiei demersului stiintific;
2. precizarea problematicii/perspectivei generale asupra subiectului;
3. decuparea obiectului lucrarii din campul problematic ales si precizarea sensului pe care obiectul in cauza il capata in cadrul perspectivei generale (enuntarea tezei);
4. explicarea perspectivei teoretice si identificarea instrumentelor metodologice de tratare a subiectului si de constructie a obiectului lucrarii.
Corpul lucrarii va expune directiile de baza ale argumentatiei. Va trebui sa oglindeasca progresia gandirii, fiecare parte avand acelasi grad de interes. Corpul argumentativ al naratiunii se va putea exprima intr-una din urmatoarele dimensiuni:
-  un plan dialectic: teza (prezentare a unui model explicativ), antiteza (critica sau respingerea constructiei precedente), sinteza (propunere de depasire);
-  un plan progresiv: fapte si intrebari (contextul spatio-temporal, problematizarea) si analiza (mecanisme, factori, consecinte).
Concluzia nu va reprezenta o reluare succinta a etapei anterioare, ci va incerca sa ofere o noua perspectiva, relevanta pentru criteriile formulate in planul didactic si concretizabila argumentativ in plan progresiv (concluzia leaga planul didactic de cel propriu).


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza comparativa a principalelor produse stiintifice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Arhip, Odtte. Teoria argumentarii: retorica moderna: structuri si strategii argumentative in discursul juridic, politic si literar, Iasi, Editura Sedcom Libris, 2003
N. Gherghel, Cum sa scriem un articol stiintific, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1996
S. C. Andronescu, Tehnica scrierii academice, Editura Fundatiei ,,Romania de maine", Bucuresti, 1997
G. Ferreol, N. Flageul, Metode si tehnici de exprimare scrisa si orala, Editura Polirom, Iasi, 1998
A. Serbanescu, Cum se scrie un text, Editura Polirom, Iasi, 2001


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!