Amenajarea ergonomică a unui dormitor

Extras din referat Cum descarc?

Ergonomia este stiinta multidisciplinara care studiaza interactiunea dintre oameni, activitatea lor si mediul inconjurator.
Ergonomia integreaza cunostinte din urmatoarele domenii:
- medicina (anatomie, fiziologie, igiena);
- antropometrie;
- stiinte tehnice (proiectare de mijloace de productie si tehnologii)
- stiinte economice (economia, organizarea si planificarea muncii, stimularea muncii, economia energetica a organismului uman);
- psihologia muncii, sociologia muncii; [3] 
Ergonomia este o stiinta care foloseste atat legi proprii, cat si legi specifice ale stiintelor care alimenteaza continutul ei, pentru a studia ,,omul" in diferite ipostaze ale activitatii lui in cursul vietii, in vederea realizarii unui echilibru intre posibilitatile lui si factorii care il solicita in diferite forme si in diferite momente.[1]
In functie de cerintele care i se adreseaza, ergonomia poate fi privita dupa o serie de criterii care delimiteaza mai multe feluri ale ergonomiei, cu domenii specifice de preocupare.
1)Functie de scopul urmarit distingem :
Ergonomia adaptarii muncii la om - studiaza crearea mijloacelor de munca de la cele mai simple pana la cele mai complexe, dimensionarea locurilor de munca, crearea mediului ambiant profesional si extraprofesional astfel incat orice fel de solicitari adresate omului sa se armonizeze cu posibilitatile fizice, neuropsihice si celebrale ale acestuia.
Ergonomia adaptarii omului la munca sa - se ocupa cu orientarea, selectia, formarea si perfectionarea profesionala, avand ca scop sa asigure fiecarui om o munca potrivita cu aptitudinile si posibilitatile individuale.
2)Dupa stadiul sau faza de aplicare distingem :
Ergonomie de conceptie - are ca obiect elaborarea unor standarde ergonomice care se aplica in faza de proiectare a unei intreprinderi, sectie, loc de munca, utilaj, produs ;
Ergonomie de corectie - studiaza locurile de munca deja existente, pentru a elimina disfunctiile create in sistemul om -masina-mediu., ca urmare a unor erori de conceptie.
3)Dupa obiectul preocuparilor :
Ergonomie a productiei - studiaza conditiile ergonomice de desfsurare a muncii in toate fazele procesului de productie : aprovizionare, programare, fabricatie, reparatii, transport intern, expeditie. 
Ergonomie a produsului - studiaza din punct de vedere ergonomic, produsele ce vor deveni mijloace de munca sau bunuri de consum. 
4)Dupa continut :
Ergonomia activitatilor - ramura a ergonomiei care studiaza munca din urmatoarele puncte de vedere:
- antropologic- la proiectarea mijloacelor de munca se iau in considerare variabilele antropologice
- fiziologic - conceperea proceselor de munca in conditii de solicitari normale ale organismului (respectarea limitelor normale ale capacitatii de munca)
- igienic - eliminarea factorilor de risc pentru imbolnaviri profesionale, accidente de munca, ambianta necorespunzatoare.
Ergonomie a informatiei - studiaza cognitivitatea implicata in, si generata de procesul de productie avand la baza perceptia, rationamentul decizia (gasirea celor mai adecvate solutii pentru ca perceptia senzoriala sa fie clara si rapida, informatiile pe care omul le primeste sub forma de semnale de la masina si mediu sa poata fi usor selectate, analizate, astfel incat decizia sa fie corecta) ;
Topoergonomia - se ocupa cu cercetarea si proiectarea dimensionala a masinilor, organelor de comanda ale locurilor de munca, conform particularitatilor antropometrice ale omului ;
Bioergonomia - studiaza fenomenul de oboseala a organismului uman in raport cu elementele de organizare a mincii (durata zilei de munca, repaosul, munca de noapte, munca in schimburi).[2]


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajarea Ergonomica a unui Dormitor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!