Amenajare Turistica

Extras din referat Cum descarc?

Zona ce urmeaza a fi amenajata este reprezentata de valea, impreuna cu caldarea glaciara a Balei, situata in muntii Fagaras, pe firul raului Balea ce izvoraste din lacul glaciar Balea si curge spre nord, pana la confluenta cu raul Doamnei. Mai precis zona se afla se afla pe versanul sudic al masivului central al Muntilor Fagaras, delimitata de Muchia Buteanu la est, Muchia Balei la vest, creasta principala a Fagarasului la sud si curba de nivel corespunzatoare confluentei raului Balea cu raul Doamnei, la nord.
Zona este strabatuta de DN7C (Transfagarasan) care asigura legatura cu localitatea Curtea de Arges la sud si cu Sibiu, Fagaras, Victoria la nord.
Prin pozitia geografica amenajarea realizata in acest perimetru va fi de tip montan, cu functionare permanenta, dar cu dominanta in sezonul rece, in vederea practicarii sporturilor de iarna. Diversitatea atractiilor din zona impune o amenajare plurivoca, de tip complex, respectiv statiune.
Avand in vedere reglementarile din tara noastra cu privire la tipologia statiunilor ...... realizarea unei statiuni de marime medie (500 - 1500 locuri), de interes national; in acest sens trebuie mentionat faptul ca in zona exista in present circa 300 de locuri de cazare, ceea ce argumenteaza existenta unui flux turistic.

II. Selectia teritoriului
Valea si caldarea Balei, perimetrul in care se focalizeaza amenajarea, se inscrie in spatiul geografic al masivului Fagaras. In acest context, dar si tinand seama de faptul ca multe dintre activitatile de agrement se vor desfasura intr-un perimetru mai larg decat locul in care va fi amplasata implantarea, este oportuna prezentarea resurselor turistice ale intregii zone. Este vorba de o mare parte a lantului Muntilor Fagaras si a localitatilor situate la poalele acestuia precum: Fagaras, Victoria, Cartisoara, Sambata, Avrig, pozitionate in nord, si Salatruc, Arefu, Curtea de Arges, Nucsoara si altele, in sud.
Argumentarea selectiei zonei presupune analiza conditiilor specifice si generale propice turismului, potrivit criteriilor recunoscute, respective cadrul natural, bogatia cultural-istorica, conditiile economice si sociale, infrastructura, echipamente generale de odihna si cultura, legislatia si reglementarile in vigoare.

CADRUL NATURAL
Prin intindere, masivitate si inaltime, Muntii Fagaras reprezinta cel mai puternic masiv alpin din Romania, iar prin desfasurarea grandioasa a reliefului glaciar, unul dintre cele mai impresionante. Se prezinta ca un imens zid de piatra desfasurat de la vest la est, pe mai bine de 70 km, avand altitudini mari, ce numai spre extremitati coboara sub 2000 m. Privita dinspre nord creasta are aspectul unei panze de fierastrau cu dintii in sus. Sunt considerati piatra de incercare a alpinismului de iarna. Suprafata totala a Muntilor Fagaras este de circa 2000 km2, dar nu numai intinderea acestor munti este mare, ci si altitudinea lor, caci ei ating, prin varful Moldoveanu, cea mai mare inaltime din tara. Sase din varfurile lantului fagarasan depasesc 2500m inaltime: Vf. Moldoveanu (2545m), Vf. Negoiu (2535m), ,Vf. Vistea Mare (2527m), Vf. Lespezi (2522m), Vf. Vanatoarea lui Buteanu (2506m) si Vf. Dara (2501m). 
Particularitatile Muntilor Fagaras sunt date de dezvoltarea exceptionala a formelor de modelare glaciara, de continuitatea si masivitatea lor de-a lungul axei longitudinale si de disimetria lor accentuata in profil transversal.
RELIEFUL 
Pe verticala se disting, in acest lant muntos, doua tipuri de relief: unul inalt, ruiniform, spectaculos, modelat de gheturi, zapezi, geruri (relieful glaciar si crio-nival) si altul mai putin inalt, mai monoton, cu forme domoale, modelat mai ales de torenti si ape curgatoare, mult adancite (relieful fluvio-torential).
Relieful glaciar constituie, prin diversitatea si maretia sa, ca si prin intinderea sa extraordinara, principala atractie a masivului. Pretutindeni, la obarsia vailor glaciare, se disting 2-3 nivele de circuri glaciare etajate, adancite si sculptate de gheturi, continuate in jos prin vai largi tipice in forma de U, ce pot cobori pana la 1.700 m si chiar mai jos. Pe umerii vailor si pe nenumaratele praguri glaciare apele formeaza o sumedenie de cascade (Balea, Capra, Podragu, Valea Rea, Galbena, Zarna, Urlea, Serbota, Mezuina, Sarata, Orzaneaua Mare). Intre aceste superbe vai glaciare se inalta culmi ascutite, creste sau custuri pe care excursiile turistice constituie adevarate performante. O parte dintre aceste inaltimi (Creasta Arpaselului, Cresta Vartopelului) sunt accesibile doar alpinistilor. Din loc in loc, crestele si culmile inguste sunt punctate de varfuri si imense trapeze de stanci, care reprezinta culmile cele mai inalte ale masivului. 
Adeseori, in circurile superioare, acele, crestele si varfurile stancoase se oglindesc in apele taurilor ramase dupa topirea ghetarilor. Au fost numarate, in trecut, aproximativ 70 asemenea lacuri, astazi numarul lor scazand prin colmatarea cu sedimente aduse de viituri.
Dezvoltarea si varietatea exceptionala a formele glaciare sunt datorate, pe de o parte, altitudinilor mari care au determinat instalarea masiva a ghetarilor, iar, pe de alta parte, rocilor cristaline, dure, care au favorizat conservarea acestor forme.
Relieful fluvio-torential dezvoltat mai jos, in zona padurilor, apare in contrast izbitor cu cel glaciar. Vaile pana aici largi se ingusteaza deodata, abrupturile stancoase lasa loc unor versanti mai putin inclinati, inundati de vegetatie, custurile se continua prin culmi largi, usor practicabile.
In profil longitudinal, Muntii Fagaras se prezinta sub forma unei culmi de-a lungul careia se insira o sumedenie de varfuri ce depasesc 2200 m si sei de legatura, aflate si ele, in mod obisnuit, la peste 2000 m. Pe parcursul celor mai bine de 70 km ai acestor munti, se pot distinge cateva sectoare, reunind grupuri de munti sau masive cu trasaturi comune, punand fiecare din ele probleme particulare sub raport turistic. Astfel, in partea lor centrala, se afla inima cetatii de piatra a Fagarasilor, sectorul de realizare maxima a fenomenului de modelare glaciara. Aici drumetul va intalni cel mai puternic sector alpin, nu numai din Muntii Fagaras, ci si probabil din intregul lant carpatic. El va lua contact cu o creasta de proportii extraordinare ce insira unul dupa altul o sumedenie de piscuri la peste 2400m altitudine, va parcurge coame inguste, suspendate deasupra unor prapastii nemasurate, se va lasa coplesit de lumea mirifica a stancilor nude, va depasi rauri de grohotisuri, va admira caderile frenetice ale apelor pe peretii pragurilor glaciare si se va odihni sub fruntea celor mai inalte piscuri pe malul unor minunate lacuri alpine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajare Turistica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!