Alfabetul grec

Extras din referat Cum descarc?

Alfabetul grec este o culegere a celor 24 de litere, care este folosit pentru a scrie in limba greaca de la secolul VIII i.Hr. pana astazi. Este si primul si cel mai vechi alfabet in sensul ca denoteaza fiecare vocala si fiecare consoana cu semnul separat. De la secolul II i.Hr. literele grecesti se folosesc si pentru a marca numeralele.
Alfabetul grec isi are originile in alfabetul fenician si nu este legat de scriptura liniala B sau alfabetul silabic cipriot, sistemele folosite anterior pentru a reprezenta limba greaca in scris. A dat nastere pentru mai multe alfabete folosite in Europa si Orientul Mijlociu, inclusiv latin si chirilic. In afara de functia sa de reprezentare scrisa a limbii greci, literele alfabetului grec sunt folosite azi ca simboluri in matematica si alte stiinte exacte.
Potrivit legendelor grecesti, alfabetul a fost introdus in Grecia din Byblos de catre Cadmos din Teba, in jurul anului 1500 i.Hr. Intr-un moment de inspiratie, grecii au decis sa inlocuiasca unele dintre literele ce reprezentau silabe cu simboluri de vocale, obtinandu-se astfel primul alfabet cu adevarat fonetic, compus din vocale si consoane. Alfabetul grecesc s-a raspandit in intreaga Europa, iar in urma unor mici modificari si-au facut aparitia, pe rand, alfabetul etrusc, apoi cel roman.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alfabetul grec.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Istoria scrisului de Andrew Robinson
Greek inscription de Cook, B. F.
omniglot.com
ro.wikipedia.org


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!