Adjectivul Limbii Latine

Extras din referat Cum descarc?

In limba latina, adjectivul se imparte in doua categorii: Adjective de categoria I si adjective de categoria A II-a. Adjectivele de categoria I se enunta cu trei forme: masculinul (terminat in us), femininul (terminat in a) si neutrul (terminat in um). De exemplu: beatus, beata, beatum = fericit, fericita; Bonus, bona, bonum = bun, buna; Dupa cum ar fi trebuit sa observati, cele trei terminati apartin declinarilor I si a II-a de la substantiv. Sa explicam cat mai scurt cu putinta modul de declinare al adjectivelor: Terminatia (us) de la masculin reprezinta terminatia nominativului singular al substantivelor de declinarea a II-a masculine; asta inseamna ca pentru masculinul adjectivelor vom folosi terminatiile declinarii a II-a masculin, pe care le adaugam la tema adjectivului, tema pe care o obtinem, indepartand terminatia (us) de la prima forma. Astfel, cand avem un substantiv masculin si vrem sa-l declinam impreuna cu un adjectiv de categoria I, luam prima forma din cele trei enuntate si la tema acestei forme, adaugam terminatiile declinarii a II-a masculin, fiind atenti la numarul si cazul substantivului determinat - se acorda cu el. Exemplu: Luam substantivul poeta, poetae (declinarea I, gen masculin) si ajdectivul clarus, clara, clarum = renumit (adjectiv de categoria I); deci, substantivul este de genul masculin, asa ca si adjectivul va fi declinat tot la genul masculin, fiindca se acorda: Singular: N. - (clarus poeta), G. - (clari poetae), D. - (claro poetae), Ac. - (clarum poetam), Abl. - (claro poeta), V. - (clare poeta); Plural: N. - (clari poetae), G. - (clarorum poetarum), D. - (claris poetis), Ac. - (claros poetas), Abl. - (claris poetis), V. - (clari poetae); Trebuie un pic de logica si este foarte usor de inteles de ce este asa! Daca substantivul determinat este de genul feminin, luam a doua forma a adjectivului; dupa cum observam, aceasta forma este terminata in (a), adica chiar nominativul declinarii I.
Rezulta ca genul feminin la adjective se declina, folosind terminatiile declinarii I de la substantiv. De exemplu luam substantivul feminin civitas, civitatis = cetate si adjectivul magnus, magna, magnum = mare: Singular: N. - (magna civitas), G. - (magnae civitatis), D. - (magnae civitati), Ac. - (magnam civitatem), Abl. - (magna civitate), V. - (magna civitas); Plural: N. - (magnae civitates), G. - (magnarum civitatum), D. - (magnis civitatibus), Ac. - (magnas civitates), Abl. - (magnis civitatibus), V. - (magnae civitates); La genul neutru se procedeaza analog, doar ca folosim terminatiile de la declinarea a II-a neutru. ADJECTIVELE DE CATEGORIA A II-A Adjectivele de categoria a II-a se enunta cu doua terminatii, prima reprezentand masculinul si femininul si a doua, neutrul. Prima terminatie este (is), iar la a doua forma terminatia este (e). De exemplu (brevis, breve = scurt). Masculinul si femininul, adica ce apartine de prima forma, se declina dupa declinarea a III-a ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Adjectivul Limbii Latine
    • Referat.doc

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!