Zearalenona

Extras din referat Cum descarc?

1.1 Descrierea clasei de compusi.
Zearalenona, un metabolit secundar al Fussarium graminearum a primit numele acesta ca o combinatie a Cibberella zeae, lactane (-ene) si (-one) de la C-6 ketone. Aproape simultan a fast izolat un grup secundar, a fost cristalizat si i s-au studiat proprietatile metabolice cu aceeasi componenta, numindu-se F-2. lntr.o mare parte din literatura se utilizeaza zearalenona si F-2 ca sinonime. Primele cercetari efectuate pe fungi macrolizi coincide cu descoperirea aflatoxinei, capitolul zearalenona a devenit o anexa a monografiilor micotoxinelor. Este foarte toxica, find clasificata ca un nonsteroid estrogen sau micoestrogen uneori fiind numit si fitoestrogen.
1.2 Principalii reprezentanti ai clasei de compusi studiate:
Poate fi produsa de diferite specii de Fusarium: Fusarium culmorum, Fusarium graminearum si Fusarium Crookwellense. Aceste specii sunt contaminanti obisnuiti ai recoltelor de cereale din lumea intreaga.
1.3 Proprietatile fizico-chimice,structura chimica a zearalenonei. 
Este un compus cristalin, de culoare alba. Conditiile optime pentru a se produce sunt umiditatea ridicata si temperatura scazuta.
Temperaturi minime necesare pentru dezvoltarea unor mucegaiuri si pentru productia de micotoxine. 
Mucegai oC Micotoxina oC
Aspergillus flavus 10 Aflatoxine 10
Aspergillus clavatus 10 Patulina 12
Aspergillus ochraceus 10-12 Ochratoxina 12
Penicillium expansum 0 Patulina 0-24
Penicillium cyclopium 0 Ochratoxina 0-24
Penicillium cyclopium 0 Acid penicilic 4
Fusarium roseum 15 Zearalenona 10
Se observa ca sunt unele situatii in care exista o apropiere intre temperatura minima necesara pentru cresterea mucegaiului si cea la care are loc producerea de micotoxine. Exista totusi unele exceptii cand temperatura de dezvoltare a mucegaiului este cuprinsa intre 6?-45oC cu un optim la 37oC iar productia de micotoxine are loc intr-un interval de temperatura cuprins intre 11?-36oC cu un maxim la 30oC.
Fusarium roseum (producator de zearalenona) se dezvolta bine intre 24-27oC, iar productia de micotoxine are loc la temperaturi cuprinse intre 10-12oC. Totusi, sunt varietati ale lui Fusarium roseum, ca Fusarium roseum ,,gibbsosum" si Fusarium roseum ,,semitectum" care au capacitatea de a produce in orz la 25oC, cantitati de zearalenona echivalente cu productia de micotoxina la temperatura de 10oC. Plecand de la aceste temperaturi minime necesare pentru cresterea anumitor mucegaiuri, putem spune ca sunt conditii optime pentru o crestere si proliferare fungica la o valoare optima mai mare de 0.75, o temperatura mai mare 20oC si o umiditate a substratului de 14%.
Structura chimica a zearalenonei
Se prezinta ca o lactona nesaturata a acidului ? exorcilic. Este termostabila si rezista la o depozitare prelungita. Prin hidrogenare, se reduce functia cetonica in alcool astfel incat se obtin izomerii zearalenonei: izomerul ? este folosit ca stimulent de crestere pentru ovine. Nu are efecte toxice cronice.
1.4 Efectele contaminarii cu zearalenona asupra omului si asupra animalelor.
Porcul este animalul cel mai sensibil. 0 asociere intre consumul de seminte mucegaite si hiperestrogenism la porci a fost observat in 1920.In zilele noastre tehnica si aparatura moderna au aratat ca o concentratie de 1,0 ppm poate duce la sindroame hiperestrogenice la porci. Concentratiile mai mari pot duce la intreruperea conceptiei,avort si alte probleme.Problemele reproductive au fost observate la ovine si bovine.
Forma redusa a zearalenonei, zearalenonul sporeste activitatea estrogenica. Un produs sintetic comercial, numit zearanol a fost vandut cu succes pentru a fi folosit ca un agent anabolic pentru bovine si oi. In 1989 zearanolul a fost utilizat pentru a trata simptomele postmenopauzale la femei, zearenolul si zearalenolul fiind patentate ca si contraceptive orale.
Contaminarea fungica intervine pe camp, porumbul prezentand un mucegai rosu. Dar productia de toxine se realizeaza in principal in timpul depozitarii. Nu prezinta efecte toxice cronice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Zearalenona.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!